Eksperter: Exit bliver svært for SF

EXIT: Der kan være fordele ved at forlade et regeringssamarbejde i utide. Men SF vil få det sværere end CD, som i 1996 forlod Nyrup og Jelved, vurderer tidligere politikere og kommentatorer.
SF meldte sig i dag ud af regeringen. Samtidig går formand Annette Vilhelmsen af.
SF meldte sig i dag ud af regeringen. Samtidig går formand Annette Vilhelmsen af.Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Michael HjøllundKlaus Ulrik Mortensen

Et blik i historiebøgerne viser, at der ikke er mange foreksempler på SF's udtræden af regeringen. 

Faktisk er det i nyere tid kun CD, som i 1996 har forladt et regeringssamarbejde i utide. 

Tidligere politisk ordfører og mangeårigt medlem af Centrum-Demokraterne, Peter Duetoft, fortæller, at CD's regeringsbrud i 1996 havde omkostninger.

"Vi opgav meget af den praktiske indflydelse. Det er sværere at sætte en dagsorden, når man ikke er minister, og det er sværere at få de små sejre. Det virker på mig, som om at der er nogen i SF, der tror, at de får mere indflydelse af at stå og råbe udenfor end ved at sidde med ved bordet og diskutere, og det tror jeg ikke på," siger han.

Hvis man har en tradition for partidemokrati, og vil sammenholde det med deltagelse i en regering, så kan det blive forfærdelig svært at få alting til at gå op.

Tim Knudsen
Professor emeritus, Københavns Universitet

Peter Duetoft, som i dag er socialdemokratisk byrådsmedlem i Hjørring, understreger, at CD fortsatte som aktiv samarbejdspartner med regeringen og derigennem sikrede sig forsat indflydelse på den første politik.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell er det nødvendigt for SF fortsat at kunne levere resultater, hvis ikke den nye rolle uden for regeringen skal give frustrationer i folketingsgruppen:

"Det kan godt være, at regeringsudtrædelsen dulmer frustrationerne i baglandet. Men man skal også huske på, at mange af de især yngre SF'ere søgte indflydelsen, og at det kan blive svært for dem at se sig selv i en mere kritisk udgave af partiet," siger han.

Positionskamp
Tilbage i 1996 var bruddet mellem Nyrup-regeringen og Centrum-Demokraterne motiveret af, at det lille midterparti insisterede på ikke at være afhængige af SF og Enhedslistens stemmer i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. 

Partiet fastholdt dog rollen som samarbejdsparti og blev et mellemled mellem regeringen og højrefløjen.

"Her er situationen helt anderledes. Og i mine øjne langt alvorligere. Listen af problemer er lang: Et håbløst kommunalvalg, elendige meningsmålinger og en formand, som har vist sig ude af stand til at lede partiet," siger Hans Engell.

Det bekræftes af politisk analytiker ved Altinget.dk, Erik Holstein.

"Det bliver en balancegang for SF at sikre regeringens overlevelse og samtidig markere partiet. Her kan Enhedslisten bare køre på kritikken," vurderer han og tilføjer:

"Men selv om det altså kan blive svært at finde et ståsted, er det for tidligt at dømme SF ude. Faktisk er muligheden for et comeback god, hvis man formår at spille kortene korrekt."

Ekstern lektor i politisk kommunikation, Rasmus Jønsson, der på tæt hold overværede det politiske stormvejr, som omgærede partiet Ny Alliance tilbage i 2007, vurderer, at det vil være småt med plads til SF til venstre for regeringen, men til højre for Enhedslisten.

"Enhedslisten er den ægte vare. Her har man allerede et hold, som er dygtig til at tæske løs på regeringen, så jeg har svært ved at se, hvor man skal placere sig," siger han.

Et andet problem for SF er, at man nu har overskud af tunge folk, som alle skal finde en plads i folketingsgruppen, lyder hans vurdering.

Bagland kan blive redningen
Professor emeritus ved Københavns Universitet, Tim Knudsen, påpeger, at regeringsdeltagelse i et historisk perspektiv tærer hårdt på de mindre partier. Han henviser blandt andet til Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti.

Samtidig har SF's store vægt på kontakt med baglandet været en udfordring for regeringsdeltagelsen.

"Hvis man har en tradition for partidemokrati og vil sammenholde det med deltagelse i en regering, så kan det blive forfærdelig svært at få alting til at gå op. Det er en sympatisk ambition og vigtigt for at kunne holde liv i sit parti på lang sigt, men det er svært at forene de to ting," siger han.

Baglandet, der i den seneste tid har været synonym med kritiske røster mod blandt andet SF's håndtering af DONG-sagen, kan dog gå hen og blive partiets redning på den lange bane.

"Hvis man skal give en prognose for SF, er det, at det sandsynligvis vil gå rigtig skidt ved næste valg, men det vil nok alligevel være et parti, der vil være sværere at få slået ihjel end for eksempel Centrum-Demokraterne," siger Tim Knudsen. 

"Det forudsætter, at der er kræfter, der vil tage det sure og hårde slid med at holde gang i partiet nu, og som ikke giver op. De er nødt til at lægge endnu flere kræfter i projektet end tidligere, hvis de skal overleve denne krise. Men de har organisationen til det, i modsætning til for eksempel Centrum-Demokraterne, der var mere topstyret," lyder Tim Knudsens vurdering.

Centrum-Demokraterne blev opløst i 2008.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

Tim Knudsen

Forfatter, foredragsholder og professor emeritus, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.phil. i samfundsfag (Københavns Uni. 1978), cand.mag. (Københavns Uni. 1980), lic.adm.pol. (Københavns Uni. 1985)

Rasmus Jønsson

Særlig rådgiver, miljøminister Magnus Heunicke (S)
cand.comm. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00