Analyse af 
Andreas Arp
Hjalte T. H. Kragesteen

Dyhrs tropper går i takt efter landsmøde i krigens skygge – og det fjerner bump på vejen mod regeringskontorerne

Trods sporadisk modstand mod stigende forsvarsudgifter kan SF-formand Pia Olsen Dyhr notere sig klar opbakning fra baglandet. Det øger partiets muligheder for at gå i regering. Den sikkerhedspolitiske situation har dog potentiale til at skabe udfordringer. 

SF-formand Pia Olsen Dyhr mødte stor opbakning til deltagelsen i det nationale kompromis på partiets landsmøde i Kolding.
SF-formand Pia Olsen Dyhr mødte stor opbakning til deltagelsen i det nationale kompromis på partiets landsmøde i Kolding.Foto: claus Fisker/Ritzau Scanpix
Andreas ArpHjalte T. H. Kragesteen

En politisk kommentator udnævnte i weekenden SF til Danmarks kedeligste parti.

Og mon ikke den regeringshungrende formand Pia Olsen Dyhr er vældig tilfreds med den titel, efter en ellers potentiel sprængfarlig debat om stigende forsvarsudgifter endte i fred og fordragelighed med noget nær fuld opbakning fra baglandet.

For selvom lørdagens debat om emnet bød på sporadisk kritik af partiets linje, så er det kun et fåtal i baglandet, der deler utilfredsheden.

Alle i SF vil gerne være pacifister. Vi tør bare ikke.

Delegeret på SF's landsmøde

Det så man dels ved de relativt få kritiske indlæg ved lørdagens debat, men også fordi det søndag lykkedes Pia Olsen Dyhr at få vedtaget en politisk udtalelse, som forkastede de skeptiske formuleringer om militær oprustning. 

SF-formanden havde da også dedikeret stort set hele sin tale lørdag til at tale om krigen i Ukraine. Om hvorfor stigende militære udgifter på 18 milliarder kroner om året er nødvendigt. Og om at hun udmærket er klar over, at man i SF hellere vil bruge pengene på noget andet.

“Det er vigtigt, at vi forventningsafstemmer. Det bliver ikke nemt. Der bliver svære prioriteringer de kommende år,” sagde hun til partisoldaterne i sin tale lørdag.

Efter landsmødet er der ingen tvivl om, at forventningsafstemningen lykkedes. For selvom man i baglandet synes, at 18 milliarder “godt nok er mange penge”, så er stemningen i det ellers forsvarsskeptiske parti, at krigen i Ukraine er udtryk for en helt ny virkelighed.

Ja faktisk er man slet og ret bange for, hvad Putin kan finde på. Eller som en delegeret udtrykker det til Altinget:

“Alle i SF vil gerne være pacifister. Vi tør bare ikke”. 

Læs også

God nyhed for regeringsdrømme  

I SF-toppen lægger man ikke skjul på, at man gerne vil i regering igen.

Formand Pia Olsen Dyhr sagde sågar op til landsmødet, at hun sagtens kan se sig selv som en kommende finansminister.

Baglandets opgør med partiets tidligere forsvarspolitik gør det lettere for hende.

Konklusionen må således være, at SF grundlæggende består af en stor gruppe partisoldater, som er villige til at indgå de svære ideologiske kompromisser, der kan være nødvendige for at deltage i en regering.

Når debatten ikke blev mere hidsig – som den eksempelvis har været det i Enhedslisten – skyldes det dog også, at både ledelse og bagland for alt i verden vil undgå store konflikter.

Den totale nedsmeltning i 2014, hvor SF trådte ud af regeringen, ligger stadig som en tung dyne hen over partiet.

Nogle af de mest kritiske ændringsforslag til landsmødeudtalelsen kom da også fra flere af de helt unge medlemmer af partiet, som ikke var lige så tæt på de dramatiske dage i DGI-byen i 2014. 

USA-skepsis kan blive en udfordring 

Trods den taktfaste opbakning fra SF-baglandet viste landsmødet dog samtidig, at den nye sikkerhedspolitiske situation har potentiale til at skabe udfordringer for partiet.

For det første fastholder SF modstanden mod amerikanske tropper og atomvåben i Danmark. I landsmødeudtalelsen ender det således med at lyde, at partiet “afviser nye amerikanske baser” på dansk grund, ligesom at “atomvåben i Danmark og vores territorialfarvande ikke kan accepteres”.

Regeringens planer om at indgå en bilateral forsvarsaftale med USA mødes derfor også med stærk skepsis i SF, der dermed ikke kan undse sig sine rødder i venstrefløjen og dens historiske kritik af amerikanernes militære fremfærd.

Ruslands invasion i Ukraine gør SF klar til at sluge store kameler – men nøjagtig som i Enhedslisten synes en tæt kinddans med det amerikanske forsvar ikke at være én af dem.

Det får SF til at skille sig ud blandt de øvrige partier i det nationale forsvarskompromis og kan være en barriere for at blive en del af forsvarsforliget.

USA er Danmarks vigtigste allierede, og hvis forsvars- og sikkerhedspolitik bliver et fast bekendtskab på toppen af vælgernes dagsorden i de kommende år, kan SF’s modstand mod amerikanerne derfor meget vel blive en udfordring for partiet i et eventuelt regeringssamarbejde.

Forsvarsudgifter kan åbne flanke 

For det andet giver de øgede udgifter til forsvaret potentiale for svære politiske diskussioner i partiet.

Det varslede SF-formand Pia Olsen Dyhr som nævnt også selv fra talerstolen.

Baglandet bakker op på grund af den nuværende situation, men blandt partiets delegerede er der samtidig bekymringer for fremtiden.

Har SF været med til at blåstemple en forsvarsaftale, der fører til færre penge til minimumsnormeringer, ansatte i ældreplejen eller den grønne omstilling, kan uroen snige sig ind. Og partiet risikerer dermed også at åbne en flanke mod venstre.

Da SF’s klimaordfører Signe Munk lørdag flagede på Twitter for et forslag om at afsætte 2,5 milliarder kroner til en ny varmepakke, var Enhedslistens Søren Egge Rasmussen da også allerede på pletten.

“Lyder sympatisk. Men det bliver der ikke råd til, når SF vil bruge mange milliarder på oprustning”, skrev Rasmussen i en kommentar.

SF vil indvende, at forsvarsaftalen, den grønne omstilling og investeringer i velfærden ikke er hinandens modsætninger, og at man som ansvarligt parti bør være klar til at betale en pris for friheden.

Det gjorde Pia Olsen Dyhr også i sin tale.

Lige nu er krigen i Ukraine dog kun en måned gammel. Stabiliserer situationen sig over de næste mange år, er det bestemt ikke usandsynligt, at der er kræfter i baglandet, der trods alt vil synes, at prisen bliver for høj.

Og så bliver SF måske ikke ved med at være Danmarks kedeligste parti.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00