DF får flere poster end forventet

Venstres gruppeformand Christian Mejdahl har givet Dansk Folkeparti langt flere poster end forventet under forhandlingerne i det borgerlige valgforbund, der skal fordele posterne i Folketingets stående udvalg.
Jon Adelsten
Som aftalt allerede under regeringsforhandlingerne bliver Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl formand for Finansudvalget istedet for CDs Peter Duetoft, der røg ud af Folketinget. Deruover får partiet fire andre formandsposter i udvalgene, og der mere end man havde forventet på Christianborg.

Chr. H. Hansen får Fødevareudvalget
Partiets præsidiemedlem Poul Nødgaard bliver formand for Kommunaludvalget i stedet for Socialdemokraten Klaus Hækkerup. Det er ikke et af de betydelige udvalg, men magtfordelingen mellem folketing og kommuner forhandles blandt andet her. Christian H. Hansen bliver formand for det mere prestigefyldte Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri istedet for SFs Kristen Touborg.

Sundhedsudvalget prestigepost
Birthe Skaarup bliver formand for Sundhedsudvalget i stedet for CDs Yvonne Herløv Andersen, der røg ud af Folketinget. Sundhedsudvalget er partiets mest prestigefyldte post, fordi området er højt prioriteret i den nye regering. Aase D. Madsen bliver formand for Det Energipolitiske Udvalg istedet for socialdemokraten Martin Gleerup, der ikke genopstillede ved valget. Madsen er kendt som vindmølle-modstander, så denne post vil givetvis provokere venstrefløjen. Udvalget har tabt noget prestige, da området ikke længere har sit eget ministerium.

Mange næstformandsposter oveni
Desuden har partiet fået tildelt yderligere 6 næstformandsposter i følgende udvalg: Erhvervsudvalget, Indfødsretsudvalget, Kulturudvalget, Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Trafikudvalget og § 71-udvalget, der fører tilsyn med visse psykiatriske institutioner.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00