Se med: Enhedslisten holdt sommergruppemøde med ny frontfigur

Torsdag inviterede Enhedslisten til pressemøde i anledning af partiets årlige sommergruppemøde. Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, gav sin vurdering af Enhedslistens aktuelle kampform forud for mødet med pressen.

Erik Holstein

Den nyudnævnte politiske ordfører Pelle Dragsted holdt torsdag formiddag pressemøde i København, hvor partiet har været samlet til det årlige sommergruppemøde.

Du kan se med fra start til slut i videoafspilleren. Vi varmede op med en analyse, som Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, står bag. Den kan du læse her.

Efter valgvasker er Enhedslisten ved at komme til hægterne igen

Kampform: Opadgående fra et dårligt udgangspunkt

Enhedslisten fik sig en vasker ved folketingsvalget, hvor hver fjerde vælger forlod partiet. Men partiet er igen ved at komme til hægterne.

De pinagtige diskussioner om krigen i Ukraine er for længst ovre, og Enhedslisten har accepteret Nato-medlemsskabet, indtil et alternativ måtte materialisere sig.

Diskussionerne om "overnormale profitter" i tider med inflation og energikrise lå godt til Enhedslisten, og det samme gjorde slagsmålet om seniorpension.

Partiet kunne give den fuld skrue i krigen om store bededag, og EL var blandt de partier, der tilsluttede sig en folkeafstemning. Her stod Enhedslisten i en betydelig mere bekvem situation end SF, der endte med at afvise det. 

Læs også

I debatten om et forbud mod koranafbrændinger har Enhedslisten lagt sig et andet sted end under Muhammed-krisen. I dag forsvarer Enhedslisten ubetinget ytringsfriheden – selv til højreekstreme tosser.

Det vejer også tungt på den yderste venstrefløjs vægtskål, at man ikke vil bøje sig for pression fra reaktionære islamistiske diktaturer. Men sagen er svær for et parti som Enhedslisten, og selvom der er bred enighed om linjen i folketingsgruppen, vil langt fra alle deres vælgere bakke op om linjen.

Til gengæld passer det nye fokus på klima efter sommerens ekstreme vejr fint til partiet, der kan angribe SVM-regeringen "klimanøl" helt uden hæmninger. På lidt længere vil der også være et voksende publikum til Enhedslistens kritik af de drastisk øgede forsvarsudgifter.

Enhedslistens folketingsgruppe blev decimeret ved valget, men partiet har stadig en række stærke profiler med Pelle Dragsted i spidsen. Som ventet overtog Dragsted tidligere på ugen posten som politisk ordfører. Det er en styrkelse af Enhedslistens profil:

Dragsted er stærk både både på strategi og ideologi – og han formår på det oratoriske plan at argumentere jordnært og folkeligt for en række venstrefløjens dagsordener. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024