Økonom: Det koster Danmark vækst og velstand at holde kunstigt liv i yderområderne

Der er bred politisk opbakning til at bruge ressourcer på at holde hånden under egne af landet, som er ramt af tilbagegang. Men ifølge Cepos-økonom Jonas Herby er det en dårlig forretning for Danmark, fordi det er afholder folk fra i højere grad at samle sig om de mere produktive storbyer.

Udflytning af arbejdspladser, pendlingsfradrag, kommunal udligning og investeringer i infrastruktur er nogle af de politiske tiltag, som skal holde hånden under de mere tyndtbefolkede områder i Danmark. Men de penge er dårligt givet ud, mener Cepos-økonom.
Udflytning af arbejdspladser, pendlingsfradrag, kommunal udligning og investeringer i infrastruktur er nogle af de politiske tiltag, som skal holde hånden under de mere tyndtbefolkede områder i Danmark. Men de penge er dårligt givet ud, mener Cepos-økonom. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Danmark er for lille til store forskelle, og det er derfor afgørende at sikre et land i bedre balance.

Nogenlunde sådan kan man sammenfatte de centrale slogans i de seneste års politiske kamp om prioriteringen af modstående hensyn og interesser mellem den mere landlige provins og de tætpakkede storbyområder.