Analyse af 
Erik Holstein

Anna Mee-sagen er ikke opklaret

ANALYSE: Før offentligheden får indsigt i, om Anna Mee Allerslev fik lavet sin badeværelse til normal pris, er sagen ikke afsluttet. Den regning afgør, om den tidligere borgmesters hjælp til sin ven fra et murerfirma er endnu mere alvorlig.

Anna Mee Allerslev-sagen bringer mindelser om en næsten fyrre år gammel sag fra Aalborg.&nbsp;<br>
Anna Mee Allerslev-sagen bringer mindelser om en næsten fyrre år gammel sag fra Aalborg. 
Foto: /ritzau/Philip Davali
Erik Holstein

Hvis der er givet opsigtsvækkende rabatter – eller Allerslevs badeværelse ligefrem er lavet gratis – er vi ude i noget, der er strafferetsligt interessant.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Da det onsdag kom frem, at Anna Mee Allerslev har stillet spørgsmål for at fremme en af sine personlige venners byggesager, var det game over. Det var et krystalklart udslag af nepotisme, som man ikke kan snakke sig fra, uanset hvor meget man interviewer sig selv på Facebook.

Ifølge BT forsøgte den nu tidligere borgmester ikke alene at fremskynde byggesagen, hvor vennen Jan Elving fra Øens Murerfirma havde meget på spil. Året før havde hun endda stillet hele 45 spørgsmål for at forbedre rammebetingelserne for Elvings industrigrund på Amager.

Får borgmesterens egen forvaltning en sag, hvor en ven har økonomiske interesser, skal man erklære sig inhabil. Forsøger man som Anna Mee Allerslev at påvirke sagsbehandlingen i en anden borgmesters forvaltning, er det endnu mere mistænkeligt.

Det interessante spørgsmål er nu, hvorfor Allerslev gjorde det.

Den pæne, den mindre pæne og den rigtig slemme
Den pæne forklaring er, at Allerslev blot blev utålmodig over, at det trak ud med sagsbehandlingen af et projekt, hun havde politisk sympati for. Og at hendes indblanding ikke havde det mindste at gøre med vennens økonomiske interesser. Det er den forklaring, Allerslev selv tilbød.

Den mindre pæne forklaring er, at hun ville gøre sin ven en tjeneste. Måske en gentjeneste, fordi hun lånte kantinen hos Øens Murerfirma til sin 30 års fødselsdag. Det er nepotisme, men hendes økonomiske gevinst ved det gratis lokale er begrænset, og sammenhængen kan ikke bevises. Her slutter sagen med Allerslevs afgang.

Så er der den helt slemme forklaring. Nemlig at partifællen Charlotte Fischer havde ret, da hun beskyldte Anna Mee Allerslev for korruption. Og det er her, Allerslevs kvitteringer for hendes private badeværelse bliver interessante.

Ingen privatsag
Allerslevs badeværelse er – ved et pudsigt tilfælde – lavet af det samme murerfirma, som hun forsøgte at hjælpe med de 45 spørgsmål. Den tidligere borgmester har konsekvent nægtet at fremlægge kvitteringer for badeværelset med den begrundelse, at det er en privat sag. Men den forklaring duer ikke her.

De regninger har i høj grad offentlighedens interesse. Hvis regningerne er helt normale for et sådant stykke arbejde, kan sagen endelig lukkes. Det må være i Allerslevs egen interesse.

Men hvis der er givet opsigtsvækkende rabatter – eller badeværelset ligefrem er lavet gratis – er vi ude i noget helt andet. Noget, der er strafferetsligt interessant.

Lex Marius
For en generation siden fik Aalborgs socialdemokratiske borgmester – Marius Andersen – foræret et badeværelse af en af byens storentreprenører. Men det legendariske mosgrønne badekar viste sig at blive et af danmarkshistoriens dyreste.

Sagen blev afsløret, Marius Andersen dømt for bestikkelse, og den tidligere bykonge fik seks måneders ubetinget fængsel.

Vi aner ikke, om Anna Mee Allerslev har begået noget ulovligt. Men sagen kan ikke afsluttes, før det er opklaret.

Danmark er konsekvent i Top 3 på Transparencys liste over verdens mindst korrupte lande. Derfor må man som en selvfølge gå ud fra, at politiet undersøger Allerslev-sagen til bunds.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Mee Allerslev

Fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (R), Københavns Kommune
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.jur. (Københavns Uni. 2016)

0:000:00