5 ting vi lærte ved Enhedslistens årsmøde

ÅRSMØDE: Normaliseringen fortsætter, miljøkampen vandt over kønskampen, og kaffen serveres med havremælk. Læs her om de fem ting, vi lærte fra Enhedslistens årsmøde.

Chefstrategen bag Enhedslistens normalisering Pelle Dragsted blev valgt til hovedbestyrelsen under partiets årsmøde.
Chefstrategen bag Enhedslistens normalisering Pelle Dragsted blev valgt til hovedbestyrelsen under partiets årsmøde.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-SchlegelHjalte T. H. Kragesteen

1. Normaliseringen fortsætter
Enhedslisten fortsætter de seneste års normalisering af partiet. Op til landsmødet præsenterede partiet et udspil til, hvad man vil, hvis man pludselig skulle få 90 mandater til at gennemføre sin politik. Altså et skridt væk fra de mere fluffy revolutionsdrømme til 100 helt konkrete forslag, der skal realiseres de første 100 dage med Enhedslisten ved magten.

For Enhedslisten handler det dels om at blive taget alvorligt som parti. Og dels om at slå rollen som venstrefløjens storebror fast. Politisk ordfører, Pernille Skipper, adresserede det direkte i sin tale på årsmødet fredag:

”Vi er Danmarks fjerdestørste parti. Nogle ville sige det største på venstrefløjen. Vi skal gå foran og gøre det håndgribeligt for alle, hvor meget mere bæredygtigt, demokratisk og retfærdigt, Danmark kunne blive. Derfor har vi præsenteret et bud på en samlet plan. En plan for, hvordan de første 100 dage kan se ud, den dag Enhedslisten får magt, som vi har agt,” sagde hun.

Normaliseringen blev yderligere cementeret under partiets valg af hovedbestyrelse. Her træder Pelle Dragsted ind.

Den tidligere chefstrateg bag Enhedslistens kurs mod at være et mere ansvarligt parti blev således topscorer med 163 stemmer.

2. Den "grønne liste" skal overtage partiet
Kandidatudvalget havde vanen tro forberedt et udkast til en liste over folketingskandidater.

Mai Villadsen og Victoria Ninosca Risbjerg Velásquez er her to nye ansigter, som med al sandsynlighed ser ud til at få plads på Borgen. Desuden lader det også til at blive et gensyn med Rosa Lund, der var i Folketinget fra 2011 til 2015.

Medlemmerne valgte ikke desto mindre at nedstemme listen fra kandidatudvalget til fordel for den såkaldte "grønne liste".

Det betød, at Søren Egge Rasmussen tog Anne Hegelunds plads som 2'er i Østjyllands Storkreds. Søren Egge Rasmussen, der foruden at være økologisk landmand og energiordfører i partiet, har større kendskab til det grønne område, hvilket bliver nødvendigt set i lyset af Maria Reumert Gjerdings afgang.

Omvendt betyder det også, at der kun er fem kvinder blandt de øverste 14 på listen, hvilket ikke behagede alle tilstedeværende i Korsgadehallen. Men flertallet talte, og skal man være polemisk, kan man sige, at miljøkampen vandt over kønskampen – i denne omgang (se også punkt 5).

Læs også

3. Vi er dem, der siger nej
Lørdag måtte ledelsen holde vejret noget længere end forventet, da Enhedslistens delegerede skulle stemme om, hvorvidt partiet ”hurtigst muligt” skulle trække sig ud af bevillingsaftalen for de videregående uddannelser.

Afstemningen, der foregik ved håndsoprækning, var nemlig så tæt, at elektronikken skulle til for at afgøre sagen. Men forslaget blev forkastet.

Flere folketingsmedlemmer og en af de helt store interne darlings – Line Barfod – havde ellers advaret kraftigt mod forslaget, som ville give Enhedslisten et troværdighedsproblem på Christiansborg. Man skal kunne stole på de aftaler, vi indgår, lød det.

Den tætte afstemning viser, at der stadig er store dele af Enhedslistens bagland, som ikke giver meget for den type Christiansborg-logik.

Måske ikke helt tilfældigt, at salen under fællessangen ”Jobcentrets ofre” senere på lørdagen især sang med på linjen:

”Vi er dem, der protesterer, siger fra og siger NEJ.” 

4. Skipper og co. står solidt
Pernille Skipper står uantastet som partiets frontfigur og kan glæde sig over et årsmøde, hvor alt gik som planlagt. Læg dertil, at hun og Enhedslisten kan glæde sig over flere gode målinger under og op til landsmødet. Landspolitisk står man til knap hver tiende vælger. Og nok så vigtigt ser vælgerne over en bred kam Pernille Skipper som en god afløser for Johanne Schmidt-Nielsen.

For otte ud af ti vælgere gør det ingen forskel for, om stemmen lander på liste Ø, at Pernille Skipper er blevet frontfigur. Det er gode nyheder for Enhedslisten. Og for Pernille Skipper.

5. Der skal havre i kaffen
På landsmødet vedtog partiet et nyt grønt delprogram, og partitoppen spillede ud med et klimaudspil. Det fyldte rigtig meget i Pernille Skippers tale. Området er da også meget vigtigt for Enhedslisten, som fisker efter vælgere i stor konkurrence med en stribe andre grønne partier, særligt hos SF og Alternativet. 

Om det var årsagen til, at der var vegansk årsmøde i Korsgadehallen, vides ikke. Men der var falafel, humus og vegetarsandwich ad libitum. Og kaffedrikkerne måtte sågar nøjes med havredrik i stedet for mælk til kaffen. Nogle vil mene, at det på ingen måde smager som mælk. Men kendis-kokken og Amager Fælled-aktivisten Nikolaj Kirk, der lagde vejen forbi om lørdagen, var begejstret.

”Kaffen er med havre i dag. Jeg er faktisk ret vild med det. Det smager fandme godt, mand. Og så er den produceret i Europa, så det gør det bare endnu bedre,” sagde Nikolaj Kirk. 

Allerede fredag stemte de delegerede om, hvorvidt kaffen var god i år. Det var den, lød det samstemmende. Der blev ikke stemt om, hvorvidt havredrik til kaffen var et hit.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00