Analyse af 
Erik Holstein

Mai Villadsen klar favorit som ny spids for Enhedslisten

ANALYSE: Enhedslisten ventes at vælge ny politisk ordfører inden for det næste halve år, og pilen peger på klimaordfører Mai Villiadsen. Det vil signalere en videreførelse af den mere folkelige linje, partiet har anlagt de senere år.

Mai Villadsen ser ud til at blive Pernille Skippers efterfølger..
Mai Villadsen ser ud til at blive Pernille Skippers efterfølger..Foto: Pressefoto/Enhedslisten
Erik Holstein

I realiteten begyndte nedtællingen i efteråret.
Da det efter Enhedslistens årsmøde stod klart, at Pernille Skipper ikke kan stille op til næste folketingsvalg som følge af partiets rotationsprincip, begyndte interessen for alvor at samle sig om efterfølgeren. Meget tyder på, at skiftet på den politiske ordførerpost bliver foretaget i løbet af de næste måneder.

Enhedslisten er et af de mest basisdemokratiske partier i Folketinget, men ironisk nok er det her folketingsgruppen, der suverænt vælger den næste frontfigur.

Det skyldes, at Enhedslisten ikke opererer med en formel "politisk leder", men kun en politisk ordfører, der vælges af folketingsgruppen. I realiteten har den politiske ordfører hos Enhedslisten dog samme funktion som de andre partiers politiske ledere.

Flere navne i spil
Da Pernille Skipper tog over efter Johanne Schmidt-Nielsen, var det kun timingen, der var en overraskelse. At det blev Skipper, var ingen i tvivl om. Denne gang ser det anderledes ud, fordi der ikke står helt oplagte arvtagere klar.

Klimaordføreren er ved at blive testet som ny frontfigur.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Fire-fem navne har cirkuleret: Finansordfører Rune Lund, retsordfører Rosa Lund, beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez og klimaordfører Mai Villadsen.

Endelig operererede en gruppe i en periode med en "Pelle Dragsted-model", hvor partiets tidligere finansordfører (og mangeårige strateg) Pelle Dragsted blev gjort til frontfigur. Men Dragsted kan tidligst komme i Folketinget igen i 2022, så den model blev droppet, og Rune Lund og Victoria Velasquez gled hurtigt ud af kapløbet. 

Valg mellem to unge kvinder
Dermed så det ud til at blive et tæt løb mellem Mai Villadsen og Rosa Lund, hvor Rosa Lund på et tidspunkt fremstod som svag favorit. Men i de seneste måneder har det forrykket sig, og i dag fremstår Mai Villadsen som storfavorit.

Der har været et par klare signaler om, at klimaordføreren er ved at blive testet som ny frontfigur: Således deltog Mai Villadsen i finanslovsforhandlingerne, og det var også hende, folketingsgruppen havde udvalgt til at kommentere statsministerens nytårstale.   

Beslutningen er formelt ikke truffet endnu, men med mindre Mai Villadsen laver den ene blunder efter den anden i den kommende tid, tyder alt på, at folketingsgruppen satser på hende. 

Baglandets favorit
Der er ikke den store politiske forskel på de to kvinder, men i offentligheden har de en ret forskellig profil, der meget er defineret af deres ordførerskaber:

Rosa Lund har i sagens natur mest markeret sig i rets- og udlændingepolitikken. Som restordfører var hun med til at forhandle Enhedslisten ind i det første politiforlig, partiet nogensinde har deltaget i. Det viser en vis pragmatisme.

Med sine værdipolitiske markeringer om udlændingepolitikken appellerer Rosa Lund dog især til Enhedslistens traditionelle bagland, der lægger vægt at kritisere den førte udlændingepolitik. Rosa Lund bliver altid meget højt placeret i partiets urafstemninger, sidste gang blev hun ligefrem nummer ét.

Rosa Lund menes at være godt tilfreds med sine nuværende arbejdsopgaver, og det er langt fra sikkert, at hun i det hele taget stiller op som politisk ordfører. 

Jordnær stil
Mai Villadsen har markeret sig godt på klimaområdet, men hun når ikke helt så højt i partiets urafstemninger. Villadsen har en meget jordnær og folkelig stil med potentiale til at appellere bredt, selvom hun ikke har den karisma, en Johanne Schmidt-Nielsen havde.

Et valg af Villadsens vil betyde en fortsættelse af den linje, Enhedslisten slog ind på efter valget i 2007. Dengang blev kursen ændret, efter opstillingen af den strengt ortodokse muslim Asmaa Abdol Hamid var tæt på at sende Enhedslisten under spærregrænsen.

Med Pelle Dragsted og Johanne Schmidt-Nielsen i spidsen skiftede partiet stil, og valget af en politisk ordfører som frontfigur var en central del af stilskiftet i det kollektivt ledede parti.

Politisk korrektion
Der kom også en politisk korrektion: Det skulle være slut med at være et sekterisk parti, der skulle i stedet appelleres til bredere vælgerskarer på nogle af de dagsordener, hvor Enhedslisten står stærkest.  

Den stramme udlændingepolitik skal stadig kritiseres, men partiet vil ikke stille ultimative krav på et område, hvor tre fjerdedele af såvel befolkning som folketing mener noget andet.

Til gengæld skal slagsmålene tages på områder som klima og økonomisk ulighed, hvor den folkelige opbakning er langt større til Enhedslistens synspunkter. Det er samtidig områder, hvor S-regeringen har givet løfter om en progressiv politik.

Pragmatisme og røde streger
Mai Villadsen har kun siddet i Folketinget i halvandet år, men inden da var hun i fire år som politisk rådgiver for Enhedslisten, pudsigt nok ansat af Rosa Lund.

Udover finanslovsforhandlingerne og nytårstalen markerede Villadsen sig med ramsaltet kritik, da Enhedslisten kort før jul valgte at stå uden for en grøn skattereform. 

Man skal nemlig ikke tage fejl af Enhedslistens pragmatisme. Partiet er parat til at tage ansvar på flere områder end tidligere, og den yderste venstrefløj har det bedste forhold til en socialdemokratisk regering nogensinde. Men det betyder ikke, at partiet har afskrevet sig muligheden for at vælte regeringen, hvis "de røde linjer" overtrædes på områder som klima og ulighed.

Firebande
Skiftet fra Johanne Schmidt-Nielsen til Pernille Skipper foregik mindre ind et år efter valget i 2015, og hvis den nye politiske ordfører skal have rutine inden et folketingsvalg, skal der skiftes inden længe.

Når Pernille Skipper stopper, vil Enhedslistens frontfigurer være Rosa Lund, Rune Lund, Victoria Velasquez - og Mai Villadsen. Positioneringen af partiet vil blive bredt mere ud end i dag, men det vil være overraskende, hvis Villadsen ikke er politisk ordfører inden Folketingets sommerferie.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00