Forsvar er langtfra vælgernes topprioritet

Selv midt under krigen i Ukraine prioriterer vælgerne en hel stribe af emner højere end forsvar, der kun er den absolutte topprioritet blandt tre procent af vælgerne. Sundhed og klima topper igen dagsordenen, mens udlændingepolitik er røget ned på en sjetteplads.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Det har overskygget alt andet i medierne, siden Ruslands invasion af Ukraine begyndte d. 24. februar. Og de danske politikere har givet emnet fuld opmærksomhed: 18. mia. ekstra om året til forsvaret, en afstemning af forsvarsforbeholdet og planer om amerikanske baser på dansk jord i fredstid.

Men hos vælgerne er det stadig andre politiske emner, der fylder mest. Det fremgår af en ny meningsmåling, Epinion har lavet for Altinget og DR,

I målingen er respondenterne blevet bedt om at markere, hvilket spørgsmål, der er vigtigst for politikerne at tage sig af, og her er forsvar langt nede ad listen: Det kommer ind på en delt 9.-12, plads blandt 16 oplistede områder.

Det er ganske vist en stigning fra den forrige måling, hvor forsvar kun blev nævnt af 1 procent af svarpersonerne - og tidligere målinger, hvor forsvar stod med et rundt nul. Men det er ikke desto mindre bemærkelsesværdigt lavt i betragtning af, hvor dominerende emnet har været på den sidste måneds politiske dagsorden.