Ingen receptpligt til piller i store mængder

Politisk og faglig strid om smertestillende piller i store pakninger uden recept.
Sandra Schwartz

Hvis man har et reelt ønske om at forebygge og begrænse selvmord, så bør Danmark indføre begrænsninger i pakningsstørrelser af smertestillende piller.

Merete Nordentoft
Overlæge på Bispebjerg Hospital
Selv om der er stadig flere - især unge piger - der forsøger at begå selvmord med almindelige smertestillende piller, vil sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke indføre receptpligt for de store pakninger.

Danskerne bruger ca. 500 mio. smertestillende tabletter om året. Heraf sælges de 475 mio. i de såkaldt store pakninger.

Overlæge Merete Nordentoft fra Bispebjerg Hospital er formand for en arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen, der har udarbejdet en rapport, der anbefaler, at smertestillende piller kun skal kunne købes i håndkøb i pakninger op til 25 stk. Hun kritiserer, at Lægemiddelstyrelsen har besluttet, at det stadig skal være muligt at købe smertestillende i store pakninger uden recept.

Også Kristendemokraternes sundhedsordfører, Tove Videbæk, ønsker at gøre de store pakninger receptpligtige. Det begrunder hun bl.a. med, at der i de senere år er flere og flere især unge piger, der forsøger at begå selvmord med almindelige smertestillende piller.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00