Henrik Sass Larsen vil være Danmarks næste finansminister, men taler helst ikke med pressen

VALGKAMP: Det er svært at få et interview med socialdemokraternes gruppeformand, som styrer partiet stramt på de indre linjer og håber at blive finansminister. Han deltager heller ikke i debatter under valgkampen. Men han er klar til at blive minister, fastholder Mette Frederiksen (S).

Lørdag var Henrik Sass Larsen ude og møde vælgerne på Køge Torv sammen med byens borgmester Marie Stærke (S) og partiformand Mette Frederiksen (S).
Lørdag var Henrik Sass Larsen ude og møde vælgerne på Køge Torv sammen med byens borgmester Marie Stærke (S) og partiformand Mette Frederiksen (S).
Kristine KorsgaardKlaus Ulrik Mortensen

En rød bus drejer om hjørnet, og sekunder senere eksploderer Køge Torv i et virvar af popcorn, roser, balloner, smalltalk og smil.

Mette Frederiksens valgturné er lørdag kommet til Køge. Traditionen tro har Socialdemokratiets formand allieret sig med prominente lokale kræfter: Borgmester Marie Stærke i blomstrede bukser og lyserødt halstørklæde baner sammen med Mette Frederiksen vej for konvojen, mens Henrik Lass Larsen i den blå vindjakke bagerst i feltet er sværere at få øje på.

Og sådan har det været hele valgkampen.

Altinget er taget til Køge for at møde Socialdemokratiets måske bedste bud på landets kommende finansminister. Vi har ikke kunnet få en aftale om at lave et større interview med ham om blandt andet udviklingen i partiets økonomiske politik. Og han deltager ikke i debatmøder under valgkampen.

Fakta
Bag om artiklen

Altinget har ved flere lejligheder forgæves forsøgt at få interview med socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i det seneste halve år.

I november 2018 bad vi om at få uddybet hans udtalelser om, at Danmark skal "rode sig ud af internationale konventioner".

I februar i år bad vi om at få uddybet hans udtalelser om, at han gerne vil "hive en del af klimapolitikken ind i Finansministeriet".

Og i den aktuelle valgkamp har vi bedt om et større interview, der blandt andet skulle handle om udviklingen i partiets økonomiske politik, og om nogle af budskaberne i hans bog 'Exodus - vejen frem for centrum-venstre'.

Ifølge Socialdemokratiet har flere andre medier bedt om interview med Henrik Sass Larsen i valgkampen. Men hans rolle er primært at styre partiets valgkamp på de indre linjer, mens Mette Frederiksen står for at udtale sig på ledelsens vegne i pressen, lyder det.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Men i dag er han på gaden for at møde borgerne på torvet i lokalkredsen Køge, så der kan vi vel komme til at stille et par spørgsmål.

Men så let skal det ikke være.

Vi står til rådighed for rigtig mange medier hver eneste dag

Mette Frederiksen (S)
Partiformand
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

“Jeg udtaler mig ikke bare,” siger Henrik Sass Larsen afvisende og henviser i stedet til partiets pressechef Mads Brandstrup.

Vil du forklare, hvorfor du ikke vil tale med os?

“Mester. Vi gør det ikke sådan,” siger Sass og træder nogle skridt væk fra folkemængden.

Der er lukket for kommentarer i dag. 

Vil holde afstand til dele af pressen
Henrik Sass Larsen har i det hele taget ikke talt meget med medierne i denne valgkamp.

Mens de fleste andre kandidater til Folketinget gør, hvad de kan, for at få plads i radioen, i avisen eller – på en god dag – i tv, så vælgerne kan opdage, at de findes, virker det nærmest, som om Henrik Sass Larsen har det modsatte mål.

Siden Løkke udskrev folketingsvalget 7. maj har socialdemokraternes gruppeformand og chefstrateg tilsyneladende kun talt med medierne ved to lejligheder.

Første gang var, da Politiken mødte op på Køge Torv forrige lørdag, hvor Sass delte roser ud og talte med vælgere på gaden. Her indvilligede han i at svare på avisens spørgsmål om sit syn på den SV-regering, Lars Løkke Rasmussen har åbnet en dør på klem for. Det blev i øvrigt et nej tak til Løkkes forslag fra Sass Larsen.

Og mandag i sidste uge stillede han op til et pressemøde ved siden af Mette Frederiksen og Nicolai Wammen for at præsentere partiets opdaterede plan for, hvordan Danmarks økonomi skal se ud i 2025. Her stod Sass Larsen, som er tidligere erhvervs- og vækstminister, for at præsentere en del af planen, men var ikke til rådighed for interview, da pressemødet sluttede.

Ellers har man ikke hørt meget til topsocialdemokraten fra Vestegnen.

Et interview i kvartalet
Den næstmest magtfulde i S havde da også allerede før valgudskrivelsen signaleret, at det var sådan, det ville blive.

I et kort interview med BT på Arbejdernes Kampdag 1. maj spurgte BT Henrik Sass Larsen, hvordan han ville håndtere den kommende hårde valgkamp set i lyset af, at han for nylig har været i behandling for en depression. 

”Ved kun at være i selskab med personer – familie og venner – jeg godt kan lide og holde længst mulig afstand fra store dele af pressen, så går det godt,” svarede han.

Nu behøver Sass heller ikke som så mange andre kandidater gøre folk opmærksom på, at han findes. Som medlem af Folketinget i snart to årtier og tidligere minister står han til et sikkert genvalg i sin kreds. 

Og Henrik Sass Larsen er ikke ligefrem kendt for at elske pressen.

I 2017 havde Socialdemokratiet hyret freelancejournalisten Reimer Bo Christensen til at interviewe gruppeformanden om forskellige emner, så interviewet bagefter kunne deles på sociale medier.

En del af interviewet handlede om Sass Larsens syn på medierne, som i hans øjne er blevet for konfrontatoriske.

”Vi har vurderet i Socialdemokratiet, at vi mangler noget. Det, vi mangler, det er nogle gange at få lov til at fortælle, hvad det er, vi står for,” sagde Henrik Sass Larsen blandt andet.

Og i januar 2018 erklærede han, at han fremover kun vil give ét interview i kvartalet, fordi medierne ikke giver plads til nuancer.

"Man har ikke ytringspligt nogen steder," som gruppeformanden dengang sagde til Ritzau ifølge JP.

Mediepres var med til at udløse depression
Men er det kun derfor, Henrik Sass Larsen helst ikke taler med pressen i valgkampen? Fordi han ikke behøver, og fordi han ikke lige har lyst?

I et stort interview med Politiken i februar måned i år fortalte Henrik Sass Larsen, hvorfor han i en periode sidste efterår havde taget en pause fra medierne.

Han blev ramt af en depression. Det var i oktober, og han skulle ned med rensetøj, men kunne pludselig ikke rejse sig fra sofaen.

”Det har været undervejs et stykke tid, men der kulminerede det. Jeg tror, der havde været et eller andet forlydende om, at nogen (et medie, red.) ville skrive noget, som udløste det. Det gjorde, at jeg simpelthen ikke kunne mere. Kroppen brød sammen,” forklarede Henrik Sass Larsen.

 

Han fik behandling af en psykolog, som konkluderede, at han gennem tiden har udviklet posttraumatisk stress, som til sidst udløste en depression. Det skyldes ifølge Henrik Sass Larsen især tabloidpressen og perioder med det, han i interviewet med Politiken betegnede som ”menneskejagt” og ”kampagner” imod ham.

”Det sætter sig i kroppen,” som han sagde.

Sass Larsen har tidligere fortalt offentligt om sin barndom, som var af den hårde slags. Han var skilsmissebarn, offer for en voldelig stedfar og blev som 12-årig anbragt på børnehjem.

I interviewet med Politiken forklarede han, at de erfaringer stadig betyder noget for hans tillid til andre mennesker.

"Jeg prøver at være bramfri, men jeg kan ikke. For mig skal der være tryghed først. Så jeg er mere reserveret og afstandtagende, når jeg møder andre mennesker, før jeg ligesom er tryg i, hvad de vil og i deres selskab," sagde han blandt andet.

I interviewet forsikrede Henrik Sass Larsen også læserne om, at han er rask igen efter sin depression og klar til at blive minister, hvis Socialdemokraterne vinder regeringsmagten næste gang. Mere præcist vil han gerne være finansminister.

”Det vil jeg mene, jeg er fit for og dygtig nok til. Derfor har jeg meldt mig klar hos Mette,” sagde han.

I samme ombæring fortalte han dog også journalisten, at han havde fået et tilbagefald få dage inden interviewet, fordi det forlød, at Ekstra Bladet var på vej med endnu en historie, som kunne karakteriseres som et personangreb.

”Jeg har det bedre, men fik et tilbagefald,” sagde Henrik Sass Larsen.

Det var i februar i år. 

Der er en fin dækning
Men spørger man to af folkene omkring Henrik Sass Larsen – hans kredsformand og hans øverste chef – har gruppeformanden det fint i dag. Og han optræder lige tilpas meget i medierne, siger de.

 

På Køge Torv afviser formand for den lokale kreds Jesper Hesselberg Andersen, at hans folketingskandidat ikke vil tale med pressen.

“Jeg ser adskillige eksempler på, at Henrik Sass taler med pressen. Blandt andet 1. maj i Fælledparken. Her tror jeg, at der var 20 journalister og fotografer,” siger han.

Du mener altså ikke, at der er noget opsigtsvækkende ved hans medieoptræden?

“Nej. Jeg synes, at der er en fin dækning.”

Er grunden til, at han ikke stiller op til flere interviews, at han kun kører på halv kraft?

“Han har tidligere sagt, at han har haft en depression. Men nu er han tilbage. Og han udfører den rolle i partiet, som han skal. Han er en del af ledelsen. Og det er naturligt, at når man er det, så er man også klar til at indtræde på de relevante poster,” siger Jesper Hesselberg Andersen.

Vi står til rådighed for medierne hver dag
Spørger man partiformand Mette Frederiksen i et kort afbræk i afleveringen af de beskårne roser, får man samme svar.

Er Sass tilbage på fuld kraft?

“Ja, selvfølgelig. Han står lige her bag ved mig,” siger hun og nikker med hovedet mod Henrik Sass Larsen, som på det tidspunkt har indhentet formanden.

Betyder det så også, at han er klar til at træde ind i en regering?

“Ellers ville han ikke stå her.”

Hvad tænker du om, at han er så svær for pressen at komme i kontakt med?

“Vi står til rådighed for rigtig mange medier hver eneste dag.”

Men kan du forstå, at man kan få det indtryk, at han måske ikke er tilbage på fuld kraft, når vi ikke kan få lov at tale med ham?

“Det er et forkert indtryk,” siger Mette Frederiksen.

Henrik Sass Larsen og Mette Frederiksen er tætte allierede og vil begge gøre op med den højredrejning, S tog på den økonomiske politik under Helle Thorning og Bjarne Corydon. Her er de på Køge Torv lørdag.

Giver kolleger mundkurv på
Før interviewet om depressionen, som lagde nye nuancer til offentlighedens billede af Sass Larsen, var han mest kendt som en hård hund med en magtfuld position i landets største parti.

Han var hovedarkitekten bag Socialdemokratiets alliance med SF op til valget i 2011. Han var tiltænkt rollen som finansminister i Thorning-regeringen, men blev diskvalificeret, da PET ikke ville sikkerhedsgodkende ham på grund af en påstået forbindelse til en rocker. Senere blev han erhvervs- og vækstminister. Og som gruppeformand har han i den seneste valgperiode holdt folketingsmedlemmerne i kort snor, blandt andet ved at fyre Mette Gjerskov fra sit ordførerskab, fordi hun gik imod partilinjen i spørgsmålet om et burkaforbud.

Og trods sygdomsforløbet ser Henrik Sass Larsens magt som leder af den socialdemokratiske folketingsgruppe og Mette Frederiksens tætte allierede ud til at være uformindsket.

Tirsdag kunne Politiken eksempelvis fortælle, at Henrik Sass Larsen op til valgkampen har udsendt dekret til alle folketingsmedlemmerne om, at de ikke må udtale sig til pressen uden at cleare det med valghovedkvarteret på Christiansborg. Heller ikke på deres egne ordførerområder.

Afviger selv fra partilinjen
Selv har Sass ikke været bange for at gøre sig bemærket med meldinger, som ligger et godt stykke fra partiets officielle politik.

I sin bog 'Exodus – vejen frem for centrum-venstre', som udkom for præcis et år siden, foreslår han for eksempel at legalisere hash og brug af hårde stoffer og at optage Israel i EU og Nato. Og i november udtrykte han sig i tv-programmet Pind & Sass opsigtsvækkende om Danmarks forhold til internationale konventioner.

”Jeg mener, at det her med, at vi har fået rodet os ind i alle mulige internationale domstole, konventioner og så videre. Det bliver vores opgave at rode os ud af det, så vi igen får herredømmet over det,” sagde han blandt andet.

 

Så der er masser af emner, som ville være interessante at tale med den måske kommende finansminister om.

Og så er vi tilbage til årsagen til, at vi lørdag formiddag på Køge Torv forsøger at få Henrik Sass Larsen i tale.

Men Sass afviser – som så mange gange før – nysgerrige journalister.

God kamp
Og dog. Så står han pludselig alligevel dér foran en mikrofon. En journalist fra Radio Køge har fået lov at stille et par spørgsmål om blandt andet forholdene for den lokale offentlige transport.

Altinget tænder diktafonen i forsøget på at opsnappe brudstykker af samtalen. Men så snart den ubudne gæst opdages, presser en kommunikationsmedarbejder i Socialdemokratiet sig ind foran os.

Langsomt, men bestemt bakker han væk fra Sass og afskærmer dermed fysisk adgangen til politikeren.

“Du skal ikke være med i det her interview,” svarer han på spørgsmålet om, hvorfor vi ikke må lytte med.

Efter 35 minutters gæsteoptræden på Køge Torv er seancen ved at være slut for Mette Frederiksen. Hun bevæger sig tilbage mod den røde valgbus. Borgmester Marie Stærke og Henrik Sass Larsen følger med.

Næste stop på S-formandens turné er gågaden i Albertslund. Men inden Mette Frederiksen stiger op i bussen, som bærer hendes forstørrede kontrafej på siderne, er der tid til et sidste kram.

“God kamp,” siger hun til Henrik Sass Larsen, og så er hun væk. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00