Vækstpakke: Initiativer på boligområdet

DOKUMENTATION: Regeringen og Venstre har indgået en aftale om rammerne for en vækstpakke. Få et overblik over, hvad det betyder på boligområdet.
En analyse af mere frit valg på tv-markedet er et af de boliginitiativer, som ligger i den rammeaftale regeringen har lavet med Venstre.
En analyse af mere frit valg på tv-markedet er et af de boliginitiativer, som ligger i den rammeaftale regeringen har lavet med Venstre. Foto: Colourbox

Tirsdag blev regeringen og Venstre enige om rammerne for en vækstpakke.

Der er en stribe delelementer i aftalen, som retter sig mod boligområdet, blandt andet har regeringen fået opbakning til at udvide flexboligordningen og analysere tv-markedet.

Vækst i yderområderne var et af hovedpunkterne på dagsordenen, hvor der blev afsat i alt over 400 millioner kroner i perioden 2014-2020.

Dokumentation
Boliginitiativer i vækstpakken
 
Initiativer i yderområder
Det udgør en stigende udfordring, at befolkningen flytter fra landdistrikterne, og erhvervslivet har særligt store udfordringer i yderområderne. Regeringen og Venstre er derfor enige om at afsætte i alt over 400 millioner kroner i perioden 2014-2020 til en række initiativer, der skal bidrage til at skabe vækst og gøre det attraktivt at arbejde i yderområderne til gavn for både virksomheder og borgere:
 
  • En række lokalsamfund i yderområderne er udfordret som følge af fraflytning, hvilket har efterladt et betydeligt antal nedrivningsklare boliger. Derfor afsættes der yderligere 55 millioner kroner årligt i perioden 2016-2020 til nedrivningspuljerne, som skal styrke kommunernes mulighed for at fremme nedrivningsprocessen.
  • En række almene boligafdelinger i landets yderområder oplever en vigende efterspørgsel, som gør, at afdelingerne ikke kan videreføres eller oplever betydelige lejetab. Det kan blandt andet betyde, at en række gode og energieffektive almene boliger står tomme, idet balancelejen ikke er konkurrencedygtig på det lokale boligmarked. Det aftales, at problemet tages op i efterårets forhandlinger om den fremtidige anvendelse af Landsbyggefondens midler med henblik på at muliggøre yderligere nedrivninger.
  • Kommuner i yderområder, som på grund af ejendomssituationen oplever en finansiel belastning ved ophævelse af lejeforhold, afhændelse, nedrivning og lignende, kan i Økonomi- og Indenrigsministeriet søge om mulighed for optagelse af lån til imødegåelse af likviditetsbelastningen herved - inden for en pulje på 50 millioner kroner i 2015.
  • Det forudsættes i den forbindelse, at den pågældende kommune - med henblik på en effektiv drift af kommunens virksomhed og varetagelse af serviceforpligtelser - foretager en flerårig planlægning af den kommunale bygningsmasse og redegør herfor i forbindelse med budgetlægningen.

Udvidelse af flexboligordningen

  • Flexboligordningen udvides, så flexboligtilladelser følger bygningen og kan videreføres til en ny ejer. 

Analyse af tv-markedet

  • Analyse af muligheden for frit valg af tv og øget konkurrence på bredbåndsmarkedet.
    Regeringen vil igangsætte en analyse af muligheden for øget frit valg af tv-distributør samt af konkurrence på bredbåndsmarkedet med henblik på bedre og billigere tv-, tele- og internetløsninger.

 


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00