Vismænd: Nulmoms til dagblade helt usædvanligt

ULIGHED: Dagblade, der ellers af tekniske grunde udfases over hele verden, oppebærer stadig helt særlige fordele, kritiserer vismændene.
Rasmus Nielsen

Det er svært at starte nye medier i Danmark, der kan oplyse borgerne om demokrati og folkestyre. En årsag kan være er den specielle nulmoms til dagblade, der ligesom de kongelige får momsen tilbage, når de køber noget - men ikke selv skal betale moms.

Retorikken skærpes i takt med, at dagbladene bekriger hinanden til døde og bruger deres statsstøtte på det. Nu melder også de ansete vismænd sig med en skarp kritik af dagbladenes nulmoms.

Det Økonomiske Råds formandskab ser nemlig i sin netop offentliggjorte redegørelse om det danske skattesystem også på erhvervsstøtteordningerne. Det konstaterer, at dagbladsudgivelse er det eneste erhverv, der er omfattet af nulmoms.

"En anden problematisk særordning er nulmomsordningen for dagbladene. Dagbladsudgivelse er det eneste erhverv, der er omfattet af nulmoms. Denne ordning skaber en skævvridning af konkurrencen mellem dagbladene og andre medier samt uge- og månedsmagasiner," skriver vismændene.

Danske Specialmediers direktør Christian Kierkegaard ser med tilfredshed på, at de økonomiske vismænd i deres diskussionsoplæg gør opmærksom på den enestående ordning, som alene gælder for dagbladene. 

"Vismændenes problematisering vil forhåbentlig gøre indtryk på mediepolitikerne, når de i forbindelse med forhandlingerne om et kommende medieforlig skal drøfte mediestøtte," siger Danske Specialmediers direktør.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Kierkegaard

Mediekonsulent, fhv. journalistisk direktør, Danske Medier (2012-16), fhv. direktør for Danske Specialmedier (2002-12), fhv. næstformand, Dansk Journalistforbund (1990-2002)
journalist (DJH 1978)

0:000:00