Nu stemmer Helle Thorning

NYHED: Sidste år var Helle Thorning fraværende i 99,4 procent af afstemningerne i Folketinget. I år er tallet faldet til 77,5 procent.
Helle Thorning-Schmidt (S) har markant forbedret sin stemmeprocent i Folketinget siden sidste år.
Helle Thorning-Schmidt (S) har markant forbedret sin stemmeprocent i Folketinget siden sidste år. Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Niels Th. DahlMartin Kaae

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt har i år øget sin deltagelse i afstemningerne i folketingssalen markant.

Hvor hun sidste år kun deltog i 3 ud af 534 afstemninger, svarende til 0,6 procent, er hun i år mødt op og har trykket på knappen hele 95 gange ud af 423. Det svarer til en deltagelse på 22,5 procent. Dermed er hun ikke længere den mest fraværende partileder, og hun har faktisk stemt mere end både Anders Fogh Rasmussen (V), Pia Kjærsgaard (DF), Naser Khader (NA) og Margrethe Vestager (R).

Det viser netavisen Altinget.dks årlige opgørelse, der er udarbejdet med assistance fra analyseinstituttet Kaas & Mulvad. Listen over alle Folketingets medlemmer kan ses via linket i boksen.

Dokumentation

Sådan gjorde vi

Folketingsåret løber officielt til oktober, men der forventes ikke flere afstemninger i denne samling, der begyndte efter valget 13. november 2007. Kaas & Mulvad har samlet alle afstemningsresultater i en database, hvilket gør det muligt at se, hvornår og hvad de 179 folkevalgte har stemt.

For at lette politikernes praktiske liv er der indført et system, der fordeler et antal "clearinger" mellem de politiske partier. En clearing kan opfattes som et frikort, hvor politikeren slipper for at møde op til afstemning. Der uddeles op til 70 clearinger i alt, som de politiske blokke fordeler ligeligt mellem sig. På den måde sikres det, at det parlamentariske styrkeforhold altid kommer til udtryk, når der stemmes i Folketingssalen. Det betyder kort sagt, at hvis en Venstremand har brug for at være væk under en afstemning, opvejes det af, at en socialdemokrat også er væk.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00