Økonom: Det koster Danmark vækst og velstand at holde kunstigt liv i yderområderne

Der er bred politisk opbakning til at bruge ressourcer på at holde hånden under egne af landet, som er ramt af tilbagegang. Men ifølge Cepos-økonom Jonas Herby er det en dårlig forretning for Danmark, fordi det er afholder folk fra i højere grad at samle sig om de mere produktive storbyer.

Udflytning af arbejdspladser, pendlingsfradrag, kommunal udligning og investeringer i infrastruktur er nogle af de politiske tiltag, som skal holde hånden under de mere tyndtbefolkede områder i Danmark. Men de penge er dårligt givet ud, mener Cepos-økonom.
Udflytning af arbejdspladser, pendlingsfradrag, kommunal udligning og investeringer i infrastruktur er nogle af de politiske tiltag, som skal holde hånden under de mere tyndtbefolkede områder i Danmark. Men de penge er dårligt givet ud, mener Cepos-økonom.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Danmark er for lille til store forskelle, og det er derfor afgørende at sikre et land i bedre balance.

Nogenlunde sådan kan man sammenfatte de centrale slogans i de seneste års politiske kamp om prioriteringen af modstående hensyn og interesser mellem den mere landlige provins og de tætpakkede storbyområder.

Mens de store byers vækst på mange måder har kunnet passe sig selv, så er der brugt store politiske ressourcer på at skubbe på udviklingen i mindre gunstigt stillede egne af landet eller at dæmme op for en decideret tilbagegang.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00