Prisboble på boligejendomme ramte bankerne hårdt

FINANSKRISE: Rangvid-udvalget, som har undersøgt finanskrisens årsager, peger blandt andet på, at ejendomsselskaber med privat udlejning tilføjede finanssektoren store tab.
Foto: Colourbox.dk
Mads Bang
Fakta
Gearing af ejendomme
Den kraftige vækst i kreditgivningen til erhvervsejendomme muliggjorde en stigning i antallet af nystartede ejendomsselskaber i perioden op til krisen. Antallet af nystartede ejendomsselskaber steg fra 432 i 2004 til 770 i 2006, jf. figur 11.10. For nystartede selskaber var der en tendens til, at de øgede gearingen op til krisen. I 2004 udgjorde medianen for gældsgraden i ejendomsselskaber, der var etableret samme år, ca. 70 pct. I 2006 var dette tal steget til ca. 85 pct.

Kilde: Rangvid-udvalgets rapport
Erhvervsejendomme - og især udlejningsejendomme med boliger - steg ekstremt i værdi i løbet 00'erne. De store prisstigninger var en del af den boligboble, som først opstod på det private ejerboligmarked og bredte sig til udlejningsejendomme. Boblen førte til store udlån til køb og opførsel af nye ejendomme.

Netop de udlån ramte pengeinstitutterne hårdt med store tab, da finanskrisen bankede på døren, og i den netop udgivne rapport fra Rangvid-udvalget om finanskrisens årsager, udpeges erhvervsejendomme med boligudlejning, som et af de områder, hvor krisen har materialiseret sig stærkest.

Rangvid-udvalget konstaterer, at der i perioden op til finanskrisen var en stor vækst i, hvor stor gældsætningen var i erhvervsejendommene. Samtidig voksede antallet af ejendomsselskaber med rekordfart.

Vilde investorer
Formanden for Danmarks Ejendomsforening, som organiserer professionelle ejendomsudlejere, John Frederiksen, anerkender, at en række ejendomsselskaber var med til at presse priserne op. Men det var i høj grad en gruppe af nye investorer, som kom på banen i årene, før boblen sprang, der gav banker og pengeinstitutter problemer.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00