Holstein om ny KD-formands opgør med partiets "homofobiske" politik: Et uløseligt dilemma

Ved at betegne sig selv som "woke" risikerer Kristendemokraternes nye formand at sende nogle af sine kernevælgere i favnen på Støjberg, vurderer politisk kommentator.

"Der er en grænse for, hvor langt politikere skal bevæge sig ind på folks matrikler. Jeg har alt for mange homoseksuelle venner til, at jeg kan stå ved det der. Det går ikke. Vi skal ikke besserwisse på folks seksualitet, det er fuldstændig upassende," siger KD's nye formand i et interview med Altinget.
"Der er en grænse for, hvor langt politikere skal bevæge sig ind på folks matrikler. Jeg har alt for mange homoseksuelle venner til, at jeg kan stå ved det der. Det går ikke. Vi skal ikke besserwisse på folks seksualitet, det er fuldstændig upassende," siger KD's nye formand i et interview med Altinget.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Kristendemokraternes nyslåede formand står i et uløseligt dilemma. 

Sådan lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter at Jeppe Hedaa i et interview med Altinget siger, at han vil fjerne en ”homofobisk udtalelse” i partiets principprogram.

For på den ene side risikerer han at miste nogle af partiets kernevælgere i de indremissionske højborge i Vestjylland. På den anden side vil opbakningen til partiet gradvist svinde mere ind, som årene går.

"Jeg har meget svært ved at se en løsning på det problem. Ingen formænd har tidligere kunnet gøre det," siger Erik Holstein.

Læs også

Flere formænd har forsøgt at modernisere KD 

Jeppe Hedaa skriver sig ind i en partihistorie, hvor flere af forgængerne har forsøgt sig med at modernisere det ”ekstremt værdikonservative parti”, som Altingets politiske kommentator udtrykker det. Både Bodil Kornbek og senest Isabella Arendt, der i dag har meldt sig under Søren Papes konservative faner. 

"De så det som en klods om benet i forsøget på at nå bredere ud, og de var da også tæt på at få Kristendemokraterne valgt til Folketinget. Men de mislykkedes i sidste ende." 

"Det førte til en intern strid i partiet, hvor kernevælgerne og medlemmerne rejste børster over forsøget på at gøre det mere moderne," siger Erik Holstein. 

Læs også

"Woke" formand risikerer at sende vælgere i Støjbergs favn 

Konkret vil KD-formanden pille en formulering om, at et rigtigt ægteskab er mellem en mand og en kvinde, ud af partiprogrammet.  

"Der er en grænse for, hvor langt politikere skal bevæge sig ind på folks matrikler. Jeg har alt for mange homoseksuelle venner til, at jeg kan stå ved det der. Det går ikke. Vi skal ikke besserwisse på folks seksualitet, det er fuldstændig upassende," siger han. 

Foto: Altinget

Samtidig slår han i interviewet med Altinget fast, at han er tilhænger af fri abort og den nuværende danske abortlovgivning. Og så beskriver han sig selv om "woke". 

Den betegnelse er der ifølge Altingets politiske kommentator ingen grund til, at Kristendemokraternes formand bruger om sig selv. 

"Så vil nogle af hans vælgere måske synes, det er sjovere at stemme på Inger Støjberg eller Venstre,” konstaterer Erik Holstein.

Bedre at tage opgør nu end senere 

Alligevel mener han, at Jeppe Hedaa samlet set gør klogt i at tage opgøret nu.

Partiet står i så ringe en situation, at jeg tvivler på, man også klipper ny formand, fordi han forsøger at modernisere partiet.

Erik Holstein
Politisk kommentator

"Hvis han har den analyse, at det er nødvendigt at ændre de her ting for at få en bedre chance for at komme i Folketinget, er det godt at gøre det som nyvalgt formand," siger den politiske kommentator og fortsætter:

"Som nyvalgt står han stærkt, og risikoen for at blive væltet er begrænset. Samtidig er det generelt altid smart, at en ny formand træder i karakter med det samme."

Med et valgresultat på 0,5 procent af stemmerne 1. november – og en gedigen vælgerlussing i forhold til 2019-valget – vil KD-formandens kritikere formentlig holde lidt igen, vurderer Erik Holstein. 

"Selvfølgelig er der risiko for nye spændinger. Men partiet står i så ringe en situation, at jeg tvivler på, man også klipper ny formand, fordi han forsøger at modernisere partiet." 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Hedaa

Partiformand, Kristendemokraterne, Bestyrelsesformand, 7N, bestyrelsesmedlem, B.93 prof, One Life Foundation
HH (1981 Niels Brock), Løjtnant (1983 Livgarden)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00