Debat

Træ i Byggeriet vil gøre op med politiske stopklodser: Sådan bygger vi mere bæredygtigt

Trods nylige tiltag på området er der stadig politiske barrierer for, at der for alvor kommer gang i træbyggeriet. Foreningen Træ i Byggeriet kommer her med deres bud på, hvordan byggeriet kan komme til at bruge mere træ og derved blive mere bæredygtigt.

Manglende viden om og erfaring med træbyggeri blandt rådgivere og entreprenører skaber usikkerhed i forhold til at bruge mere træ i byggeriet, mener Lauritz Rasmussen.
Manglende viden om og erfaring med træbyggeri blandt rådgivere og entreprenører skaber usikkerhed i forhold til at bruge mere træ i byggeriet, mener Lauritz Rasmussen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Træ kan spille en afgørende rolle i at nedbringe Danmarks samlede CO2-udslip markant, og vi er allerede godt i gang med at øge andelen af træbyggeri.

Byggebranchen har ansvaret for mere end 35 procent af landets CO2-udslip, heri medregnet energi til opvarmning, materialefremstilling, byggeproces og vedligeholdelse, og derfor er det vigtigt, at vi handler nu, hvis vi skal nå målsætningen om 70 procents CO2-reduktion i 2030.

På alle videregående bygge- og anlægsuddannelser bør undervisning i træ og trækonstruktioner gøres obligatorisk.

Lauritz Rasmussen
Sekretariatsleder, Træ i Byggeriet

I foreningen Træ i Byggeriet har vi fire konkrete forslag til politiske tiltag, som med fordel kan bruges i udmøntningen af den netop vedtagne nationale strategi for bæredygtigt byggeri.

Indfør CO2-afgift, også kaldet drivhusgasafgift, på byggematerialer
Den gradvise indførelse af bæredygtighedsklasser i bygningsreglementet er et godt skridt i den rigtige retning.

Men udledning af drivhusgasser er i dag pålagt vidt forskellige afgiftssatser. Brændsler til mineralogiske processer til eksempelvis cementproduktion er for eksempel stort set fritaget for energiafgifter.

Vi foreslår derfor, at der indføres ensartede CO2-afgifter, også kaldet drivhusafgift, på fremstilling af byggematerialer – baseret på de miljøvaredeklarationer (EPD’er), der nu skal laves for alle byggematerialer frem mod 2023.

Sammen med livscyklusvurderinger (LCA) og levetidsomkostninger (LCC) vil det i høj grad regulere valget af byggematerialer og byggemetode og bidrage til betragtelige CO2-reduktioner i byggeriet.

Gør undervisning i træ og trækonstruktioner obligatorisk på uddannelser
Dansk byggeri har igennem flere årtier været præget af betonbyggeri. Det er ofte det altdominerende byggemateriale på uddannelsesinstitutioner og som følge heraf også i rådgiver- og entreprenørkredse.

Manglende viden om og erfaring med træbyggeri blandt netop rådgivere og entreprenører skaber usikkerhed i forhold til at bruge mere træ i byggeriet.

Viden og kendskab til træbyggeri i byggebranchen bør derfor øges, blandt andet via kurser, efteruddannelse og publikationer om moderne træbyggeteknik.

På alle videregående bygge- og anlægsuddannelser bør undervisning i træ og trækonstruktioner gøres obligatorisk.

Samtidig bør der afsættes en pulje til demonstrationsbyggerier med eksempelvis hybridløsninger, hvor både træ og beton indgår i eksempelvis højhuse.

Hvorfor skal bærende bygningsdele i træ eksempelvis bevare bæreevnen under 120 minutters brandpåvirkning, når tilsvarende bygningsdele i stål og beton må kollapse efter 60 minutter?

Lauritz Rasmussen
Sekretariatsleder, Træ i Byggeriet

Stil ensartede brand- og sikkerhedskrav uanset byggemateriale
Den netop gennemførte revision af Bygningsreglementets vejledning om brand repræsenterer på flere punkter en skærpelse i forhold til træbyggeri.

Hvorfor skal bærende bygningsdele i træ eksempelvis bevare bæreevnen under 120 minutters brandpåvirkning, når tilsvarende bygningsdele i stål og beton må kollapse efter 60 minutter?

Byggematerialer bør leve op til de samme sikkerhedskrav, uanset om der er tale om træ, stål eller beton.

Det skal samtidig være lettere at bygge med træ i etagebyggeri, hvor der lige nu er behov for flere præaccepterede løsninger som eksempelvis ved byggerier op til seks etager.

Stil krav om bæredygtigt byggeri i offentlige udbud
Når offentligt byggeri kommer i udbud, er der ofte krav om, at der udelukkende skal anvendes kendte og afprøvede løsninger i byggeriet. Denne ”build as usual”-kultur hæmmer innovationen og bæredygtige løsninger i offentlige byggerier.

Det er helt oplagt, at stat og kommuner går forrest i at fremme bæredygtigt byggeri allerede i udbudsfasen.

Med et krav om, at der eksempelvis i minimum 25 procent af alle udbud på offentligt byggeri maksimalt må tillades et CO2-udslip på otte kilo CO2 per kvadratmeter per år, vil dansk offentligt byggeri kunne skabe en frontløbereffekt over for andre byggerier.

I ”Lov om offentligt byggeri” er der desuden formuleringer om, at der udelukkende må bruges kendte og afprøvede løsninger. Det opfattes fejlagtigt som om, at byggeri i træ er eksperimenterende til trods for, at det er 25 år siden, vi byggede de første fireetagers træhuse.

Utilsigtede formuleringer i udbudskrav skal fjernes eller omformuleres, så der reelt åbnes op for mere bæredygtige løsninger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lauritz Rasmussen

Seniorrådgiver, fhv. administrerende direktør, Taasinge Elementer, direktør, LR-Consult.

0:000:00