Regeringen i svar til FN: Afviser at bremse salg af bygninger i ghettoområder

Danmark vil ikke følge FN-eksperters anbefaling om at stoppe for salg af bygninger i Mjølnerparken, skriver regeringen i et svar til FN. Her afviser regeringen også, at ghettolovgivningen er diskriminerende. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Selvom der fortsat verserer en sag om lovligheden af salget af en række bygninger i ghettoen Mjølnerparken, kan det ikke komme på tale at sætte frasalget i bero. 

Det skriver regeringen i et skriftligt notat til FN fra 11. januar 2021, som Altinget har fået aktindsigt i.

Regeringen vurderer ikke, at salget af bygninger i Mjølnerparken eller andre områder kan udgøre en krænkelse af retten til en passende bolig

Regeringen
I notat til FN 11. januar 2021

"Regeringen kan oplyse, at sagsanlæg mod en myndighed ifølge dansk lov ikke suspenderer den omstridte beslutning, medmindre dette er angivet i loven. Dette er ikke tilfældet med lovgivningen vedrørende 2018-planen," står der i notatet til FN.

Det var ellers den klare opfordring i en henvendelse til Danmark fra tre uafhængige eksperter fra FN's Menneskerettighedsråd fra efteråret, at salget af bygningerne skulle sættes i bero, mens domstolene tager stilling til en sag, hvor en beboergruppe fra Mjølnerparken anklager boligområdets udviklingsplan, der er godkendt af Bomigministeriet, for ikke at være i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser.

”Danmark må ikke gå videre med salget af bygningerne i Mjølnerparken i henhold til lovene i Ghettopakken, før domstolene har haft en chance for at træffe afgørelse om det under fuld hensyntagen til de gældende regler i international menneskerettighedsret," udtalte eksperterne dengang i en pressemeddelelse.

Her er FN’s seks andre anbefalinger til Danmark
  1. Ghettoområder skal ikke længere defineres ud fra et kriterie om andelen af ikke-vestlige beboere, der ifølge FN er diskriminerende.
  2. Ghettopakkens påvirkning af de berørte boligområder skal undersøges.
  3. Ghettolovens tvangs- og strafelementer skal fjernes.
  4. Alle både direkte og indirekte diskriminerende bestemmelser over for flygtninge, migranter og beboere i ghettoområderne skal ophæves.
  5. Det skal under ”meningsfuld rådslagning” med de berørte boligområder undersøges, hvordan deres integration kan understøttes.
  6. Det skal sikres, at udsætning og genhusning sker med respekt for menneskerettighederne.

Kilde: Notat fra regeringen til FN, 11. januar 2021
 

Afviser krænkelse af menneskerettigheder
I henvendelsen til Danmark fra oktober skriver de tre FN-eksperter ligeledes, at frasalget af bygningerne i Mjølnerparken kan være i strid med FN's konvention om økonomiske, sociale og kulturelle menneskerettigheder, herunder mere specifikt retten til et sted at bo. 

"Vi er særligt bekymrede for om salget af bygninger i Mjølnerparken, der nu klassificeres som en 'hård ghetto', udsætter dens beboere for høj risiko for tvangsudsættelse i modstrid med deres ret til en passende bolig," skrev de.

Den bekymring afviser regeringen i svaret til FN blandt andet med henvisning til, at almenlejeloven sikrer opsagte beboere ret til genhusning. 

"Regeringen vurderer ikke, at salget af bygninger i Mjølnerparken eller andre områder kan udgøre en krænkelse af retten til en passende bolig," står der.

Ghettolisten

Ghettolisten har eksisteret siden 2010, hvor den daværende VK-regering indgik en aftale med Dansk Folkeparti om at lave en årligt opdateret liste over landets udsatte boligområder.

Et alment boligområde optages på listen, hvis det har mindst 1.000 beboere, hvoraf mere end hver anden er enten indvandrer eller efterkommer fra ikke-vestlige lande.

Samtidig skal området opfylde to af fire følgende kriterier:

  • Andelen af beboere i alderen 18 til 64 år, der hverken er i arbejde eller i gang med en uddannelse, er højere end 40 procent opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.
  • Andelen af beboere, der er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.
  • Andelen af beboere i alderen 30 til 59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15 til 64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Kilde: Bl - Danmarks almene boliger

Vil ikke ændre kriterier
Den konkrete opfordring om at bremse salget af bygningerne i Mjølnerparken, indtil lovligheden er afgjort ved en domstol, er blot én af en række anbefalinger fra FN angående Danmarks ghettolovgivning fra 2018. 

I en rapport fra FN’s Komité for Økonomiske, Sociale og Kulturelle Rettigheder, der blev vedtaget i oktober 2019, beder FN-organet den danske regering om at afskaffe eller ændre dele af ghettoloven, som FN kalder diskriminerende.

Komiteen udtrykker blandt andet bekymring for, at boligområders andel af ikke-vestlige indvandrere i beboersammensætningen har betydning for, om områderne ender på ghettolisten. Det diskriminerer beboere på baggrund af deres etnicitet og nationalitet, skriver FN. 

Men i svarnotatet til FN afviser regeringen pure, at ghettoloven er diskriminerende. Argumentationen er, at kriteriet ikke bruges til at afgøre individuelle rettigheder, men til at kategorisere boligområder. 

Derfor vil regeringen heller ikke følge anbefalingen om at ændre kriterierne. 

"Regeringen har ikke i sinde at ændre definitionen af særligt udsatte boligområder, så immigranter og efterkommere fra ikke-vestlige lande ikke længere inkluderes som et kriterie," skriver regeringen og fortsætter:

"Grunden til det er, at regeringen sigter efter at etablere blandede byer og sociale boligområder, der repræsenterer befolkningen i hele Danmark. Derfor måler regeringen de store sociale boligområder på en række kriterier, der sammenholdes med resten af Danmarks befolkning."

Altinget har uden held forsøgt at få en kommentar fra boligminister Kaare Dybvad Bek (S). 

Folk bliver opsagt. Der kan man immervæk tale om ringere behandling, og etnicitetskriteriet er afgørende for, at et område overhovedet bliver klassificeret som en ghetto

Nanna Margrethe Krusaa
Chefkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder

IMR: Sæt frasalg i bero
Hos Institut for Menneskerettigheder så Nanna Margrethe Krusaa, der er chefkonsulent og leder af instituttets arbejde på etnicitetsområdet, gerne, at regeringen fulgte FN-anbefalingerne.

”Der er en række sager på vej ved de danske domstole om opsagte beboere i de såkaldte ghettoområder, og vi anbefaler, at man sætter salg af bygninger og opsigelser på hold, mens sagerne kører. Det er et meget indgribende tiltag at blive opsagt fra sin lejlighed, så det ville være fint, hvis man satte det i bero, indtil man ved, om det er lovligt,” siger hun.

Nanna Margrethe Krusaa mener ikke, at der er hold i regeringens argument om, at etnicitetskriteriet ikke er diskriminerende.

"Det er vi ikke enige i. Folk bliver opsagt. Der kan man immervæk tale om ringere behandling, og etnicitetskriteriet er afgørende for, at et område overhovedet bliver klassificeret som en ghetto, hvilket dermed kan føre til salg og opsigelser," siger hun. 

Regeringen skriver i notatet, at der ikke er praksis i Danmark for at sætte den type af beslutninger på hold, blot fordi der kører en sag ved domstolene. Hvorfor skal man afvige fra den normal i dette tilfælde?

“Fordi det er uprøvet land, vi bevæger os på. Hvis først man er blevet sat ud af sin bolig, eller hvis en bygning er blevet revet ned, så er det ikke sådan, at man rejser bygningen igen eller sætter folk tilbage i boligen, hvis domstolene vurderer, at det ikke var lovligt,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Nanna Margrethe Krusaa

Chefkonsulent, Institut for Menneskerettigheder

0:000:00