De blev valgt for Radikale

FOLKETINGSVALG: Se den nye radikale folketingsgruppe her.
Margrethe Vestager og Radikale Venstre blev en af valgets helt store vindere.
Margrethe Vestager og Radikale Venstre blev en af valgets helt store vindere.Foto: De Radikale
Niels Th. DahlOle Nikolaj Møbjerg Toft

Radikale fik ved folketingsvalget 15. september 17 mandater. Det var en fremgang på 8 mandater i forhold til sidste valg.

De blev valgt (N=nyvalg, G=genvalg, personligt stemmetal i parentes.) NB: De nye folketingsmedlemmer er nævnt i den rækkefølge, de er valgt inden for storkredsen - bemærk, at det ikke altid følger det personlige stemmetal.

Københavns Storkreds, 3 mandater

Manu Sareen (N, 14.505)

Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

<img align="left" src="@nyimg=7125@" style="padding-right: 5px;"/>Integrationskonsulent, forfatter og foredragsholder Manu Sareen har været aktiv i Det Radikale Venstre i en årrække, har siddet i Borgerrepræsentationen siden 2002 og var frem indtil sidste år også statsrevisor. Hans popularitet blandt vælgerne er da også med årene blevet større og større - han blev således førstesuppleant til Folketinget både ved valgene i 2005 og 2007 og fik ved kommunalvalget i 2009 mere end 8.000 personlige stemmer. Og med Lone Dybkjærs afgang fra dansk politik blev han partiets spidskandidat i København. Manu Sareen er født i Indien, men har boet i Danmark, siden han var tre år gammel. Han er oprindelig uddannet socialpædagog og er i dag 44 år gammel.

Uffe Elbæk (N, 2.373)

Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

<img align="left" src="@nyimg=7134@" style="padding-right: 5px;"/>Uffe Elbæk har været radikal i en årrække og har bl.a. siddet i Århus Byråd for partiet mellem 2001 og 2007. Mest kendt er han dog nok for at have grundlagt den omdiskuterede lederuddannelse "KaosPiloterne" fra 1991 og senere blive direktør for den homoseksuelle idrætsbegivenhed OutGames i København i 2009. Uffe Elbæk er uddannet socialpædagog og arbejder nu som direktør i konsulentvirksomheden "Change the Game". Han er 57 år gammel.

Lone Loklindt (N, 1.227)

<img align="left" src="@nyimg=7133@" style="padding-right: 5px;"/>Lone Loklindt har en lang fortid i Det Radikale Venstre og er velkendt internt i partiet. Hun var i 90'erne i en periode partiets organisatoriske næstformand, men blev i 2003 også folketingskandidat i Gentofte-kredsen, dog uden større succes ved valgene i 2005 og 2007. I år flyttede hun sit kandidatur til Frederiksberg, og det gav pote. Lone Loklindt er uddannet cand.merc.int. og har arbejdet i Håndværksrådet, inden hun begyndte i rådgivningsfirmaet Alectia A/S, hvor hun arbejder nu. Hun er 51 år gammel.

Københavns Omegns Storkreds, 2 mandater

Sofie Carsten Nielsen (N, 2.920)

<img align="left" src="@nyimg=7131@" style="padding-right: 5px;"/>Sofie Carsten Nielsen var en kortere overgang mellem 2005 og 2007 folketingskandidat for De Radikale i Indre By i Københavns Storkreds, men fik sin første egentlige politiske platform ved Europa-Parlaments-valget i 2009. Her lykkedes det hende at slå partiets siddende parlamentariker Johannes Lebech i kampen om spidskandidaturet. Sofie Carsten Nielsen blev dog dengang ikke valgt. Sofie Carsten Nielsen er uddannet cand.scient.pol. og arbejder som politisk fagchef i Ingeniørforeningen. Hun er 36 år gammel.

Nadeem Farooq (N, 2.623)

<img align="left" src="@nyimg=7146@" style="padding-right: 5px;"/>Nadeem Farooq er byrådsmedlem i Høje-Taastrup Kommune. Han blev andensuppleant ved folketingsvalget i 2007, ved kommunalvalget sidste år fik han 619 personlige stemmer og den radikale førsteplads, og denne gang smøg han sig ind på andenpladsen til Folketinget. Nadeem Farooq er oprindelig fra Pakistan, arbejder som analytiker og er 34 år gammel.

Nordsjællands Storkreds, 2 mandater

Margrethe Vestager (G, 23.649)

<img align="left" src="@nyimg=7127@" style="padding-right: 5px;"/>Margrethe Vestager har været aktiv i Det Radikale Venstre i mere end tyve år og steg til tops i den radikale organisation som kun 25-årig i 1993, hvor hun blev landsformand for partiet og markerede sig som en både synlig og velargumenterende debattør. Endnu ikke fyldt 30 år blev hun i 1998 gjort til undervisningsminister - en post, som hun besad indtil valget i 2001. Efter regeringsskiftet lagde hun sig politisk tæt op ad Marianne Jelveds linje, og hun blev derfor også "Jelved-fløjens" oplagte kronprinsesse. Det var dog først efter den radikale sprængning i 2007, hvor Naser Khader stiftede Ny Alliance, at Vestager blev gjort til ny radikal leder, og som én af sine første udfordringer måtte stå den syngende vælgerlussing ved valget samme år igennem. Siden har hun imidlertid ført sit parti succesfuldt gennem forhandlingerne med regeringen og Dansk Folkeparti om tilbagetrækningsreformen i foråret, det er igen blevet cool og smart at være radikal, hvilket afspejler sig i det strålende valgresultat. Margrethe Vestager er uddannet cand.polit. og har tidligere arbejdet i både Finansministeriet og Økonomistyrelsen. Hun er 43 år gammel.

Christian Friis Bach (N, 1.565)

<img align="left" src="@nyimg=7139@" style="padding-right: 5px;"/>Christian Friis Bach stillede op til folketingsvalgene både i 2005 og 2007, hvor det trods stor intern opbakning dog ikke lykkedes ham at blive valgt. Nu trækker den store radikale fremgang ham i Folketinget. Han sidder i dag i kommunalbestyrelsen i Egedal Kommune i Nordsjælland. Christian Friis Bach er oprindelig uddannet agronom fra Landbohøjskolen, men har arbejdet både som underviser på Københavns Universitet, journalist ved Danmarks Radios P1 og konsulent i Verdensbanken. Mest kendt er han for sit virke som international chef i Folkekirkens Nødhjælp fra 2005-2010. Christian Friis Bach er 45 år gammel.

Sjællands Storkreds, 2 mandater

Zenia Stampe (N, 3.703)

<img align="left" src="@nyimg=7138@" style="padding-right: 5px;"/>Zenia Stampe har været aktiv i Det Radikale Venstre i mange år. Hun stillede første gang op til Folketinget i 2001 og var i årene 2003-2006 formand for den radikale ungdomsorganisation RU, og i 2008 blev hun næstformand i moderpartiet. Zenia Stampe har gjort sig bemærket med stærke værdipolitiske udmeldinger, som da hun f.eks. politianmeldte drabschef Ove Dahl for racisme, fordi han i debatten om kriminelle bander fra Østeuropa havde sagt, at "rumænerne er skruppelløse" og "slår ihjel for et par hundrede kroner". Zenia Stampe er erklæret republikaner og har stiftet foreningen "Den Republikanske Grundlovsbevægelse" i forbindelse med folkeafstemningen om tronfølgeloven i 2009. Zenia Stampe er uddannet cand.scient.pol., arbejder i Erhvervs- og Byggestyrelsen og er 32 år gammel.

Rasmus Helveg Petersen (N, 3.662)

<img align="left" src="@nyimg=7128@" style="padding-right: 5px;"/>Rasmus Helveg Petersen er sidste skud på Helveg-klanen i dansk politik og er søn af den tidligere radikale leder Niels Helveg Petersen og bror til det tidligere folketingsmedlem Morten Helveg Petersen. Han har dog kun været folketingskandidat siden 2008. Rasmus Helveg Petersen har tidligere arbejdet i den radikale pressetjeneste på Christiansborg. I dag er han kommunikationschef i Verdensnaturfonden og er 43 år gammel.

Fyns Storkreds, 1 mandat

Camilla Hersom (N, 3.958)

<img align="left" src="@nyimg=7130@" style="padding-right: 5px;"/>Camilla Hersom har været aktiv i Det Radikale Venstre i mange år og stillede i 2004 for første gang op til Europa-Parlamentsvalget, hvor hun opnåede en andenplads. Senere blev hun folketingskandidat på Sjælland, men rykkede senere til Fyn. Camilla Hersom er uddannet cand.scient.pol og har arbejdet i Finansministeriet, indtil hun i 2006 blev ansat som formand i Forbrugerrådet. Camilla Hersom er 40 år gammel.

Sydjyllands Storkreds, 2 mandater

Lotte Rod (N, 3.776)

<img align="left" src="@nyimg=7132@" style="padding-right: 5px;"/>Lotte Rod er i dag førstesuppleant til Folketinget og var faktisk den radikale, der fik flest personlige stemmer i Sydjylland ved valget i 2007. Hun ville således være kommet i Folketinget allerede dengang, hvis ikke det var lykkedes for Bente Dahl at få flere listestemmer end Rod. Lotte Rod læser statskundskab og er i øjeblikket i praktik i Esbjerg Kommunes kommunikationsafdeling. Hun er 26 år gammel.

Marlene Lorentzen (N, 2.068)

<img align="left" src="@nyimg=7147@" style="padding-right: 5px;"/>Marlene Lorentzen har været medlem af Det Radikale Venstre i næsten et årti og blev første gang valgt til Kolding Byråd i 2005. Det lykkedes hende at blive genvalgt i 2009 med over halvdelen af de radikale stemmer i kommunen, og hun stiller nu op i både Kolding Syd og Haderslev-kredsene. Marlene Lorentzen er uddannet bankassistent, men er senere blevet folkeskolelærer. Hun er 37 år gammel.

Østjyllands Storkreds, 3 mandater

Morten Østergaard (G, 8.777)

<img align="left" src="@nyimg=7126@" style="padding-right: 5px;"/>Morten Østergaard kom i Folketinget ved det radikale succesvalg i 2005 og gjorde sig snart bemærket som et af de folketingsmedlemmer med bedst kommunikationstalent og mest politisk tæft. Han knyttede sig tæt til den daværende næstformand Margrethe Vestager og blev derfor naturligt hendes kandidat til næstformandsposten, da hun selv blev radikal leder i 2007. Han vandt dog først posten efter et kampvalg med Morten Helveg Petersen, der tilhørte den mere borgerlige fløj i partiet, men som siden har forladt Folketinget. Morten Østergaard er uddannet cand.scient.pol. og er 35 år gammel.

Liv Holm Andersen (N, 2.424)

<img align="left" src="@nyimg=7137@" style="padding-right: 5px;"/>Liv Holm Andersen har været aktiv i Radikal Ungdom siden 2008, blev medlem af den radikale hovedbestyrelse i 2009 og folketingskandidat i 2010, og det lykkedes hende ved folketingsvalget at få et ganske pænt valg. Hun studerer statskundskab og er 24 år gammel.

Jeppe Mikkelsen (N, 1.500)

<img align="left" src="@nyimg=7140@" style="padding-right: 5px;"/>Jeppe Mikkelsen var den yngste opstillede kandidat for Radikale Venstre ved valget. Han har tidligere stillet op til kommunalvalget i 2009 - men denne gang rykker han altså hele vejen til Christiansborg. Jeppe Mikkelsen har efter sin studentereksamen arbejdet en kort periode som efterskolelærer. Han er 20 år gammel.

Vestjyllands Storkreds, 1 mandat

Andreas Steenberg (N, 2.341)

<img align="left" src="@nyimg=9508@" style="padding-right: 5px;"/>Andreas Steenberg har en baggrund i Radikal Ungdom, hvor han var landsformand fra 2006-2008. Samme år kom han i den radikale hovedbestyrelse og det radikale forretningsudvalg, og i 2009 blev han valgt til regionsrådet i Region Midtjylland. Andreas Steenberg er uddannet i statskundskab og arbejder i dag som gymnasielærer i Herning. Han er 28 år gammel.

Nordjyllands Storkreds, 1 mandat

Marianne Jelved (G, 4.586)

<img align="left" src="@nyimg=7129@" style="padding-right: 5px;"/>Marianne Jelved kom første gang i Folketinget helt tilbage i 1987. Hun fik for alvor politisk indflydelse, da hun blev gruppeformand i den radikale folketingsgruppe under KVR-regeringen fra 1988, og hun blev det naturlige valg som partiets leder efter Niels Helveg Petersen, da partiets samarbejde med den borgerlige regering brød sammen. Hun førte i stedet De Radikale ind i et samarbejde med Socialdemokraterne og Poul Nyrup Rasmussen og blev økonomiminister i alle Nyrup-regeringerne 1993-2001. Trods tabet af regeringsmagten forblev hun radikal leder, i årene omkring 2005 fik hun i visse kredse nærmest kultstatus, og det lykkedes hende at bringe De Radikale helt op på 17 mandater ved valget i 2005. Succesen brast dog for partiet i 2007, da den radikale Naser Khader stiftede Ny Alliance og tog tusindvis af radikale vælgere med sig, og Jelved måtte træde tilbage som partileder samme sommer. Siden har hun fungeret som en bemærkelsesværdigt loyal fagordfører. Marianne Jelved arbejdede i mange år som lærer, inden hun kom i Folketinget. Hun er i dag 68 år gammel.

I alt 17 mandater, 14 nyvalgte. Der er 52,9 pct. kvinder i den nye gruppe, og gennemsnitsalderen er 39 år.

De genopstillede ikke:
Lone Dybkjær
Anne Marie Geisler Andersen
Niels Helveg Petersen
Bente Dahl
Jørgen Poulsen
Johs. Poulsen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00