Pia Olsen Dyhr på landsmøde: "Der bliver svære prioriteringer i de kommende år"

Det er stadig nødvendigt med minimumsnormeringer og flere ansatte i ældreplejen. Men krigen i Ukraine og øgede udgifter til forsvaret betyder svære politiske valg i de kommende år, sagde Pia Olsen Dyhr i sin tale på SF’s landsmøde.

Pia Olsen Dyhr holder tale på SF's landsmøde 2022.
Pia Olsen Dyhr holder tale på SF's landsmøde 2022.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenAndreas Arp

KOLDING: Danskerne kan lige så godt forberede sig på det. Ruslands invasion i Ukraine vil føre til, at der på Christiansborg skal prioriteres endnu hårdere mellem forskellige politiske ønsker.

Sådan lød det lørdag fra SF-formand Pia Olsen Dyhr, da hun lørdag holdt tale på partiets landsmøde i Kolding.  

“Det er vigtigt, at vi forventningsafstemmer. Det bliver ikke nemt. Der bliver svære prioriteringer de kommende år,” sagde partiformanden.  

Klima- og energipolitik er sikkerhedspolitik. Det kan næsten ikke siges for ofte, og det kan ikke siges højt nok.

Pia Olsen Dyhr
Formand, SF

Meldingen fra Pia Olsen Dyhr kommer i forlængelse af, at et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om et nationalt kompromis om den danske forsvars- og sikkerhedspolitisk. 

Aftalen indebærer blandt andet, at Danmarks udgifter til forsvar og sikkerhed skal udgøre to procent af bruttonationalproduktet inden udgangen af 2033. Det svarer til et årligt løft på cirka 18 milliarder kroner.  

Som et af partierne bag aftalen bliver SF’s rolle nu at bidrage til “de svære valg og de benhårde prioriteringer”, sagde SF-formanden i sin tale.  

SF har historisk arbejdet mere for afrustning end oprustning. Men Pia Olsen Dyhr slog over for sit bagland fast, at man står i en ny situation.  

“For mig står det klart, at Verden har forandret sig. At Putin har planer om et russisk imperium, har vi længe vidst. At han vil risikere så meget for at opnå det? Det er ny, farlig og smertelig erfaring” 

Partiet skal sikre, at de svære valg bliver “socialt afbalancerede” og ikke kommer til at koste på velfærden, lød budskabet. 

“Det er nødvendigt, at vi stadig kan få minimumsnormeringer, flere ansatte i ældreplejen - og fortsat udvikle en stærk folkeskole,” sagde Pia Olsen Dyhr.  

Sikkerhed og klima går hånd i hånd 

Heller ikke klimapolitikken skal lide på grund af den nye sikkerhedspolitiske situation, lød det fra talerstolen. 

Den grønne omstilling og sikkerhed er tværtimod hinandens forudsætninger, fortalte Pia Olsen Dyhr. 

Hun henviste især til behovet for at gøre sig uafhængig af den russiske gas, som det også er aftalt i det nationale kompromis. 

“En vigtig lære, som vi allerede nu kan drage af Putins brutale og modbydelige fremfærd, er, at klima- og energipolitik er sikkerhedspolitik. Det kan næsten ikke siges for ofte, og det kan ikke siges højt nok,” sagde SF-formanden.  

Læs hele Pia Olsen Dyhrs tale her.

SF holder landsmøde i Kolding hele weekenden. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00