Dukkesagen bliver anket til landsretten

Anklagemyndigheden vil have sagen, om de tre mænd der lavede en dukke af Mette Frederiksen, prøvet ved landsretten. De blev ellers frifundet i byretten 14. september.

'Dukkesagen', hvor tre mænd blev frifundet i byretten 14. september, bliver nu anket til landsretten. Anklagemyndigheden holder fast i, at der er tale om trusler om vold.
'Dukkesagen', hvor tre mænd blev frifundet i byretten 14. september, bliver nu anket til landsretten. Anklagemyndigheden holder fast i, at der er tale om trusler om vold.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Andreas Esbjørnsen

Den såkaldte ’dukkesag’, hvor tre mænd blev tiltalt for trusler mod statsministeren under en coronademonstration, skal prøves ved Østre Landsret.

Det oplyser Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Selvom de tre mænd blev frifundet ud fra bestemmelserne om ytringsfrihed, mener Statsadvokaten stadig, at der er tale om trusler om vold.

”Der er efter vores vurdering ikke med byrettens dom skabt tilstrækkelig klarhed over, hvor grænsen går mellem trusler og lovlige ytringer. Derfor mener vi, at der er behov for, at landsretten vurderer sagen,” siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

”Hun må og skal aflives”

De tre mænd var tiltalt for at have hængt en mannequindukke med et foto af Mette Frederiksen op under en demonstration mod coronarestriktioner 23. januar 2021. På dukken hang et skilt med teksten: ”Hun må og skal aflives”.

De blev siden tiltalt efter straffelovens § 119 stk. 1 og § 81 nr. 7, der handler om henholdsvis trusler mod offentligt ansatte og den skærpende omstændighed, at truslen havde baggrund i ytringer i den offentlige debat.

De blev imidlertid alle tre frifundet 14. september, fordi byretten på Frederiksberg vurderede, at handlingen var inden for rammerne af ytringsfriheden.

Og det er netop denne vurdering, som Anklagemyndigheden gerne vil udfordre. De mener nemlig, at de pågældende trusler går ud over ytringsfrihedens rammer.

Derfor ønsker de, at landsretten også får mulighed for at vurdere sagen, så ”vi alle ved, hvordan vi må ytre os offentligt,” som statsadvokat Lise-Lotte Nilas udtrykker det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lise-Lotte Stjernholm Nilas

Statsadvokat, forligsmand
cand.jur. (Københavns Uni. 1983)

0:000:00