Debat

V: Vi skal ikke beskatte danskerne fra hus og hjem

Det er fuldstændig afgørende, at vi skaber tryghed om danskernes økonomi. Hvis Folketinget øger skatten på boliger, trækker den tæppet væk under nogle danskeres hjem, skriver skatteordfører Louise Schack Elholm (V).

Hver eneste gang chancen byder sig, skruer regeringen op for skatter og afgifter. Statsminister Mette Frederiksen (S) gør dermed Danmark og danskerne fattigere, skriver Louise Schack Elholm (V).
Hver eneste gang chancen byder sig, skruer regeringen op for skatter og afgifter. Statsminister Mette Frederiksen (S) gør dermed Danmark og danskerne fattigere, skriver Louise Schack Elholm (V).Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Louise Schack Elholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvor og hvordan vi bor, varierer og er ofte betinget af, hvor vi er i livet.

Nogle vil bo til leje, da det giver frihed til, at man kan rykke teltpælene op fra den ene dag til den anden og tage på eventyr i verden, hvis muligheden byder sig. En levemåde med færre bekymringer, hvor man ringer til sin udlejer, hvis køleskabet driller eller radiatoren står af.

Andre vælger at slå sig ned et sted og købe et hjem. Det kan være i forbindelse med, at de stifter familie og gerne vil leve et liv i det område, hvor de kan se, at familien har en fremtid på den lange bane.

Den ene tilgang er ikke mere rigtig end den anden og giver forskellige muligheder for det enkelte menneske. Heldigvis lever vi i et land, hvor der er frihed til at gøre begge dele. Det skal vi værne om. Man skal ikke straffes for at vælge det ene fremfor det andet.

Temadebat

Hvad stiller vi op med de galopperende boligpriser?
Mens boligpriserne galopperer af sted, har regeringen gentagne gange afvist at foretage indgreb.

Finansminister Nicolai Wammen (S) fastslog i april, at regeringen hverken frygter for en ny finanskrise eller planlægger indgreb på boligmarkedet, men at regeringen "vil følge udviklingen tæt i de kommende måneder".

Altinget giver i en temadebat ordet til økonomer, interessenter og politikere, som vil debattere, hvorvidt de vil regulere de stigende boligpriser, og hvordan de vil foretage eventuelle indgreb.

Her er deltagerne:

  • Birthe Larsen, lektor ved Økonomisk Institut på Copenhagen Business School 
  • Curt Liliegreen, direktør, Boligøkonomisk Videncenter 
  • Kathrine Olldag (R), medlem af Folketinget og skatteordfører 
  • Lars Andersen, direktør, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd  
  • Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker, Danske Bank 
  • Louise Schack Elholm (V), medlem af Folketinget og skatteordfører 
  • Michael Rehm, seniorforsker ved University of Auckland Business School
  • Mira Lie Nielsen, chefanalytiker, Nykredit
  • Peter Englund, professor emeritus ved Stockholm School of Economics 
  • Troels Ravn (S), medlem af Folketinget og skatteordfører.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Boligejere står med risikoen
Når man vælger at købe bolig, er det en stor beslutning. Ikke mindst økonomisk.

For de fleste af os er et boligkøb den største investering, som vi gør os. Det betyder også et lån og en gæld, der følger os en stor del af livet.

Som boligejer står man selv med ansvaret, hvis der skal investeres stort eller småt for at vedligeholde hjemmet. Man står også selv med risikoen, når varierende priser på boligmarkedet kan betyde, at dét, som hjemmet var værd i går, ikke er det samme værd i dag.

Vi har på trods af coronapandemien set et boligmarked med stigende priser. Jeg tror, at årsagen skal findes i, at hjemmet har fået en mere central plads i danskernes bevidsthed.

Forbruget er blevet mindre
Vi har praktisk talt været spærret inde i vores hjem i mere end et år nu. Vi har ikke kunne bruge penge på restauranter, koncerter og ferier, som vi plejer.

Det har betydet, at det for alvor er gået op for nogle, at de akut har haft behov for mere plads, mens andre har valgt at investere og forbedre det hjem, som de allerede har.

Derfor har de valgt at bruge pengene i hjemmet. Det er i min optik ganske naturligt, at et øget fokus på hjemmet også afspejler sig i priserne. Det er sådan, at markedet fungerer.

Når indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) til Altinget udtaler, at det er et problem, at mennesker kan tjene penge på deres bolig, er det i bedste fald et udtryk for, at han ikke forstår markedets dynamikker.

Vi må med udtalelsen i hvert fald forstå, at mennesker, der løber en risiko ved at købe bolig, ikke må få et personligt afkast på et senere tidspunkt.

Beskatningen er bundet op på bredt forlig
På vegne af danske boligejere er jeg på baggrund af en sådan kommentar ovenud lykkelig for, at boligbeskatningen heldigvis er bundet op på et bredt forlig.

Hvis det er tankegangen, som den nuværende regering har, tør jeg slet ikke tænke på, hvor vi ville være på vej hen, hvis boligbeskatningen alene skulle forhandles mellem regeringen og dens parlamentariske grundlag.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, har for nylig til Berlingske sagt, at boligejere skal betale for, at dagpengene kan hæves. Modsat Pia Olsen Dyhr og Kaare Dybvad ser jeg ikke boligkøb som en rendyrket kapitalistisk investering, men som grundlaget for at skabe sig et hjem for sin familie. Hvis man øger skatten på menneskers boliger, trækker man tæppet væk under nogle danskeres hjem.

Vi ser lige nu en regering, der hver eneste gang chancen byder sig, skruer op for skatter og afgifter. På den måde gør statsminister Mette Frederiksen (S) Danmark og danskerne fattigere.

Med forliget på boligbeskatning har vi på dette område beskyttet boligejere mod Mettes stigende skatter.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00