Debat

Krøniken afspejler dagens Danmark

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Ole Vagn Christensen går i dette indlæg i rette med DFs medlem af DRs bestyrelse Søren Espersen, der er utilfreds med, at en ny tv-serie, Krøniken, bag dække af fiktion tegner et bestemt billede af samtidshistorien.

Søren Espersen har efterlyst en journalistisk konsulent på serien: "Hvis det var mig, der skulle lave den historiske fiktionsserie, ville det egentlig være trygt for mig, at der var et par vidende historikere eller journalister, som kunne give et kyndigt indspark hist og her. Inden fiktionen løb af med mig. Og inden fiktion blev til historieskrivning."

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Når fiktion er lig sandhed er den til fare for magthaverne. Som tilhørende 68-generationen forstår jeg derfor godt, at Dansk Folkepartis pressechef Søren Espersen, der også sidder i DRs bestyrelse, ikke bryder sig om at få vores barndoms og ungdoms ja hele vores livskamp fremstillet i tv. For alt for meget kan sammenlignes med nutiden.

Hvis vi vil have det konstateret, kan vi læse det i Folketingets Magtudrednings rapport om Ungdomskommissionen. Den måde, hvorpå hovedstaden tog imod mennesker uden for Valby bakke på, svarer til de holdninger, som i dag eksisterer i Dansk Folkeparti over for folk syd fra alperne.

I rapporterne kan man læse, at jyderne, som efter krigen måtte søge mod hovedstaden for at familierne kunne overleve, blev overdraget boliger, som efterhånden kom til at ligne ghettoer.

I disse ghettoer var kriminaliteten højere end i den øvrige hovedstad - det samme var arbejdsløsheden. Politiet turde ikke komme i områderne.

I visse kredse blev det fremført, at de mest utilpassede jyder burde sendes tilbage.

Vi kan huske historien
Jeg forstår godt, at pressechefen, som lige pludselig kan se sit korthus smuldre gennem Krønikens historie, vender sig imod Krøniken.

Fordi vi er mange der kan nikke genkendende til den. Fordi vi er en del af historien om det stærke fællesskab, som var præget af faglig og politisk ungdoms bevidsthed, og af kvinders indtog på arbejdsmarkedet med stærke krav om ligeberettigelse og seksuel frigørelse.

Vores historie handler om skabelsen af et bedre Danmark at leve i for os som vore børn. Den samme triste historie kan ske igen og er ved at ske. For den kommende ungdom får ørerne tudet fulde af, at for dem alle er der arbejde og uddannelse. Endvidere fremføres fra alle politiske sider, at der vil være hårdt brug for en stærkere integration af de etniske grupper til at besætte fremtidens arbejdspladser.

Ligesom dengang der var hårdt brug for at kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet.

Hulemandens livsopfattelse
I øjeblikket lever Søren Espersen på sortsynets magtovertagelse gennem hulemandens livsopfattelse, som føres frem af Fogh-regeringen.

Men vi socialdemokrater forstår ham så godt: når fiktion er lig sandheden, så er det en ulige kamp. Hvortil Espersen må hidkalde eksperter for at få sandheden kvalt. Engang brugte disse sortseere at afbrænde bøger. Men også hér sejrede sandheden, som den altid vil gøre, selv om den kan være langsom.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

Ole Vagn Christensen

Formand, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, fhv. MF (S)
slagteriarbejder (1963)

0:000:00