Tv-kamera i folketingssalen 2006
(Foto: Rasmus Flindt/Altinget.dk)

Ros til Aage Frandsen-bog om lovgivning

26. marts 2009 kl. 11:53
LOVGIVNINGSPROCES: Hvor fornuftig er forligskulturen på Christiansborg egentlig, spørger SF-veteran i anmelderrost ny bog.
| Flere

SFs tidligere gruppeformand og medlem af Folketingets Præsidium Aage Frandsen har udgivet bogen "Lovgivningsprocessen i praksis" på DJØFs forlag (238 sider, 285 kr.).

I bogen stiller forfatteren spørgsmålet, hvor god forligskulturen egentlig er i et demokrati. Man kan f.eks. ikke regne med, at blot fordi der er flertal for noget i Folketinget, bliver det også vedtaget. Nej, et forligsparti kan sige nej ved veto.

Aage Frandsen hæfter sig også ved, at Folketinget kun har delvis magt over tingene. Regeringen har også et stort ord at skulle have sagt. Dels som den, der fremsætter de fleste lovforslag, der vedtages, dels når loven skal udmøntes.

I bogen fremhæver Aage Frandsen Miljøbeskyttelseslovens 12 sider med i alt 30 paragraffer. Det udmøntede regeringen efterfølgende i ikke mindre end 11 bekendtgørelser med over 400 paragraffer og 50 bilag - i alt 240 sider.

I avisen Kommunen (se http://www.bladet-kommunen.dk/) i dag anmelder Paul Hegedahl den ny bog og konkluderer:

"For alle, der interesserer sig for politik og demokrati, er dette en virkelig interessant bog. Det er klart, at forfatteren politisk ikke er enig med den nuværende regering og dens støtteparti. Nogle vil synes, at enkelte eksempler derfor kan have lidt slagside. Men det ville være uretfærdigt.

Fremstillingen virker objektiv og engageret med henblik på at få etableret den bedst mulige og mest demokratiske lovgivningsproces hér i landet. Den giver anledning til mange overvejelser og forhåbentlig også nogle, der udmønter sig i nogle fornuftige korrektioner af en del af den nuværende praksis," skriver han.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK