Arbejdsgruppe former nye valgkredse

14 folketingsmedlemmer udpeget til den arbejdsgruppe, der skal revidere valgloven og tilpasse valgkredsene til det nye Danmarkskort, som bliver en konsekvens af strukturreformen. Folketingets formand Christian Mejdahl (V) i spidsen for arbejdet.
Kristian Lund Pedersen
Fakta
Fakta om valgkredse:

Efter den gældende folketingsvalglov er landet i valgmæssig henseende inddelt i tre landsdele: København-Frederiksberg, Øerne og Jylland.

Landsdelene er i alt inddelt i 17 stor- og amtskredse. Landsdelen København-Frederiksberg består af tre storkredse, og landsdelene Øerne og Jylland består af hver syv amtskredse.

De tre storkredse er særlige geografiske enheder, der ikke følger andre administrative grænser, mens de i alt 14 amtskredse følger amtskommunernes grænser.

Stor- og amtskredsene er igen inddelt i 103 opstillingskredse, der som altovervejende hovedregel består af to eller flere kommuner, en kommune eller dele af en kommune.

Landsdelene benyttes til at bestemme, hvor i landet tillægsmandaterne skal placeres, herunder de enkelte partiers tillægsmandater.

Stor- og amtskredsene er de egentlige valgkredse, hvor der skal vælges et bestemt antal kredsmandater. De fordeles mellem partierne og eventuelle kandidater uden for partierne i forhold til deres stemmetal i den pågældende stor- eller amtskreds. Opstillingskredsene har betydning for, hvilke kandidater der skal besætte de mandater (kreds- såvel som tillægsmandater), et parti opnår i en stor- eller amtskreds.


Kilde: www.ft.dk
Som en naturlig konsekvens af den store kommunalreform skal valgkredsene laves om, da den gældende inddeling i landsdele, stor- og amtskredse, samt opstillingskredse vil komme til at gå på kryds og tværs af de nye regioner og kommuner.

Derfor har folketingsgrupperne nu udpeget de medlemmer, som skal indgå i en parlamentarisk arbejdsgruppe om de nye valgkredse.

Arbejdet forankres i Folketinget, og arbejdsgruppen får Folketingets formand Chr. Mejdahl (V) som formand.

De øvrige medlemmer af den parlamentariske arbejdsgruppe er: Pia Gjellerup (S), Klaus Hækkerup (S), Ole Stavad (S), Keld Albrechtsen (EL), Else Theill Sørensen (KF), Pia Christmas-Møller (KF), Poul Nødgaard (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Aage Frandsen (SF), Niels Helveg Petersen (RV), Mogens Nørgaard Pedersen (KD), Erik Larsen (V) og Flemming Damgaard Larsen (V).

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00