Forsvar er langtfra vælgernes topprioritet

Selv midt under krigen i Ukraine prioriterer vælgerne en hel stribe af emner højere end forsvar, der kun er den absolutte topprioritet blandt tre procent af vælgerne. Sundhed og klima topper igen dagsordenen, mens udlændingepolitik er røget ned på en sjetteplads.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Det har overskygget alt andet i medierne, siden Ruslands invasion af Ukraine begyndte d. 24. februar. Og de danske politikere har givet emnet fuld opmærksomhed: 18. mia. ekstra om året til forsvaret, en afstemning af forsvarsforbeholdet og planer om amerikanske baser på dansk jord i fredstid.

Men hos vælgerne er det stadig andre politiske emner, der fylder mest. Det fremgår af en ny meningsmåling, Epinion har lavet for Altinget og DR,

I målingen er respondenterne blevet bedt om at markere, hvilket spørgsmål, der er vigtigst for politikerne at tage sig af, og her er forsvar langt nede ad listen: Det kommer ind på en delt 9.-12, plads blandt 16 oplistede områder.

Det er ganske vist en stigning fra den forrige måling, hvor forsvar kun blev nævnt af 1 procent af svarpersonerne - og tidligere målinger, hvor forsvar stod med et rundt nul. Men det er ikke desto mindre bemærkelsesværdigt lavt i betragtning af, hvor dominerende emnet har været på den sidste måneds politiske dagsorden. 

Det skal dog tilføjes, at forsvar formodentlig vil komme højere op ad listen, hvis man i stedet for et enkelt emne beder svarpersonerne definere de tre emner, de anser for vigtigst. Epinion-målingen siger blot noget om, hvad danskerne ser som allervigtigst. 

Bag artiklens tal

I artiklen omtales en undersøgelse foretaget af Epinion fra 8. til 15. marts med deltagelse af 1020 respondenter. De er repræsentativt udvalgte danskere over 18 år, og de har allerede besvaret spørgsmålet online.

I artiklen refereres til to spørgsmål fra undersøgelsen, som respondenterne er blevet bedt om at svare på. Det drejer sig om følgende:

  • Hvilket spørgsmål er det efter din opfattelse vigtigst, at politikerne tager sig af?
  • Anser du en borgerlig regering eller en socialdemokratisk ledet regering som bedst til at håndtere følgende politikområder?

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00