Borgerlig infight om borgmesterkæder

ANALYSE: 50 kommuner med udsigt til borgerligt flertal. Det er det scenario, Altinget.dks prognose stiller Venstre, Konservative og DF i udsigt ved kommunalvalget. Langt fra alle steder er man enige om, hvem der skal sætte sig i borgmesterstolen, og det kan få den blå farve til at falme.
Gitte Madsen
Som det ser ud lige nu, dane før kommunalvalget, kan over halvdelen af de 98 nye kommuner få en borgerlig borgmester, hvis blot Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti kan opnå indbyrdes enighed om konstitueringen. Det er der dog langt fra nogen garanti for, og det er særligt mellem den kommunale sværvægter Venstre og den evige konservative lillebror, at der er ugler i mosen.

Den konservative partiformand, Bendt Bendtsen, indledte valgkampen med at mane til kamp for borgmesterposterne, og det er der tilsyneladende mange af de lokale kandidater rundt omkring i landet, der har lyttet grundigt til.

Altinget.dk har således kunnet identificere en række kommuner, hvor De Konservative og Venstre hiver i hver sin ende af borgmesterkæden, og hvor der samtidig er en reel mulighed for, at de Konservative trækker hårdere end Venstre.

I mange kommuner går de Konservative målrettet efter borgmesterposten, selvom partiet de pågældende steder står til at blive mindre end Venstre rent mandatmæssigt. Det kommer bl.a. til udtryk ved, at Bendtsens lokale tropper ikke har villet indgå valgforbund med Venstre, og visse steder oplever man endda, at kravet på en konservativ borgmesterpost er så fast, at partiet ligefrem er åben over for en alternativ koalition f.eks. med Socialdemokraterne.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00