Lobbyist i centrum for strid om finansskat

BAGGRUND: Radikales forbindelser til finanssektoren drages nu ind i debatten om regeringens overraskende modvilje mod en europæisk finansskat. Enhedslisten og DSU peger på tidligere radikal pressechef som nøgleperson i sagen.
Kritikerne af regeringens afvisning af en EU-finansskat sætter nu spot på den rolle, PA-direktør i Finansrådet, Lars Nielsen, har spillet i sagen. Lars Nielsen var tidligere en respekteret og indflydelsesrig radikal pressechef, og han har stadig gode forbindelser til den radikale top.
Kritikerne af regeringens afvisning af en EU-finansskat sætter nu spot på den rolle, PA-direktør i Finansrådet, Lars Nielsen, har spillet i sagen. Lars Nielsen var tidligere en respekteret og indflydelsesrig radikal pressechef, og han har stadig gode forbindelser til den radikale top.Foto: Finansrådet
Erik HolsteinMorten Øyen

Fremstillingen overdriver min rolle stærkt. Det er indiskutabelt, at jeg har drøftet sagen med radikale rådgivere og politikere, men deres holdning var allerede fastlagt på det tidspunkt.

Lars Nielsen
PA-direktør i Finansrådet
Fakta

FTT (Financial Transactions Tax) er en skat på finansielle transaktioner og har som mål at begrænse spekulative handler i finansverden.

Skattens støtter foreslår en skat på mellem 0,01 og 0,05 procent.

Tanken med FTT er, at det lave transaktionsgebyr vil begrænse mængden af spekulative transaktioner og dermed stabilisere finansmarkedet.

Det anslås af EU-Kommissionen, at en FTT i EU kan bidrage med 400 mia. om året i øgede indtægter.


Kilde: Altinget.dk

Hænger regeringens afvisning af forslaget om en europæisk finansskat sammen med, at en tidligere radikal pressechef nu er PA-direktør i Finansrådet - og at den radikale landsformand er tidligere afdelingsdirektør i Danske Bank?

Det mener i hvert fald formanden for DSU, Peter Hummelgaard Thomsen, ligesom regeringens partner i finanslovsforhandlingerne, Enhedslisten, peger på den sammenhæng.

Det er en opfattelse, der deles såvel på gangene i Dansk Industri som langt ind i regeringskontorerne, hvor man af gode grunde ikke ønsker at stå åbent frem med kritikken. Det har DSU-formanden til gengæld intet imod:

Dokumentation

 

Udtalelse vedtaget på Radikale Venstres landsmøde i 2010:
"Det Radikale Venstre vil arbejde for indførelsen af en international skat på finansielle transaktioner for at dæmpe de kortsigtede spekulationer, afbøde fremtidige finansielle kriser og fremskaffe hårdt tiltrængt finansiering til løsningen af globale udfordringer som klimakrisen og fattigdomskrisen."


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024