EU-obligationer: Et nyt EU-spøgelse

EU-OBLIGATIONER: Stærke EU-stemmer vil indføre EU-obligationer, men Kommissionen og Rådet forholder sig passive. Venstre går fuldt ind for initiativerne, mens SF er positive, men kritiske og afventende.
Foto: colourbox.com
Spørgsmålet om hvorvidt EU skal udstede obligationer spøger stadig på trods af, at hverken Kommissionen eller Rådet ønsker at diskutere det omstridte emne. Den luxembourgske premierminister, Jean-Claude Juncker, som er eurogruppens formand, og Italiens finansminister, Giulio Tremonti, foreslog i december, at EU skulle kunne udstede obligationer for at finansiere budgetunderskud i medlemslandene.

Forslaget møder ikke kun skepsis i Kommissionen og Rådet, men også de to europæiske sværvægtere, Tyskland og Frankrig, nægter at debattere emnet, da de to lande udelukker at give EU lov til at udstede EU-obligationer.

Europaparlamentarikeren Anne E. Jensen (V) er meget optaget af mulighederne for EU-obligationer, og hun mener, at det er på tide, at også Tyskland og Frankrig viser solidaritet.

"Det handler om at etablere modeller, der gør det klart for den tyske offentlighed, at de ikke skal betale for andre, end dem selv - for det er det, det handler om. De vil ikke ud i solidariske løsninger, der er dyre for dem, men hvis man ikke viser solidariteten, bliver det dyrt for os alle," siger hun til Altinget | EU.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00