helle
Helle Thorning-Schmidt bliver snart ny dansk statsminister, men Socialdemokraterne gik tilbage ved valget. (Foto: Kristian Aaskov Nielsen / Altinget.dk)

De blev valgt for Socialdemokraterne

16. september 2011 kl. 18:07
FOLKETINGSVALG: Se Socialdemokraternes nye folketingsgruppe her.
| Flere
Socialdemokraterne fik ved folketingsvalget 15. september 44 mandater. Det var en tilbagegang på et enkelt mandat i forhold til sidste valg.

De blev valgt: (N=nyvalg, G=genvalg, personligt stemmetal i parentes.) NB: De nye folketingsmedlemmer er nævnt i den rækkefølge, de er valgt inden for storkredsen - bemærk, at det ikke altid følger det personlige stemmetal.

Københavns Storkreds, 3 mandater

Helle Thorning-Schmidt (G, 33.564)

Helle Thorning-Schmidt var en ganske ung og uprøvet politiker, da hun i 1999 med få stemmers margin blev valgt til Europa-Parlamentet. Hun markerede sig dog hurtigt som en socialdemokrat med nye idéer, da hun bl.a. skrev bogen "Forsvar for fællesskabet", der lagde op til et opgør med efterlønnen. Hun blev valgt til Folketinget i 2005 og stillede efter kun få ugers medlemskab af Folketinget op til formandsvalget i partiet og blev valgt til formand som den første kvinde nogensinde under sloganet "Jeg kan slå Anders Fogh". Det kunne hun imidlertid ikke, og Socialdemokratiet gik både tilbage og måtte se på endnu en periode i opposition ved valget i 2007. Til gengæld kunne hun slå Lars Løkke Rasmussen, og Danmark har dermed fået sin første kvindelige statsminister. Helle Thorning-Schmidt er uddannet cand.scient.pol. og har arbejdet i Socialdemokratiets sekretariat i Europa-Parlamentet og senere i LO. Hun er 44 år gammel.

Karen Hækkerup (G, 4.526)

Karen Hækkerup har en længere fortid i borgerrepræsentationen i København, hvor hun blev valgt første gang i 1998. I 2004 gjorde hun sig bemærket ved at melde sig som kandidat til overborgmesterposten efter Jens Kramer Mikkelsen - kun for at blive uskønt overtrumfet af Ritt Bjerregaard, da hun senere meldte sig. Året efter forlod hun lokalpolitik og blev valgt til Folketinget i Tårnbykredsen (nu Amagerkredsen). Karen Hækkerup var tidligere forbrugerordfører i Folketinget og er siden blevet retsordfører. Karen Hækkerup er kandidat i statskundskab og skrev for øvrigt speciale sammen med den konservative Helle Sjelle. Hækkerup-navnet har hun fået fra sin mand, Ole Hækkerup, der også sidder i Folketinget for Socialdemokraterne. Karen Hækkerup er 37 år gammel.

Mette Reissmann (N, 3.154)

Mette Reissmann blev for alvor aktiv i politik ved kommunalvalget i 2009, hvor hun stillede op første gang og blev valgt til Københavns Borgerrepræsentation. Her er hun i dag politisk ordfører for Socialdemokraterne. Uden for politik er hun imidlertid nok mest kendt som den ene af de to økonomiske rådgivere i TV3's realityprogram "Luksusfælden", hvor gældsplagede danskere får gode råd til at rette op på økonomien. Mette Reissmann er uddannet erhvervsjurist og har arbejdet både i Forbrugerrådet og Forbrugerstyrelsen og er i dag selvstændig. Hun er 47 år

Københavns Omegns Storkreds, 4 mandater

Mette Frederiksen (G, 21.847)

Socialdemokratiets socialordfører Mette Frederiksen har siddet i Folketinget siden valget i 2001, hvor hun blev valgt efter kun kort tid som folketingskandidat. Hun blev hurtigt kendt som en markant venstrefløjssocialdemokrat og yderst populær på grund af sin stærke følelsesmæssige kommunikation og tydelige sociale indignation. Hun var nært knyttet til partiets formand Mogens Lykketoft i den første valgperiode og støttede Frank Jensen i formandsopgøret i 2005 mod Helle Thorning-Schmidt, men blev som et led i forsoningsarbejdet mellem fløjene en del af partiets ledelse. Hun har fortsat en høj stjerne blandt mange vælgere, selv om hendes troværdighed dog led et knæk i løbet af 2010, hvor det kom frem, at hun havde sat sine børn i privatskole, på trods af at hun tidligere i kraftige vendinger har fordømt forældre, der ikke bakker folkeskolen op. Mette Frederiksen regnes for en sikker minister i den nye regering. Hun er bachelor i administration og samfundsfag, har arbejdet i LO og er 33 år gammel.

Mogens Lykketoft (G, 9.181)

Mogens Lykketoft er en af de absolut mest erfarne danske politikere. Han har været aktiv i politik siden 1981, hvor han blev hentet ind i den fjerde Anker Jørgensen-regering som skatteminister fra et job som afdelingsleder i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Senere samme år stillede han første gang op og blev valgt til Folketinget og fik hurtigt en plads som en af de mest indflydelsesrige socialdemokrater. Han var således en af de drivende kræfter i at få væltet sin egen formand Svend Auken i 1992, og da Poul Nyrup Rasmussen overtog regeringen i 1993, blev Mogens Lykketoft hans meget magtfulde finansminister. Ved regeringsomdannelsen i 2000 flyttede Mogens Lykketoft til sit eget drømmejob som udenrigsminister - og selv om han kun bestred posten i knap et år, lykkedes det ham at sætte et markant fingeraftryk på dansk udenrigspolitik, der blev både mere USA- og Israel-kritisk. Efter valgnederlaget i 2001 og Nyrups afgang som formand i 2003 blev Lykketoft ny S-formand, men kunne ikke besejre Anders Fogh Rasmussen ved valget i 2005 og gik af igen kort efter valget. Siden er han blevet næstformand i Folketingets præsidium og betragtes af mange som det bedste bud på en ny formand af Folketinget. Mogens Lykketoft var uddannet økonom, inden han blev ansat i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Han er 65 år gammel.

Morten Bødskov (G, 6.082)

Morten Bødskov har kun været medlem af Folketinget siden 2001, men var før sin tid i Folketinget aktiv i ungdomspolitik, hvor han bl.a. var formand for DSU i årene 1996-2000. Her blev han kendt som en af de unge "højrefløjssocialdemokrater" og skrev sammen med Helle Thorning-Schmidt i 2002 bogen "Forsvar for fællesskabet", der bl.a. lagde op til et opgør med efterlønnen. I Folketinget var han i mange år været partiets retsordfører, men er i dag partiets finansordfører. Morten Bødskov er stud.scient.adm. og har tidligere arbejdet som kommunikationskonsulent. Han er 41 år gammel.

Sophie Hæstorp Andersen (G, 3.219)

Sophie Hæstorp Andersen havde en længere fortid i DSU i 1990'erne bag sig, da hun første gang blev valgt til Folketinget ved valget i 2001. Glæden varede imidlertid kun kort, da Socialdemokraterne i 2005 mistede deres andet mandat i den gamle Vestre Storkreds, og Sophie Hæstorp Andersen røg ud i kulden igen. Da Pia Gjellerup forlod politik i 2007 kom hun i Folketinget igen, og det lykkedes hende også at blive genvalgt ved valget senere samme år. Hun sidder i dag på den meget synlige post som sundhedsordfører. Sophie Hæstorp Andersen er kandidat i statskundskab og har arbejdet som fuldmægtig i Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Hun er 36 år gammel.

Nordsjællands Storkreds, 2 mandater

Christine Antorini (G, 10.408)

Christine Antorini blev for alvor kendt i det politiske Danmark som SF'er tilbage i 1991, da hun som kun 26-årig blev SF's næstformand. Hun blev kendt som en af de moderne SF'ere, der gerne ville have partiet ud af "hængekøjen" og kom i Folketinget for SF ved valget i 1998. Hun udtrådte dog allerede af Folketinget året efter, og et par år senere forlod hun helt af partiet for at blive socialdemokrat. Hun blev valgt til Folketinget for sit nye parti i 2005. Christine Antorini er blevet uddannelsesordfører og er et godt bud på en ny undervisningsminister. Hun er uddannet cand.comm. i offentlig forvaltning og har arbejdet som kommunikationskonsulent og som studievært på DR. Hun er 46 år gammel.

Nick Hækkerup (G, 7.797)

Skatteordfører Nick Hækkerup gjorde oprindelig lokalpolitisk karriere i Hillerød, hvor han efter at have været medlem af kommunalbestyrelsen siden 1994 blev en umådeligt populær borgmester i 2000. Samtidig blev han i 2005 ny næstformand i Socialdemokratiet, og i 2007 vekslede han vælgerpopulariteten til et flot valg og en plads i Folketinget. Nick Hækkerup er søn af folketingsmedlem Klaus Hækkerup og barnebarn af den navnkundige udenrigs- og økonomiminister Per Hækkerup. Han er uddannet jurist og er 43 år gammel.

Bornholms Storkreds, 1 mandat

Jeppe Kofod (G, 6.811)

Jeppe Kofod har siddet i Folketinget siden 1998 og er siden blevet genvalgt i 2001, 2005 og 2007 med meget høje stemmetal. I Folketinget har han i alle årene beskæftiget sig med udenrigspolitik og udviklingspolitik og går for at være en både begavet og driftsikker ordfører. Han kom imidlertid for alvor i stormvejr på grund af sit privatliv, da han i forbindelse med et foredrag på et DSU-kursus i foråret 2008 gik i seng med en pige, der viste sig kun at være 15 år gammel. Det var over den seksuelle lavalder, men imod DSU's interne regler, og da Socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen kaldte Kofods handling for "utilgivelig", trak han sig midlertidigt fra sine ordførerskaber. Hans kreds på Bornholm bakkede ham imidlertid op, og siden fik han udenrigsordførerskabet tilbage. Jeppe Kofod er bachelor fra RUC og har en master fra Harvard University i USA. Han er 37 år gammel.

Sjællands Storkreds, 7 mandater

Henrik Sass Larsen (G, 7.314)

Henrik Sass Larsen var aktiv i den socialdemokratiske ungdomsbevægelse i 1990'erne, hvor han i årene 1992-1996 var formand for DSU. Han blev førstesuppleant til Folketinget ved valget i 1998, og i 2000 gav det ham en permanent plads, da den tidligere minister Helle Degn gik ud af Folketinget. Henrik Sass Larsen markerede sig både som ungdoms- og landspolitiker som en af de mest hårde højrefløjssocialdemokrater og støttede da også Helle Thorning-Schmidt i formandsopgøret med Frank Jensen i 2005. Siden Thorning-Schmidts valg har Sass Larsen fungeret som hendes højre hånd, og han spås af de fleste som ny finansminister. Henrik Sass Larsen er bachelor i forvaltningsstudier, har arbejdet i kommunikationsbranchen og er 45 år gammel.

Magnus Heunicke (G, 9.364)

Magnus Heunicke kom efter nogle år i 1990'erne som ungdomspolitisk aktiv i Folketinget ved valget i 2005 og opnåede et flot genvalg med andenpladsen i Sjællands Storkreds i 2007. Magnus Heunicke er valgt i Næstved, hvor hans far Henning Jensen har været borgmester helt siden 1988. Han har særligt slået sig på trafikpolitikken og er i dag partiets trafikordfører. Magnus Heunicke er uddannet journalist og arbejdede en årrække for DR, inden han kom i Folketinget. Han er 36 år gammel.

Ole Hækkerup (G, 6.447) 

Ole Hækkerup sidder allerede i Folketinget på anden omgang. Han blev valgt første gang ved valget i 1998, men var en af de socialdemokrater, der røg med ud ved valgnederlaget i 2001. Han forsøgte igen - forgæves - i 2005 - og først da han skiftede fra den gamle Østre Storkreds til Ringstedkredsen i Sjællands Storkreds ved valget i 2007, lykkedes det ham at blive valgt igen. Ole Hækkerup har siden 2007 været først it-ordfører og derpå energiordfører. Han er søn af folketingsmedlem Klaus Hækkerup, barnebarn af tidligere udenrigs- og økonomiminister Per Hækkerup, bror til skatteordfører Nick Hækkerup - og gift med folketingsmedlem Karen Hækkerup. Han er bachelor i statskundskab og er 40 år gammel.  

Mette Gjerskov (G, 5.855)

Mette Gjerskov har været aktiv i politik siden 2002, hvor hun første gang blev opstillet til Folketinget i Roskilde-kredsen. Ved valget i 2005 kom hun i Folketinget og gjorde sig snart bemærket på Christiansborg som en politiker med hang til hurtige udmeldinger og let citérbare og forståelige punchlines. Det gjorde hende oplagt til posten som først forbrugerordfører - og siden både klimaordfører og miljøordfører. Politisk er hun kendt for at ligge til venstre i folketingsgruppen. Mette Gjerskov er uddannet agronom og har arbejdet i Fødevareministeriet, Direktoratet for FødevareErhverv og i Forbrugerstyrelsen. Mette Gjerskov er 45 år gammel.

Lennart Damsbo-Andersen (G, 6.662)

Lennart Damsbo-Andersen kom i Folketinget første gang i 2007 efter en længere karriere i lokalpolitik. Han kom således i byrådet i den gamle Nysted Kommune på Lolland i 1993 og blev borgmester fra 2002 til 2006, og han er fortsat populær i lokalområdet. Efter kommunalreformen indgik Nysted i den nye Guldborgsund Kommune, hvor Lennart Damsbo-Andersen også sad i byrådet. I Folketinget har han posten som indfødsretsordfører. Lennart Damsbo-Andersen er uddannet tømrer og har derudover lavet fagligt arbejde i Tømrer- og Snedkerforbundet og i Træ-Industri-Byg. Han er 54 år gammel.

John Dyrby Paulsen (G, 5.292)

John Dyrby Paulsen har siddet i Folketinget siden 2005, hvor han kom med syv års erfaring fra lokalpolitik i Korsør Byråd. I Folketinget blev han først skatteordfører og efter sidste folketingsvalg forsvarsordfører, og han nævnes undertiden som en mulig ny forsvarsminister. John Dyrby Paulsen er uddannet økonom og har arbejdet i bl.a. Bikuben, Deloitte og Kommuneinformation. Han er 48 år gammel.

Rasmus Horn Langhoff (N, 5.410)

Rasmus Horn Langhoff stillede også op ved valget i 2007, men nåede kun at få en plads som andensuppleant, selv om hans kreds i Kalundborg er landets største. Denne gang gav den imidlertid valg. Rasmus Horn Langhoff har været DSU'er helt siden 1994, har en bachelor i historie og medier og arbejder til daglig for DUI - leg og virke. Rasmus Horn Langhoff er bror til folketingskandidaten Thomas Horn i Helsingør-kredsen og er desuden kærester med S-kandidat i Sydjylland Anne Sina. Han er 30 år gammel. 

Fyns Storkreds, 5 mandater

Pernille Rosenkrantz-Theil (N, 16.919)

Pernille Rosenkrantz-Theil er valgt ind for første gang for Socialdemokratiet, men har tidligere siddet i Folketinget for Enhedslisten. Hun blev tilknyttet Enhedslisten allerede i 1990'erne og kom i Folketinget ved valget i 2001. Her gjorde hun tidligt bemærket, dels fordi hun var det første nye og yngre ansigt i Enhedslisten, der ellers mest bestod af politikere med en fortid i 1970'ernes venstrefløjspartier, og dels fordi hun viste sig som en dygtig kommunikator, der bragte Enhedslisten fremgang til seks mandater ved valget i 2005. Pernille Rosenkrantz-Theil har en fortid i det såkaldt aktivistiske miljø på venstrefløjen, der bl.a. anser det for legitimt at bryde loven i såkaldte "happenings" for at fremme deres politiske sag. Således var hun som repræsentant for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning med til i 1994 at kaste levende høns fra tilhørerpladserne ned i folketingssalen - og i 2003 udtrykte hun sympati for, at to venstrefløjsaktivister havde angrebet daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller med rød maling på grund af Danmarks deltagelse i Irak-krigen. Overfaldsmændene var lukket ind i Folketinget som Rosenkrantz-Theils gæster - efter hendes udsagn uden hendes vidende, men hun tilføjede dengang ikke desto mindre, at det var en handling, hun lige så godt kunne have fundet på selv. Pernille Rosenkrantz-Theil har læst statskundskab og er 34 år gammel.

Carsten Hansen (G, 8.171)

Carsten Hansen kom i Folketinget ved valget i 1998 og blev hurtigt kendt som en venstrefløjssocialdemokrat, der sammen med bl.a. Bjarne Laustsen hørte til i kredsen omkring Svend Auken. Som en del af kompromiset mellem den gamle Auken-fløj og den nye formand Helle Thorning-Schmidt, blev Carsten Hansen gjort til gruppeformand i 2006, og siden har samarbejdet mellem de to fløje fungeret så godt, at der ikke længere er synlig splittelse i Socialdemokratiet. Carsten Hansen er uddannet VVS-montør og har arbejdet som både varmemester og vurderingsmand. Han er 54 år gammel.

Trine Bramsen (N, 4.497)

Trine Bramsen er ud af en socialdemokratisk familie og har været aktiv i politik i flere år, men det er første gang, hun stiller op til Folketinget. Trine Bramsen er uddannet i Offentlig Administration og Virksomhedsstudier og arbejder til daglig som seniorkonsulent i Deloitte. Hun er 29 år gammel.

Jan Johansen (N, 4.218)

Jan Johansen stiller op i Nyborg-kredsen og har lokalpolitisk erfaring i ryggen. Han har i de sidste 14 år således siddet i byrådet i først Munkebo og nu Kerteminde Kommune, hvor han fik et pænt valg i 2009. Han har tidligere været sømand og arbejdet på Lindø-værftet og er i dag næstformand i 3F Østfyn. Han er 54 år gammel.

Julie Skovsby (G, 3.960)

Julie Skovsby blev nyvalgt ved valget i 2007 efter nogle år som ungdomspolitisk aktiv på Fyn. Hendes valg kom imidlertid bag på mange, og det har nok ikke spillet nogen lille rolle, at hun dengang var den eneste socialdemokratiske kvinde på stemmesedlen. Det er hun ikke længere, men hun har alligevel fået et ganske pænt valg. Julie Skovsby har i Folketinget bl.a. arbejdet med dyrevelfærdsområdet. Hun er bachelor i statskundskab og er 32 år gammel.

Sydjyllands Storkreds, 5 mandater

Bjarne Corydon (N, 8.299)

Bjarne Corydon har gennem mange år arbejdet på de interne linjer i Socialdemokratiet, hvor han bl.a. har arbejdet tæt sammen med den tidligere socialdemokratiske formand Mogens Lykketoft. I 2005 blev han chef for Socialdemokraternes analyseafdeling på Christiansborg, hvor han har været en af bagmændene bag det tætte parløb med SF og den økonomiske plan "Fair Løsning". Han blev lynopstillet til Folketinget, da Esbjerg-kredsens Kim Mortensen tidligere i år besluttede sig for ikke at genopstille, og mange spår ham en ministerpost i den nye regering. Bjarne Corydon er 38 år gammel.

Benny Engelbrecht (G, 8.409)

Benny Engelbrecht har en forholdsvis kort politisk karriere bag sig. Han stillede således første gang op til Folketinget i 2007, samme år som han blev valgt, og han har i sine år i Folketinget være en af de mest synlige ordførere. Benny Engelbrecht har folkeskolen og en broget karriere bag sig - han har arbejdet både som journalist, radiovært, indehaver af en musikforretning og senest afdelingsleder på AOF SYD. Han er 41 år gammel.

Jacob Bjerregaard (N, 7.893)

Jacob Bjerregaard var landsformand for DSU i fire år fra 2004-2008 og forsøgte sig med et folketingskandidatur første gang i 2007. Her stillede han op i København og var på forhånd spået en god chance, men de københavnske kvinder overhalede ham indenom, og han måtte nøjes med en plads som tredjesuppleant. Nu er han flyttet til Sydjylland, hvor det omsider lykkedes for ham at komme i Folketinget. Jacob Bjerregaard er uddannet i statskundskab, har arbejdet for HK og underviser i dag på handelsgymnasiet i international økonomi. Han er 34 år gammel.

Karen Klint (G, 5.084)

Karen Klint har en lang politisk karriere bag sig. Helt tilbage i 1978 kom hun i byrådet i Børkop Kommune og fra 1986 og 12 år frem i Vejle Byråd. I 1998 blev hun valgt til Folketinget, og her har hun lige siden fungeret som Socialdemokraternes kirkeordfører, der har skullet balancere politisk delikat i Socialdemokraternes ofte ambivalente forhold til Folkekirken. Karen Klint har en solid base i Vejle, der nu for femte gang har valgt hende ind i Folketinget. Hun er uddannet socialpædagog og merkonom og har tidligere bl.a. arbejdet med handicappede. Karen Klint er 63 år gammel.

Troels Ravn (N, 6.077)

Troels Ravn har allerede folketingserfaring. I 2005 blev han således valgt på det andet S-mandat i den gamle Ribe Amtskreds - men ved valget i 2007 lykkedes det ham akkurat ikke at opnå genvalg, da han blev slået af nyopstillede Julie Rademacher og måtte nøjes med førstesuppleantpladsen. Han beholdt dog sin politiske platform i Vejen, hvor han sidder i byrådet, og det lykkedes ham lige akkurat at komme i Folketinget denne gang. Troels Ravn er uddannet folkeskolelærer og har arbejdet på forskellige skoler i Vejen-området. I dag er han skoleinspektør. Troels Ravn er 50 år gammel.

Østjyllands Storkreds, 7 mandater

Nicolai Wammen (N, 32.119)

Nicolai Wammen blev første gang medlem af Århus Byråd ved valget i 1997, og avancerede også dengang hurtigt fremad og blev valgt til Folketinget ved valget i 2001. Her blev han en tæt allieret til den socialdemokratiske formand Mogens Lykketoft og partiets finansordfører, men allerede i 2004 trådte han ud af Folketinget igen for at stille op som borgmesterkandidat i Århus. Det lykkedes ham at slå Venstre-borgmesteren Louise Gade ved valget i 2005, og han blev sikkert genvalgt i 2009. Nicolai Wammen har en meget høj stjerne i Århus, og mange har allerede dømt ham som et sikkert ministerkort i den nye regering. Nicolai Wammen er uddannet cand.scient.pol. og er 40 år gammel.

Henrik Dam Kristensen (G, 7.719)

Henrik Dam Kristensen er efterhånden en af de mest garvede politikere i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Han kom i Folketinget første gang i 1990 og blev for alvor landskendt som "postbudet fra Vorbasse", da daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen i 1994 gjorde ham til landbrugs- og senere fødevareminister, og da det oven i købet lykkedes ham at blive ganske populær på uriasposten. Senere blev han socialminister, men efter valgnederlaget i 2001 forlod han dansk politik og blev valgt til Europa-Parlamentet i 2004. Denne post forlod han dog også i utide, nemlig i 2006, da han blev Socialdemokraternes partisekretær - og i 2007 kom han i Folketinget igen, hvor han i dag fungerer som partiets integrationsordfører. Henrik Dam Kristensen har ud over jobbet som postbud arbejdet for Dansk Flygtningehjælp og som skoleleder i Grindsted. Han er 54 år gammel.

Maja Panduro (G, 7.333)

Maja Panduro har været politisk aktiv i DSU og lokalpolitisk i flere år. I 2005 blev hun valgt til byrådet i Randers Kommune, og i 2007 stillede hun for første gang op til Folketinget - dog lige akkurat uden at blive valgt, men med en plads som førstesuppleant i stedet. Da Svend Auken døde i 2009, blev hun fuldgyldigt folketingsmedlem. Maja Panduro er bachelor i statskundskab med tillægsuddannelsen fra Journalisthøjskolen i Århus. Hun er 29 år gammel.

Kirsten Brosbøl (G, 6.931)

Kirsten Brosbøl kom i Folketinget ved valget i 2005 efter kun en kort periode som folketingskandidat i Skanderborg. Kredsen havde hun overtaget efter Nicolai Wammen, der havde siddet i Folketinget fra 2001 til 2005, men dog først efter at have slået den senere chefredaktør og USA-korrespondent David Trads på opstillingsmødet. Siden har hun imidlertid vist sig som særdeles populær politiker i det østjyske og har fået et sikkert genvalg. Kirsten Brosbøl er uddannet cand.scient.soc. og har bl.a. arbejdet som konsulent for de danske socialdemokrater i Bruxelles. Hun er 33 år gammel.

Leif Lahn Jensen (G, 6.986)

Leif Lahn Jensen blev valgt første gang ved valget i 2007 efter kun kort tid som folketingskandidat og har fået plads i Uddannelsesudvalget og titel af folkeskoleordfører. Leif Lahn Jensen er uddannet fra folkeskolen og har arbejdet som landbrugsmedhjælper og senest havnearbejder. Han er 44 år gammel.

Jens Joel Nielsen (N, 5.309)

Jens Joel er opstillet i Århus Øst-kredsen, hvor afdøde Svend Auken opstillede i mange år. Han har ikke været opstillet før, men har længe været aktiv på de indre linjer i Socialdemokratiet, hvor han bl.a. har arbejdet for den socialdemokratiske europaparlamentariker Dan Jørgensen. Han betegnes som tilhørende partiets venstrefløj, men beskrives bredt som både vellidt og meget dygtig. Jens Joel er 33 år gammel.

Torben Hansen (G, 4.985)

Torben Hansen har siddet i Folketinget siden 2001 og har før det også været aktiv i lokalpolitik i Randers, hvor han er valgt. Her sad han i byrådet fra 1994 til 2001 og var i den sidste del af sin tid der også viceborgmester. Han er tidligere miljøordfører og i dag arbejdsmarkedsordfører i Folketinget. Torben Hansen er uddannet folkeskolelærer og virkede som faglærer ved Randers Tekniske Skole, inden han blev folketingsmedlem. Han er 46 år gammel.

Vestjyllands Storkreds, 4 mandater

Thomas Jensen (G, 7.560)

Thomas Jensen var endnu en af de nyvalgte socialdemokrater, der kom i Folketinget i 2007 uden nogen nævneværdig politisk karriere bag sig. Her har han været Socialdemokraternes boligordfører. Thomas Jensen er bachelor i statskundskab og har både under studiet og siden arbejdet i LO. Tidligere har han været formand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum. Thomas Jensen er 40 år gammel.

Mogens Jensen (G, 6.461)

Mogens Jensen har i mange år været aktiv på lokalpolitisk plan i Socialdemokratiet og har bl.a. siddet i forretningsudvalget i DSU. Han blev dog for alvor bemærket i slutningen af 1990'erne - ikke for sin politik, men for sine meget rammende parodier af den daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen. I 2003 blev han folketingskandidat i netop Nyrups gamle kreds i Herning, og den gav valg til ham både i 2005 og 2007 og nu igen i 2011. I Folketinget er han Socialdemokraternes kulturordfører. Mogens Jensen er uddannet i fagbevægelsen og har arbejdet i LO i mange år. Han er 47 år gammel.

Karin Gaardsted (N, 5.439)

Karin Gaardsted er fra Viborg, hvor hun har siddet i byrådet siden 2006. Ved kommunalvalget i 2009 stillede hun op som Socialdemokraternes borgmesterkandidat, men det lykkedes hende dog ikke at komme helt ind i borgmesterkontoret, og hun måtte nøjes med viceborgmesterposten. Ikke desto mindre har hun fået slået sit navn fast så fast blandt S-vælgerne i Viborg, at hun nu er blevet valgt til Folketinget. Karin Gaardsted har tidligere arbejdet som børnekultur-konsulent i Holstebro Kommune og er 57 år gammel.

Annette Lind (N, 6.073)

Annette Lind har igennem flere år været aktiv på de organisatoriske linjer i Socialdemokratiet, men i 2009 stillede hun også op til kommunalvalget og fik et bemærkelsesværdigt godt valg og andenpladsen i byrådet i Holstebro. Her har hun politisk været særligt engageret i forsøget på at bevare sygehuset i Holstebro. Annette Lind er uddannet lærer og har i mange år arbejdet som sådan, men har også været engageret i fagpolitisk arbejde på sidelinjen. Hun er 42 år gammel.


Nordjyllands Storkreds, 6 mandater

Orla Hav (G, 18.121)

Orla Hav blev aktiv i lokalpolitik allerede i 1983, hvor han første gang blev valgt til Nordjyllands Amtsråd. I 1998 blev han amtsborgmester og formand for Amtsrådsforeningen, og ved kommunalvalget i 2005 blev han den første regionsborgmester i den nye Region Nordjylland. Han var umådelig populær i det nordjyske, og da han i 2007 stillede op til Folketinget, bragede han ind med næsten 30.000 personlige stemmer. Det er gået markant dårligere denne gang, men han var dog aldrig i fare for at ryge ud. I Folketinget har han været Socialdemokraternes erhvervsordfører. Orla Hav er oprindelig uddannet lærer, og han er 59 år gammel.

Bjarne Laustsen (G, 18.733)

Bjarne Laustsen har siddet i Folketinget siden 1998, hvor han blev valgt ind efter at have været aktiv i flere nordjyske partiforeninger og i Støvring Byråd. Han er siden blevet genvalgt hver gang med flotte stemmetal. Bjarne Laustsen er i folketingsgruppen blevet kendt som en del af partiets venstrefløj og var i mange år en del af kredsen om den detroniserede formand Svend Auken. Af samme grund stod han efter Helle Thorning-Schmidts magtovertagelse 2005 uden nogen ordførerskaber, men da Thorning-Schmidt blev nødt til at forsone sig med den gamle Auken-fløj, blev han først boligordfører og siden fødevareordfører. Bjarne Laustsen er uddannet maskinarbejder og har tidligere været engageret i fagbevægelsen. Han er 57 år gammel.

Simon Kollerup (N, 9.859)

Simon Kollerup stiller op i Thisted-kredsen, hvor han også kommer fra og har været aktiv i den lokale afdeling af DSU. Han har tidligere været formand for Frit Forum i København og har senest arbejdet som politisk konsulent for overborgmester Frank Jensen i København. Simon Kollerup er 25 år gammel.

Flemming Møller Mortensen (G, 6.847)

Flemming Møller Mortensen har siddet i Folketinget siden valget i 2007 efter at have siddet i byrådet i først Skørping og siden Rebild Kommuner fra 2001. Flemming Møller Mortensen har i Folketinget mest beskæftiget sig med sundheds- og idrætspolitik. Oprindelig er han uddannet sygeplejerske, men arbejdede i årene inden sit valg til Folketinget som salgschef for medicinalvirksomheden Novartis. Flemming Møller Mortensen er 48 år gammel.

Rasmus Prehn (G, 5.884)

Rasmus Prehn har siddet i Folketinget siden valget i 2005, hvor han kom ind efter kun en kort periode som folketingskandidat.  Her har han været først forskningsordfører og senere kommunalordfører. Rasmus Prehn er uddannet i samfundsfag og sociologi, har arbejdet som sekretariatsleder på Mindscope og som højskolelærer. Han er 38 år gammel.

Ane Halsboe-Larsen (N, 5.171)

Ane Halsboe-Larsen har været aktiv i socialdemokratisk politik siden 1998 på de interne linjer og har bl.a. arbejdet i valgkampene for tidligere overborgmester i København Ritt Bjerregaard og europaparlamentarikeren Dan Jørgensen, men har ikke før nu selv beklædt noget valgt embede. Ane Halsboe-Larsen er uddannet i statskundskab og arbejder til daglig i LO og er 29 år gammel.

I alt 44 mandater, 14 nyvalgte. Der er 36,36 pct. kvinder i den nye gruppe, og gennemsnitsalderen er 42,66 år.

De røg ud:
Yildiz Akdogan
Klaus Hækkerup
Vibeke Grave
Poul Andersen
René Skau Björnsson
Per Husted

De genopstillede ikke:
Lone Møller
Niels Sindal
Lise von Seelen
Julie Rademacher
Kim Mortensen
Anne-Marie Meldgaard
Jens Christian Lund
Jens Peter Vernersen
Ole Vagn Christensen

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK