Risbjerg: SF vandt valgkampen, NA og R tabte

ANALYSE: Endnu engang flyttede en valgkamp for alvor stemmer. SF gik undervejs 27 pct. frem, mens NA gik 34 pct. tilbage og R 26 pct.
Det lykkedes Ny Alliance at sætte hele 36 pct. af de stemmer, partiet stod til ved valgudskrivelsen, over styr i løbet af knap tre ugers valgkamp.
Det lykkedes Ny Alliance at sætte hele 36 pct. af de stemmer, partiet stod til ved valgudskrivelsen, over styr i løbet af knap tre ugers valgkamp.Foto: Altinget.dk
Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor i statskundskab, Altinget.dks valgekspert

På grund af de mange meningsmålinger, der ved de sidste tre folketingsvalg blev gennemført i løbet af valgkampen, har det ved hjælp af Altinget.dks gennemsnit af meningsmålinger været muligt at foretage en statistisk sikker vurdering af, om de enkelte partier faktisk ændrede tilslutning under valgkampen.

I en tidligere artikel i Altinget.dk om valgkampene i 2001 og 2005 (læs via linkboksen) blev det påvist, at dette var tilfældet. Vi så således under valgkampen i 2001, at Venstre havde klar fremgang, mens SF og EL havde tilbagegang.

I 2005 var det både Socialdemokraterne og Venstre, som havde tilbagegang under valgkampen, mens De Radikale havde stærk fremgang.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00