Grønlandske MFere hilser udredning velkommen

Udredning om Grønlands overgang fra koloni til del af riget i 1953 hilses velkommen af de grønlandske folketingsmedlemmer. Kuupik Kleist og Lars-Emil Johansen har længe gjort opmærksom på problemerne, nu får de en undersøgelse, der også kan bruges på vejen mod mere selvstændighed.
Mette Dyrskjøt
Fakta
Udredning om Grønland
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og landsstyreformand Hans Enoksen har besluttet at iværksætte en historisk udredning om omstændighederne ved Grønlands ændrede status fra koloni til ligebettiget del af riget ved grundlovsændringen i 1953.

Udredningen skal laves hos Dansk Institut for Internationale Studier og forventes færdig i efteråret 2006.


Kilde: Statsministeriet
Grønlands folketingsmedlemmer, Kuupik Kleist og Lars-Emil Johansen, er tilfredse med, at forholdene omkring Grønlands overgang fra koloni til del af riget, skal afdækkes i en udredning om grundlovsændringen i 1953.

Folketingsmedlemmerne i Den Nordatlantiske Gruppe har allerede selv taget hul på emnet med to rapporter, som udkom i efteråret: The Rigth To National Self-Determination, der netop handler om Færøernes og Grønlands folkeretslige stilling som selvstyreområder under Danmark, samt Kilder til Færøernes og Grønlands Historie. Arbejdet med rapporterne blev sat igang i 2001 af Den Nordatlantiske Gruppe og blev udført af en række forskere.

"Den beslutning som statsministeren og landsstyreformanden har taget i første omgang må ses som en blåstempling af det arbejde, vi har lavet. Uanset, at der på udgivelsestidspunktet var en masse kritik af, at vi gravede alt det gamle skidt frem," siger Kuupik Kleist til Altinget.

Skeletter ud af skabet for fremtidens skyld
Lars-Emil Johansen hæfter sig især ved, at der skal ryddes op i fortiden for at komme videre med en afklaring af, hvordan Grønlands status skal være i fremtiden.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00