Om  
Svend Pedersen
Pernille Vermund
Lars Boje Mathiesen

Efter racistiske kommentarer: Nye Borgerlige-stifter ekskluderes

Eksklusionen af Nye Borgerliges medstifter og hovedbestyrelsesmedlem Svend Pedersen sker, kun tre uger efter at Lars Boje Mathiesen blev ekskluderet af Nye Borgerliges hovedbestyrelse.

Meget er sket, siden Nye Borgerlige holdt årsmøde i november 2022. Her ses Pernille Vermund på talerstolen. 
Meget er sket, siden Nye Borgerlige holdt årsmøde i november 2022. Her ses Pernille Vermund på talerstolen. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Selma Hildebrand Frederiksen

Palaveren omkring Nye Borgerlige fortsætter. 

Torsdag er Svend Pedersen, der både er medstifter af partiet samt medlem af hovedbestyrelsen, blevet ekskluderet. Det sker, i kølvandet efter at Ekstra Bladet har bragt en række racistiske kommentarer, som Svend Pedersen har skrevet på sociale medier. 

Og det kan altså ikke accepteres, lyder det fra fungerende politisk leder Pernille Vermund (NB). 

"Jeg har gjort det klart, fra vi stiftede Nye Borgerlige, at vi er ikke racister, og vi ville ikke kendes som racister. Derfor har den slags også tidligere haft en kort proces i Nye Borgerlige," siger Pernille Vermund til Ekstra Bladet.

Det er ikke kun med racistiske bemærkninger, at Svend Pedersen har gjort sig negativt bemærket på det store internet. Tidligere har Ekstra Bladet også beskrevet, hvordan Svend Pedersen har været efter kvindelige partiledere og politikere. 

Han har blandt andet kaldt statsminister Mette Frederiksen for 'fullblown psykopat' og Rosa Lund (EL) for en 'infantil beta'.

Summen af kommentarerne har gjort, at Svend Pedersen er blevet sparket ud af døren. 

Flere forlader partiet  

Eksklusionen kommer, kun tre uger efter at daværende formand Lars Boje Mathiesen blev afsat og ekskluderet fra partiet. Dermed blev Nye Borgerliges folketingsgruppe halveret fra seks til tre medlemmer. 

Læs også

Ledelsesdramaet mellem Lars Boje Mathiesen og Pernille Vermund, der først trådte af som formand for så at komme tilbage for at klinke skårene, har ikke kun haft konsekvenser for folketingsgruppen. Flere kommunalpolitikere – valgt ind for Nye Borgerlige – har på det seneste enten skiftet parti eller blevet løsgængere. 

Senest i Aarhus hvor Henrik Arens meldte sig ud af partiet for at blive løsgænger. Med hans farvel blev det også et farvel til Nye Borgerlige i landets fire største kommuner. 

Svend Pedersen trækker altså et nummer i køen af folk, der inden for de seneste måneder enten frivilligt har forladt partier eller er blevet ekskluderet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Pedersen

Fhv. hovedbestyrelsesmedlem, Nye Borgerlige

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Lars Boje Mathiesen

MF (løsgænger), Folketinget, fhv. partiformand og MF, Nye Borgerlige
Lærer

0:000:00