Bogkapitel: Journalisters og mediers politiske ståsted

UDDRAG: Efter aftale med Syddansk Universitetsforlag bringer Altinget | Christiansborg et uddrag af bogen "Kunsten at holde balancen". Det handler om Christiansborg-journalisternes politiske holdninger.
Ifølge bogen "Kunsten at holde balancen" stemmer en stor del af Christiansborg-journalisterne på Radikale Venstre. Vi lader det op til Altingets læsere at vurdere, om det også gælder TV2's politiske redaktør Henrik Qvortrup.
Ifølge bogen "Kunsten at holde balancen" stemmer en stor del af Christiansborg-journalisterne på Radikale Venstre. Vi lader det op til Altingets læsere at vurdere, om det også gælder TV2's politiske redaktør Henrik Qvortrup. Foto: TV 2 NEWS
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

Af Erik Albæk, Davis Nicolas Hopmann og Claes de Vreese 

Kapitel 4 fra bogen "Kunsten at holde balancen".

Når man ønsker empirisk at efterprøve udsagnskraften i de tre modeller for analyse af balance og upartiskhed i journalistik, som blev præsenteret i indledningskapitlet, er det første, man skal gøre, at undersøge første led i modellernes argumentationskæde.

Det drejer sig om påstanden i model 1, 'journalister uden nyhedsorganisation', at danske journalister er venstreorienterede.

Og det drejer sig om påstanden i model 2, 'nyhedsorganisationen uden journalister', at DR1 redaktionelt har en linje, der ligger til venstre for midten i dansk politik, mens TV2 har en redaktionel linje, der ligger til højre.

Journalisternes politiske ståsted
Den første model, 'journalister uden nyhedsorganisation', anfører for det første, at journalisters personlige, politiske holdninger afviger fra befolkningens, dvs. at journalister ikke er repræsentative for den danske befolknings politiske holdninger, og for det andet at dette er demokratisk problematisk, fordi journalisternes personlige, politiske holdninger slår igennem i den journalistik, de skriver - uafhængigt af den nyhedsorganisation, de arbejder for.

Vi har gennemført en undersøgelse af de politiske journalisters politiske ståsted. Det har vi gjort ved at sende et spørgeskema til samtlige journalister, der er akkrediteret til Folketinget. Når vi har valgt at fokusere på de politiske journalister - eller 'Christiansborg-journalisterne' - hænger det sammen med, at netop de vides at have politik som hovedfokusområde.

Og det må være disse journalister, der er interessante i denne sammenhæng - mere end dem, der skriver om bil, båd og indretning i særlige magasiner eller tillæg.

Tabel 4.1 viser svarfordelingen. (Vi benytter i gennemgangen af denne og senere tabeller de bogstaver, som på stemmesedler ved folketings og lokalvalg angiver de enkelte politiske partier, og som også benyttes i den danske dagspresse. En samlet fortegnelse over de bogstaver, der er blevet benyttet, findes i bogens appendiks).

Umiddelbart kan model 1 forekomme at have ret: Danske politiske journalister stemmer mere venstreorienteret end befolkningen som helhed. Hvor kun 49 procent af befolkningen ville stemme på ABFKØ-blokken, dvs. på et af de partier, der ikke pegede på Anders Fogh Rasmussen som statsminister i forbindelse med folketingsvalget i 2007, ville hele 68 procent af de politiske journalister stemme på ABFKØ-blokken.

Tabel 4.1. Partivalg fordelt på politiske journalister, 30-65-årige med gymnasieuddannelse samt alle danske vælgere (pct.).

<img align="left" src="@nyimg=6522@" />

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00