Udsmidte lejere skubbes rundt mellem ministre

MAGTFORDELING: På et samråd for nylig blev kommunerne anklaget for at tænke mere i kasser end i mennesker. Kort forinden var problemet med det stigende antal udsættelser blevet skubbet rundt mellem tre ministerier. ”Ansvarsforflygtigelse,” mener Venstre.
"Det kører noget rundt," siger DF's René Christensen efter et samråd, hvor spørgsmål om lejere, der bliver sat på gaden, cirklede rundt mellem tre ministerier. Carsten Hansen (S) fastslår, at han har ansvaret for at lave og koordinere regeringens strategi på området.
"Det kører noget rundt," siger DF's René Christensen efter et samråd, hvor spørgsmål om lejere, der bliver sat på gaden, cirklede rundt mellem tre ministerier. Carsten Hansen (S) fastslår, at han har ansvaret for at lave og koordinere regeringens strategi på området.Foto: colourbox.com

Danmark har fået et boligministerium mere af navn end af gavn.

Sådan lyder kritikken fra Venstre efter et samråd i sidste uge, hvor regering og folketingspolitikere diskuterede, hvordan man bremser den negative udvikling, hvor stadigt flere lejere bliver smidt på gaden.

På samrådet ville Venstres Louise Schack Elholm høre, om beskæftigelsesministeren havde ændret holdning i forhold til tidligere udtalelser om, at det skulle forbydes at sætte børnefamilier ud af deres lejligheder (se videoklip fra samrådet nederst på denne side).

Det kunne Mette Frederiksen (S) afkræfte, sagde hun, men kiggede så over på boligminister Carsten Hansen (S), der sad ved hendes side:

Det er mig, der skal lave og koordinere strategierne for den boligsociale indsats og for indsatsen i almene boligområder. Jeg har også hovedansvaret ift. udsættelser. Så der er ikke noget nyt i det her. Det er bare lidt politiske drillerier.

Carsten Hansen (S)
Minister for by, bolig og landdistrikter

"Som beskæftigelsesminister har jeg ikke det ressortmæssige ansvar, hvad det her angår [...] så jeg må kigge på min ærede kollega, når det drejer sig om ideen om at lave et forbud mod at sætte børnefamilier på gaden. Jeg er faktisk ikke - skal jeg indrømme - bekendt med, hvad der er af planer i det nye ministerium," sagde hun.

På dette spørgsmål kom der ikke noget svar fra Carsten Hansen under samrådet. I stedet gik ordet videre til Dansk Folkepartis René Christensen.

"Det kører noget rundt"
Han ville vide, om det ikke var en mulighed at lade kommunerne administrere pengene for folk, der var på overførselsindkomst og samtidig i risikozonen for at blive sat på gaden.

"Så er vi i et tredje ministerium end os, der er repræsenteret i dag. Det vil jeg umiddelbart mene ligger i regi af Social- og Integrationsministeriet," lød svaret fra Mette Frederiksen, der dog gerne ville give den principielle tilkendegivelse, at regeringen ikke afviser "tanken om spørgsmålet om administration".

"René, det er noget af det, der er rigtigt træls ved at være i regering. Det er, at man i respekt for Folketinget skal holde sig til sit eget ressortområde," sagde hun.

"Det kører noget rundt," bemærkede René Christensen efter samrådet:

"Men jeg må gå videre med spørgsmålet andetsteds."

Antallet af udsættelser steget med 136 procent
Antallet af udsættelser er steget markant de seneste år, og Mette Frederiksen kaldte på samrådet udviklingen for "en af de mest alvorlige sociale problemstillinger" herhjemme.

Statistik fra Domstolsstyrelsen viser, at fra 2002 til 2010 er antallet af årlige udsættelser gået fra 1.823 til 4.302 - en stigning på hele 136 procent.
<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AsnkH4p9G1S9dHhKRzVuY3hCSjRhRGowZE01YURSRlE&transpose=1&headers=1&range=A1%3AJ2&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"reverseCategories":false,"title":"Antal uds\u00e6ttelser, hele \u00e5ret","pointSize":0,"backgroundColor":"#FFFFFF","legend":"none","logScale":false,"hasLabelsColumn":true,"hAxis":{"maxAlternations":1},"reverseAxis":false,"isStacked":false,"width":450,"height":350},"state":{},"chartType":"AreaChart","chartName":"Diagram1"} </script>
"Meget beskæmmende tal", lød karakteristikken fra boligminister Carsten Hansen, der fremdrog en vifte af løsninger på problemet - bl.a. en strammere deadline for betaling af huslejen, afskaffelse af de såkaldte fattigdomsydelser samt borgerrådgivning, som med satspuljeforliget har fået tildelt 40 mio. kr. over fire år.

Men problemet er mere komplekst end som så, påpegede Carsten Hansen og Mette Frederiksen i fællesskab. Derfor blæste sidstnævnte til kamp mod de "skarpt opdelte forvaltninger" i kommunerne.

"Man kan ikke skille beskæftigelse og de sociale udfordringer, der omgiver den enkelte, ad," sagde Mette Frederiksen og supplerede:

"Når du har et meget opdelt sysstem i dag imellem beskæftigelse, det sociale og ydelserne, så er der for mig meget, der tyder på, at man ikke evner at se hele mennesket ude i den enkelte kommunen. Og det er sådan set det, der er vores opgave. Hvad enten vi sidder her, eller om vi sidder ude i kommunerne."

Mere af navn end af gavn
Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, kritiserer, at ministrene ikke kunne svare på de spørgsmål, der blev stillet under samrådet.

"Vi har et boligministerium mere af navn end af gavn. Hvorfor har man valgt at lave sådan et ministerium, hvis det ikke kan tage fat om de her ting? Jeg synes, at det er ansvarsforflygtigelse," siger hun.

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, ser samrådet som et meget godt eksempel på, hvordan indsatsen mod det stigende antal udsættelser falder ned mellem flere stole.

"Man laver jo opdelingen af ministerier efter, hvad man vil profilere som regering, og hvad der er mest hensigtsmæssigt i forhold til synergierne mellem de forskellige områder. Der må vi vente og se, om det nye ministerium var en god ide eller en dårlig ide," siger han.

"Det er mit ansvar"
Ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen, affejer kritikken som drilleri fra oppositionen.

"Det er mig, der skal lave og koordinere strategierne for den boligsociale indsats og indsatsen i almene boligområder. Jeg har også hovedansvaret i forhold til udsættelser. Så der er ikke noget nyt i det her. Det er bare lidt politiske drillerier. Det her handler jo ikke om ressortområder, men om at løfte opgaverne."

Til samrådet kritiserede beskæftigelsesministeren, at man i kommunerne har et for skarpt opdelt system imellem beskæftigelse, det sociale og ydelserne, og at man dermed ikke evner at se hele mennesket ude i den enkelte kommune. Er du enig i det?

"Det er sådan, at den tidligere regering har ansvaret for måden, man har struktureret indsatsen derude. Nogle kommuner gør en stor forebyggende indsats over for udsættelser. Andre gør det knap så godt. Der skal vi se på, hvorfor nogen gør det godt."

Men er du enig i, at det er for opdelt ude i kommunerne?

"Det er Mette Frederiksens ord. For os, der har med det her område at gøre, er det vigtigt, at kommunerne udøver den indsats, som er helt nødvendig."

Men er du enig i, at det er for opdelt?

"Jeg er enig i, at der skal gøres en indsats for at få stoppet det. Det er et tal, der er eksploderet over ti år, og det er mit hovedansvar på mit ressortområde, hvor jeg skal arbejde sammen med de andre."

Hvis vi tager ordene om for skarp opdeling for pålydende, er det så ikke præcis det samme, der er tilfældet i regeringen, når man - som til samrådet - ser problemet blive skubbet rundt mellem tre forskellige ministerier?

"Nej, vi skubber det ikke rundt. Jeg vil sige, at det nye er, at du har fået en regering, der tager fat om problemstillingerne."

Venstre kalder det ansvarsforflygtigelse? Hvad siger du til det?

"Sådan skal en opposition reagere. Jeg kan bare sige, at den her regering tager problemstillingen alvorligt, og at ansvaret ligger hos mig."

Så det her er den mest hensigtsmæssige måde at organisere indsatsen på?

"Ja, nu er ansvaret for at lave strategierne i samarbejde med de øvrige ministerier forankret hos mig."

Hvornår kommer der så en strategi?

"Det gør der lige så snart, vi er færdige med at lave en."

Se klip fra samrådet her - klippet varer 8 min. og 26 sek.
<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=10,0,0,0" width="350" height="255" id="FT_VideoPlayer" wmode="transparent"><param name="wmode" value="opaque" /><param name="allowScriptAccess" value="always" /><param name="allowFullscreen" value="true" /><param name="movie" value="http://ft.arkena.tv/flash/ftplayer.swf" /><param name="bgcolor" value="#000000" /><param name="flashvars" value="xml=http%3A%2F%2Fft.arkena.tv%2Fxml%2Fcore_player_clip_data_v2_REAL.php%3Fxid%3D2123%26wtve%3D298%26wtvl%3D2%26as%3D0%26pi%3D1%26pti%3D360%26i%3D2011-11-16T11%253A11%253A55%26o%3D2011-11-16T11%253A20%253A22%26ti%3D%C3%85bent%20samr%C3%A5d%20i%20Besk%C3%A6ftigelsesudvalget%26dsc%3DDato%3A%2016-11-2011" /><embed src="http://ft.arkena.tv/flash/ftplayer.swf?xml=http%3A%2F%2Fft.arkena.tv%2Fxml%2Fcore_player_clip_data_v2_REAL.php%3Fxid%3D2123%26wtve%3D298%26wtvl%3D2%26as%3D0%26pi%3D1%26pti%3D360%26i%3D2011-11-16T11%253A11%253A55%26o%3D2011-11-16T11%253A20%253A22%26ti%3D%C3%85bent%20samr%C3%A5d%20i%20Besk%C3%A6ftigelsesudvalget%26dsc%3DDato%3A%2016-11-2011" bgcolor="#000000" width="350" height="255" wmode="transparent" name="FT_VideoPlayer" menu="false" scale="noscale" align="middle" swliveconnect="true" allowScriptAccess="always" allowFullscreen="true"  type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></embed></object>

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

0:000:00