Kup mellem venner i kommunerne

BAGGRUND: Det er i orden at kuppe hinanden, så længe borgmesterkæden bliver inden for familien. Det er spilleregel nummer ét mellem V og K efter ugers intriger i kommunerne.
Per Tærsbøl. Helsingørs konservative borgmester blev kuppet af en afhoppet Venstre-mand, men den kulørte affære skader ikke forholdet mellem de to regeringspartier på landsplan.
Per Tærsbøl. Helsingørs konservative borgmester blev kuppet af en afhoppet Venstre-mand, men den kulørte affære skader ikke forholdet mellem de to regeringspartier på landsplan. Foto: regionh.dk
Erik Holstein

Banankommuner.
Det var den sylespidse betegnelse, en frustreret vælger forleden gav til de kommuner, hvor kommunalvalget mundede ud i gentagne kup og modkup. Overraskende mange steder har de to regeringspartier kuppet hinanden, men der er stor forskel på, hvor meget de lokale stridigheder skader forholdet mellem partierne på Christiansborg.

Upolitisk kup
I flere kommuner er der foregået konspirationer til det sidste, og det har senest ført til bitre opgør mellem V og K i Helsingør, Lyngby-Taarbæk og Gribskov. Ud fra et landspolitisk perspektiv er Helsingør ret uproblematisk, mens kuppet i Gribskov er mere generende.

I Helsingør gik det ud over kommunens konservative borgmester gennem 16 år, Per Tærsbøl, da Venstre-manden Johannes Hecht Nielsen gik sammen med oppositionen og som belønning selv fik borgmesterposten.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00