Holstein: Vermund er ikke kommet nærmere Folketinget

ANALYSE: Pernille Vermund og Nye Borgerlige stod stærkere for et år siden. Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, vurderer partiets form op til landsmødet i weekenden.

Foto: /ritzau/Anders Brohus
Cecilie Gormsen

Når Nye Borgerlige i weekenden holder landsmøde i Vejle og samtidig fejrer toårs fødselsdag, er det ikke med medvind i meningsmålingerne.

I Altingets seneste kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger ligger Nye Borgerlige under spærregrænsen og står til 1,8 procent.

Og ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er Nye Borgerlige og partiformand Pernille Vermund ikke kommet tættere på at komme i Folketinget det seneste år.

”Pernille Vermund stod stærkere sidste år, end hun gør nu. Siden partiet fik samlet underskrifter sidste efterår, er Nye Borgerlige ikke kommet nærmere målet om at komme i Folketinget. Snarere tværtimod,” siger Erik Holstein.

Nye Borgerlige blev stiftet i efteråret 2015, og i september sidste år kunne partiet meddele, at man havde samlet nok underskrifter ind til at kunne stille op til næste folketingsvalg.

Men der er sket meget siden sidste efterår, hvor Dansk Folkeparti var i problemer med Meld- og Feld-sagen.

"Sidste år kunne Nye Borgerlige drage fordel af Dansk Folkepartis problemer siden valget. Først havde DF svært ved at omsætte den store valgsejr til politisk indflydelse, og derefter kom hele Messerschmidt-sagen,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Men nu går det igen fint for DF, og efter burkaforbuddet bliver det temmelig svært for Vermund at påstå, at DF ikke har indflydelse."

Holstein peger samtidig på, at nyhedens interesse er gået af Nye Borgerlige, der især som mærkesager har lavere skatter og en strammere udlændingepolitik.

”Pernille Vermund er rapkæftet og karismatisk, og sidste år tog hun medierne med storm. Men hun har været en enmandshær med få mærkesager, og det er sårbart i længden,” siger Erik Holstein.

Men selvom Nye Borgerlige ikke står lige så stærkt som for et år siden, skal man ikke dømme dem ude endnu, understreger Erik Holstein.

"Man skal ikke dømme dem ude. Nye Borgerlige har stået i stampe, men hvis de spiller deres kort rigtigt, har de stadig fornuftige chancer for at komme i Folketinget."

Ifølge Erik Holstein er der nemlig flere steder, hvor Pernille Vermund og Nye Borgerlige kan udnytte sin nuværende situation.

"Hvis jeg var hende, ville jeg punke Dansk Folkeparti for samarbejdet med Socialdemokratiet i håb om at erobre nogle af de gamle liberalister, der er tilbage i DF,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Og Nye Borgerlige kan også udnytte, at Liberal Alliance står svagere end sidste år. Måske kan Vermund lokke nogle af Samuelsens skuffede vælgere over. Så der er bestemt stadig muligheder."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00