Om  
H.M. Dronning Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid
Elsa Annette de Scheel
Annelise Wern

Dronningen udnævner fire hofdamer til nye kammerdamer

I sine sidste to uger som monark har Dronning Margrethe ganske naturligt nok af pligter. Majestæten har netop udnævnt fire hofdamer til nye kammerdamer samt dekoreret to mænd med Ridderkorset af første grad.

Redaktionen

De fire, der er udnævnt til kammerdame, er:

Hofdame, oberstinde Annette de Scheel

Hofdame Annelise Wern

Hofdame Jette Nordam

Hofdame Henriette Obel

Desuden er Ridderkorset af første grad tildelt ordenshistoriograf, lektor, dr.phil. Jes Fabricius Møller og slots- og palæforvalter, orlogskaptajn Ole Bent Pedersen.

Fakta: Hvad er en kammerdame?
De fire nye kammerdamer kan deltage i den igangværende nytårskurs tredjedag onsdag for Højesteret og Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets officerskorps i Christian VII’s Palæ, Amalienborg. Der vil også være nytårskur for det diplomatiske korps på Christiansborg Slot. De var dog alle fire allerede med til nytårskuren nytårsdag i deres egenskab af hofdame.

I følge 'Den store danske' er kammerdame en nyere hoftitel, der blev indført i 1997 for kvindelige kammerherrer. Ligesom kammerherre er kammerdame en ulønnet ærestitel, der tildeles af statsoverhovedet, der alene afgør, hvem der tildeles kammerherretitlen, og om den skal fratages modtageren igen.

Med kammerdametitlen følger en begrænset hoftjeneste ved særlige lejligheder, f.eks. ambassadørmodtagelse og ved større arrangementer i kongehuset. Modtagere af kammerdametitlen er oftest højere embedsmænd, tidligere hofdamer og godsejere.

Embedstegnet for en kammerdame består alene af en broche med kammerherrenøgle i mindre format fæstnet på en trefløjet lyseblå sløjfe. Brochen bæres på venstre skulder eller revers.

Den første kammerdame, der blev udnævnt, var i øvrigt Irene lensgrevinde Wedell (1932-2010), som blev udnævnt i forbindelse med dronning Margrethe II's 25-års-jubilæum som regent den 14. januar 1997.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

H.M. Dronning Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid

Præsident, Det Kgl. Nordiske Oldskriftselskab, formand, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, stifter af Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond
filosofikum (Københavns Uni. 1960), studier i arkæologi (University of Cambridge 1961), studier i statskundskab (Aarhus Uni. m.fl.)

Elsa Annette de Scheel

Hofdame, H.M. Dronningen (2002-), kammerdame
aut. fysioterapeut (1965)

Annelise Wern

Hofdame, H.M. Dronningen (2009-), kammerdame
student (Ingrid Jespersens Skole 1966)

0:000:00