Folkemødet - en klassiker fra år ét

ANMELDELSE: Dansk folkestyre har fået et tiltrængt, årligt mødested i skikkelse af Folkemødet på Bornholm, skriver Altinget.dks chefredaktør Rasmus Nielsen.
Folkemødet 2011 åbnes - hvor Bertel Haarder kom med statslige peanuts for at vinde personlig goodwill, tog borgmester Winni Grosbøll slæbet og risikoen og sikrede foran de andre kommuner sin landsdel en varig klassiker.
Folkemødet 2011 åbnes - hvor Bertel Haarder kom med statslige peanuts for at vinde personlig goodwill, tog borgmester Winni Grosbøll slæbet og risikoen og sikrede foran de andre kommuner sin landsdel en varig klassiker.Foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget.dk

Af Rasmus Nielsen
Chefredaktør, Altinget.dk

HALLØJSA - HVAD VAR dét? Noget der i den grad må have manglet, siden det i den grad slog an, er undfanget i Bornholms globale afkrog.

Med politik-festivalen Folkemødet har Bornholm født en moderne klassiker for dansk folkestyre, der giver håb om fremtidige stævnemøder mellem folk, politikere, organisationer og medier.

Hér ugen derpå efter Østersøens politik-perle ser man for sig krisemøder mellem borgmestre og kommunaldirektører i byer som Helsingør, Roskilde, Karrebæksminde, Svendborg, Nyborg, Middelfart, Kolding, Vejle, Horsens, Silkeborg, Ribe, Viborg, Ebeltoft, Svaneke osv. - alle oplagte byer for Folkemødet, der blev forbigået, fordi Bornholms nye borgmester Winni Grosbøll (S) greb arbejdshandsken, da chancen for en energi-indsprøjtning til folkestyret opstod. Og uden tøven satte fingeren ned - på Allinge. En intim klippe-kyststrækning med behagelig infrastruktur i baghaven.

Folkemødet handler om at yde, før man nyder. Det handler om at forære folkestyret sin tid, sin entusiasme, sin åbenhed, sin tolerance, sine ideer, sine penge - sit kød og blod til den fælles sag: Det danske demokrati.

Rasmus Nielsen
Chefredaktør

Bornholm og Grosbøll signalerer naturligvis nu med stor selvsikkerhed, at Folkemødet skal fortsætte i fremtiden i den lille købstad, som vil vokse i selvforståelse i takt med mediedækningen af fremtidige folkemøder. Tilsyneladende er det kun DF-formanden Pia Kjærsgaard, der vil sende Folkemødet landet rundt.

Allerede ved pressemødet for nogle uger siden i KL-huset i København fik man færten af, at noget stort var på vej. Den allersidste dag for tilmelding af arrangementer afslørede alle de spinnede og strategiske arrangører endelig, hvad de havde fundet på - og Folkemødet som en gigantisk manifestation var en realitet.

Foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget.dk

HVAD VAR DET så, vi oplevede, og hvad kan forbedres til næste år, når Allinge er værtsby for det danske demokrati igen-igen? 

Vi oplevede en helt usædvanlig opbakning fra partiernes ledelser og en pr. definition tilhørende medieopbakning. Dertil en charmerende, broget buket af organisationer, PR-folk og andre med behov for at mage meninger.

Nogle var mere forberedte end andre - Dansk Folkeparti havde forstået, at det nye på Bornholm blev stort. Sjovt at se partitoppen stege flæskesteg. Og der var også vand til hunden. SF derimod stillede i sin bod med typer á la 1968, der virkede som om, de havde suttet godt på velfærdsgoderne siden dengang. Løkkes tale var bedst til lejligheden, Thornings indhold mest om lighed-lighed-lighed, som Krag og Anker jo for længst har sikret/påført. Men hun fik størst bifald.

Venstre-legenden, indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder, der i ustabil stil er i sin karrieres vinter, forsøgte at slå sig op som Folkemødets fader, og helt rimeligt nedtonede den egentlige vært og igangsætter, bornholmernes borgmester, fra hovedscenen hans rolle til "hvad var det nu, vi blev enige om at kalde dig: mentor?".

Det er brobyggeren, den svensk-danske Øresundskomiteen, der længe - også på møde med Altinget.dk - har arbejdet for at få en dansk pendant til det svenske folkemøde på Gotland. Først sidste sommer tog Haarder handsken op - det ville enhver indenrigsminister have gjort - efter et besøg hinsidan. Sølle 500.000 har han skaffet Folkemødet i Danmark, langt mindre end værdien af den personlige goodwill, han har forsøgt at få ved ekskluderende at føre sig frem som founding-father. Det er påfaldende, hvordan flere og flere velorienterede meningsdannere i Venstre og andre partier formulerer Haarders eftermæle som en type, der i skæret fra påtaget folkelighed primært tænkte på sig selv.

Næste år må staten via tipsmidler op med mindst det tidobbelte i bidrag til hele folkestyrets sommer-festival. Det finder politikerne jo nok selv ud af.

FOLKEMØDET 2011 VIRKEDE velorganiseret og venligt, fra man ved indfaldsvejene hilste på den første hjemmeværns-betjent, til man vinkede farvel til den sidste. Jomfrueligt og ægte, som kun en lidt afsides ø som Bornholm kan være det. Oluf Høst ville have elsket det, øens malersøn der så det store i almuen.

Et held i heldet, at den hårdt plagede afvandrings-ø, der med fiskerikrisen mistede det meste af sin selvforståelse, har fået en ung borgmester, der med sit usædvanligt kontaktskabende, endnu uskolede talent og smilende væsen er et fund som folkemødernes vært. Winni Grosbøll udstråler selv umiddelbarhed og ægthed, der er så vigtigt ved politikkens møde med folket. Selv den stedlige bygmester, der sikkert er Venstremand, som øens erhvervsfolk næsten pr. tradition er det, synes hun er fantastisk.

BORNHOLMERE ER GENERELT et folkefærd, der mismodigt føler, at "dem ovrefra" - underforstået magthaverne - har ladt øen i stikken. Reelt er der tale om, at Danmark især de sidste 20 år har subsidieret Bornholm i betydelig grad med bornholmerpakke, overførselsindkomster, museumsstøtte osv. Derfor var det flovt, at så få øboere viste initiativet respekt ved at dukke op. Kunne man ikke have kvitteret for sin overførselsindkomst til en billig husleje ved at tilbringe nogle timer i Allinge? Det manglende fremmøde af de lokale var det eneste, der trak fra i den massive goodwill, Bornholm ellers fik i de dage gennem massiv mediedækning.

Folkemødet handler om at yde, før man nyder. Det handler om at forære folkestyret sin tid, sin entusiasme, sin åbenhed, sin tolerance, sine ideer, sine penge - sit kød og blod til den fælles sag: Det danske demokrati. Supertankeren Landbrug & Fødevarer viste med sin pragtstand, hvordan det kan gøres. Og man var tolerant nok til at invitere til debat med en kritiker af slette fødevarer som MEP Christel Schaldemose (S), der sammen med adskillige andre europa-parlamentarikere afsatte tid og kræfter til at fortælle den enkelte borger om Danmark i Europa. På den måde sluttedes kredsen hele vejen fra købstad til kontinent. Fik du testet din paratviden om EU, inden du skridtede over græsset til lidt lækre, bornholmske specialiteter? Fik du set alt i Allinge? Selv Altinget.dk var der.

Ja, for Altinget.dk var Folkemødets mediepartner sammen med Politiken, der returnerede lidt af indtægterne fra sin særlige nulmoms til at svinge hele den kulturradikale arm på det ligeså kulturradikale musiksted Gæstgiveren. Dagbladet tog kegler ved at vise nyskabelsen respekt, mens de fleste konkurrenter så til. Andre steder sad tidligere tv-værter og interviewede deres kunder for penge - det kunne Folkemødet godt være foruden.

NÆSTE ÅR I Allinge skal naturligvis også lægges mellem grundlovsdag og Sankt Hans - det tidspunkt der passer bedst både for det politiske år og for senge-kapaciteten samt vejret på det bornholmske nordland.

Men skub de fire dage et døgn, så vi kører torsdag til søndag. Torsdag-fredag, mens nogle dødelige borgere er på arbejde, kan det professionelle møde mellem toppolitikere og medier finde sted, og hvor partiformændene fremover kommer velforberede med nye, reelle budskaber, der virkelig kan score overskrifter og anslag på nyhedsudsendelserne. Torsdagen med uofficiel vægt på regeringen og fredagen på oppositionen.

Lørdag kan så være den helt igennem folkelige dag, hvor partimedlemmer fra hele landet er ankommet i busser for at opleve en forsommer-weekend på klippeøen.

Lørdag aften skal alle samles på plænen foran et midsommer-illumineret Hammershus til et kunstnerisk og musikalsk festfyrværkeri, finansieret af statslige tipsmidler, hvor kunstnere giver deres sjove og kærlige karikatur på politik, gerne garneret med forpremierer på sæsonens revynumre fra hele landet udi politisk satire. Søndag formiddag er der naturvandringer, smagning på bornholmske delikatesser, kunstmuseer og anden afkobling, før vi rejser hjem.

FOR UHA, ET folkemøde kræver sin mand. Efter godt to døgn i Allinge og omegn havde jeg mest lyst til at gå hjem i et kosteskab og stirre ind i mørket. Men kun for at øjeblik, for så var der lige et tv-indslag eller en artikel eller avisleder eller foto, der fortalte om Folkemødet på en ny måde, man ikke havde set selv, men som man ikke ville gå glip af. For nej - ingen jordisk som underjordisk kunne nå alt i Allinge.

Hvor var det stort. Tillykke Bornholm. Tillykke folkestyre. Vi ses i Allinge om et år.

<img align="left" src="@nyimg=9016@" /><de br><i>Folkemødet i Allinge tilbød alt godt fra det politiske hav, skriver Altinget.dks Rasmus Nielsen - selv vandskål til hunden var der tænkt på (foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget.dk). </i>

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Winni Grosbøll

Direktør, Friluftsrådet, formand, Hjem til Alle alliancen
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2004)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

0:000:00