Om  
Søren Mørch
Ritt Bjerregaard

Forfatter og historiker Søren Mørch er død

Forfatter og forhenværende lektor i historie Søren Mørch er gået bort. Han blev 90 år gammel. Han skrev blandt andet bogen '24 Statsministre'.

Søren Mørch var gift med den nu afdøde socialdemokratiske politiker Ritt Bjerregaard.
Søren Mørch var gift med den nu afdøde socialdemokratiske politiker Ritt Bjerregaard.Foto: Jørgen Jessen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Forhenværende lektor Søren Mørch er død, 90 år, oplyser DR.

Københavnersønnen af en kaptajn og en apoteksmedarbejder blev oprindelig udlært sølvsmed i 1955, men det blev nærmest i det modsatte virkefelt som historiker og forfatter, at Søren Mørch skulle gøre sig gældende gennem et langt liv.

Først blev han mag.art. i historie fra Københavns Universitet og så ansat som amanuensis i historie ved SDU i Odense, hvor han virkede som afdelingsleder/lektor i alle årene 1967-2003.

På SDU (dengang Odense Universitet) var Søren Mørch også leder af Center for Mellemøststudier 1985-94. Desuden var han medlem af Det Sikkerheds- og Nedrustningspolitiske Udvalg (SNU) 1993-95.

Søren Mørch skrev flere gange værker om danmarkshistorien, første gang i 1982: 'Den ny Danmarkshistorie 1880-1960'. Han interesserede sig dog også for den større verden, især Mellemøsten og Europa. Han var således blandt andet redaktør af 'Det Europæiske Hus', der udkom i seks bind i 1992.

I en bredere offentlighed blev Søren Mørch kendt for sit ægteskab med den afdøde socialdemokratiske politiker Ritt Bjerregaard, som han blev gift med i 1966 og nåede at fejre guldbryllup med. De havde mødt hinanden på seminaret, han var lærer, hun studerende.

I 2009 udgav Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, bogen 'Ritt og Søren', hvori han kaldte Søren Mørch og Ritt Bjerregaard for "Danmarks mest fascinerende ægtepar". Søren Mørch og Ritt Bjerregaard, der gennem mange år var opstillet til Folketinget på Fyn, udgav sammen i 1989 bogen 'Fyn med Omliggende Øer'.

Søren Mørch blev tildelt Søren Gyldendal-Prisen i 1990 og Rosenkjærprisen i 2003.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Mørch

Forfatter, fhv. lektor i historie, SDU
mag.art. i historie (Københavns Uni. 1966), sølvsmed (1955)

Ritt Bjerregaard

Fhv. minister (S) & MF, fhv. EU-kommissær, fhv. overborgmester, København
lærer (Emdrupborg 1964)

0:000:00