Debat

V-klimaordfører: Dårligt indeklima i bygninger er blevet overset alt for længe

Når der skal renoveres, så bør vi også sætte gode ambitioner for indeklimaet i vores bygninger, skriver Linea Søgaard Lidell (V).

De fleste af os har måske oplevet det som en snigende hovedpine eller en tung følelse i kroppen, men problemet er mere vidtrækkende for vores sundhed, skriver Venstres klimaordfører, Linea Søgaard Lidell.
De fleste af os har måske oplevet det som en snigende hovedpine eller en tung følelse i kroppen, men problemet er mere vidtrækkende for vores sundhed, skriver Venstres klimaordfører, Linea Søgaard Lidell.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Linea Søgaard-Lidell
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi står over for en stor udfordring, der bogstavelig talt tårner sig op om ørerne på os. Mange af Europas huse og bygninger er nemlig af ældre dato og slet ikke udstyret til fremtiden.

Helt oplagt skal vi gøre dem mere klimavenlige ved at energieffektivisere vores bygninger og bruge energien bedre.

Samtidigt skal vi sikre, at nye såvel som gamle bygninger også bliver mere modstandsdygtige overfor de klimaforandringer og vildt vejr, som vi allerede oplever.

Men som om de udfordringer ikke var nok i sig selv, så findes en anden og langt mere overset opgave med store sundhedsmæssige perspektiver, nemlig at vi har brug for at skabe et langt bedre indeklima.

For bygninger er ikke kun mursten. De er rammerne om vores liv, vores hjem, vores arbejde og vores børns tid i skole og børnehave. Man skulle måske tro, at et ordentligt indeklima var noget, vi for længst havde fået styr på i et højtudviklet land som Danmark.

Dårlig luft på mange skoler

Det er desværre ikke tilfældet. En stor undersøgelse på 234 danske skoler viste i 2022, at der er for dårligt indeklima i mere end halvdelen af klasserne.

Det er helt oplagt, at vi starter med at forbedre indeklimaet for vores mindste borgere.

Linea Søgaard-Lidell (V)
Klimaordfører

Og værre er det næsten, at vi sådan set ikke havde brug for en ny undersøgelse for at vide, at det stod skidt til.

Problemerne med dårligt indeklima på danske skoler har nemlig været kendt i 15 år, og nok endnu længere, hvis man spørger dem, der faktisk bruger lokalerne. Alligevel uden at der for alvor er blevet gjort noget ved det.

Det er dokumenteret, at indeklima har tydelige effekter på vores mentale helbred, trivsel og koncentrationsevne.

Med god indendørs ventilation mindsker vi samtidig risikoen for smitte med luftbårne sygdomme markant – noget de fleste af os lærte under corona-pandemien.

Og så kan et forbedret indeklima faktisk gøre en ret stor forskel for vores produktivitet, og dermed har det betydning for samfundsøkonomien.

En milliard til daginstitutionernes bygninger

Med EU’s bygningsdirektiv bliver det en bunden opgave for EU’s lande at modernisere sine bygninger – ellers har vi ingen chance for at nå vores fælles klimamål.

Det er helt oplagt, at når der skal renoveres, så bør vi også sætte gode ambitioner for indeklimaet i vores bygninger. For selvom det er svært at se et dårligt indeklima med det blotte øje, så har det usynlige problem alligevel tydelige konsekvenser.

Læs også

De fleste af os har måske oplevet det som en snigende hovedpine eller en tung følelse i kroppen, men problemet er mere vidtrækkende for vores sundhed.

Undersøgelser tyder endda på, at det generelt set giver større gevinst for vores sundhed at investere i at forbedre huse og bygninger - end det gør at investere direkte i sundhed.

Derfor har vi i Venstre også foreslået, at vi skal afsætte en milliard kroner særligt målrettet renoveringer af vores daginstitutioner.

Det vil også gavne indeklimaet, og for mig at se er det helt oplagt, at vi starter med at forbedre indeklimaet for vores mindste borgere.

Og det bør kun være en start, for vi kan ikke blive ved med at overse problemet med dårligt indeklima.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Linea Søgaard-Lidell

MF (V)
cand.public. (Aarhus Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024