SF-bagland lægger arm om stigende forsvarsudgifter: ”I min verden giver det ikke mening” 

En række røster fra SF’s bagland stiller ved partiets årsmøde spørgsmålstegn ved deltagelsen i det nye nationale forsvarskompromis. Langt de fleste tog dog ordet for at bakke op om den politiske linje. 

På SF's landsmøde i Kolding er der delte meninger om partiets deltagelse i det nationale kompromis om forsvaret.
På SF's landsmøde i Kolding er der delte meninger om partiets deltagelse i det nationale kompromis om forsvaret.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenAndreas Arp

SF’s deltagelse i det nye nationale kompromis om forsvaret går ikke ubemærket hen på partiets årsmøde, der løber ad stablen i Kolding denne weekend. 

En række delegerede fra partiets lokalforeninger tog således ordet lørdag eftermiddag for at tale imod stigende forsvarsudgifter i kølvandet på krigen i Ukraine. 

”Det er svært for mig at se SF i et forsvarsforlig, der forhastet afsætter yderligere 18 milliarder kroner årligt. Det er penge, der ikke vil være til rådighed for grøn omstilling, uddannelse, ulandhjælp eller sundhed,” sagde Lars Bo Petersen fra SF på Vesterbro.

En eller anden indsigtsfuld person må forklare mig, hvorfor en yderligere forhøjelse er nødvendigt for at skaffe en troværdig konventionel afskrækkelse.

Lars Bo Petersen (SF)
SF Vesterbro

Han pegede på, at NATO's forsvarsbudget allerede i dag langt overstiger de midler, som det russiske militær har til rådighed. 

“En eller anden indsigtsfuld person må forklare mig, hvorfor en yderligere forhøjelse er nødvendigt for at skaffe en troværdig konventionel afskrækkelse,” sagde Lars Bo Petersen. 

Det mangeårige partimedlem Bent Iversen meldte op til landsmødet ud, at han trækker sig som formand for lokalafdelingen i Haderslev på grund af SF’s deltagelse i aftalen.

Han gik også på talerstolen lørdag.

”Afrust vort land var partiets første slogan i 1960. Ja. Verden har forandret sig. Og SF har bevæget sig. Men der er også ligheder med dengang. Partiet havde ikke troen på, at oprustning er vejen til fred og fordragelighed, og den tro har jeg fortsat,” sagde han og fortsatte: 

”Derfor må jeg også tage klart afstand fra SF’s deltagelse i et såkaldt nationalt kompromis om Danmarks forsvar. I min verden giver det ikke mening at poste penge i yderligere oprustning.” 

Jens Lyhne fra Thy-Mors-afdelingen gik på talerstolen for at motivere et forslag om, at SF skal tage afstand fra regeringens beslutning om at får amerikanske tropper på dansk jord.  

Men han udtrykte også skepsis over for SF’s deltagelse i forsvarsaftalen. 

“Det er så vidtgående en ændring af SF’s politik, at det skal diskuteres grundigt i partiforeningerne i de kommende måneder. Og ikke være noget, der bliver vedtaget på baggrund af en pludselig overraskelse over situationen i Ukraine,” sagde han. 

Læs også

Nej til flere kampvogne 

Debatten om udgifterne til forsvaret tog især udgangspunkt i en række ændringsforslag til SF’s politiske landsmødeudtalelse, som der skal stemmes om søndag. 

Partiformand Pia Olsen Dyhr og folketingsmedlemmerne Karsten Hønge og Anna Valentina Berthelsen har i ét af forslagene opfordret til at slå fast, at “en langt mere usikker verden kræver nye prioriteringer”.  

Omvendt lyder det i et andet fra en række unge partimedlemmer, at SF bør “sætte foden ned” over for “øget militarisering af Europa og verden”, og at svaret på de øgede spændinger ikke må “være flere kampvogne og mere militær”.  

Endeligt har SF Thy-Mors som nævnt foreslået, at SF bliver enige om at være modstandere “af regeringens planer om at indgå en bilateral forsvarsaftale med USA”, og at det understreges, at “SF fortsat står for fred og forsoning og går imod konfliktopbygning”.   

Fleste bakker op 

Forud for landsmødet har Olsen Dyhr gjort det klart, at hun ikke kommer til at bakke op om forslaget fra de unge SF’ere.  

Langt de fleste tog da også ordet for at rose forsvarsaftalen.  

En af dem var Nanna Bonde fra Tønder, der er folketingskandidat og tidligere landsformand for SF Ungdom.  

“Når min datter en dag spørger, hvad vi gjorde, da Rusland gik ind i Ukraine, vil jeg kunne se hende i øjnene og sige, at vi gjorde det nødvendige. Der skal være plads til uenighed i SF, men jeg er stolt af, at vi er med i det nationale kompromis,” sagde hun fra talerstolen. 

Vi stiller os på den rigtige side af historien. Så tak fordi, at vi ikke går med ideologiske skyklapper på.

Rosa Lykke Yde (SF)
Byrådsmedlem i Randers

Samme toner lød fra blandt andre byrådsmedlem i Randers Rosa Lykke Yde og rådmand i Odense Brian Dybro, der hver især meldte deres opbakning ved at sende en slet skjult stikpille mod et andet venstrefløjsparti på Christiansborg.  

“Vi stiller os på den rigtige side af historien. Så tak fordi, at vi ikke går med ideologiske skyklapper på,” sagde Rosa Lykke Yde, mens Brian Dybro erklærede sig stolt over at være medlem af “et venstrefløjsparti, som tager ansvar og finder løsninger,” og som ikke “svæver rundt på en lyserød sky, når børn, unge og ældre bliver bombet i Ukraine”.  

Partiets finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen gik også på talerstolen for at meddele sin støtte til partiets beslutning. Men hun understregede, at der skal være plads til uenighed om emnet. 

“Der er nogen i vores parti, der er uenige om det nationale kompromis, og det er også okay. For det er alvorlige sager. Det er liv og død. Og det kan vi godt rumme som parti,” sagde Lisbeth Bech-Nielsen. 

Der stemmes om ændringsforslagene til partiets landsmødeudtalelse søndag klokken 14.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00