Mette Frederiksen reagerer på tabt flertal: Det ændrer ikke noget

Statsminister Mette Frederiksen ser ingen grund til at udskrive folketingsvalg, efter at SVM-regeringen tirsdag har mistet sit indenrigspolitiske flertal.

Statsminister Mette Frederiksen ser ingen grund til at udskrive folketingsvalg efter Mads Fugledes skifte fra Venstre til Danmarksdemokraterne.
Statsminister Mette Frederiksen ser ingen grund til at udskrive folketingsvalg efter Mads Fugledes skifte fra Venstre til Danmarksdemokraterne.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Der er ingen grund til at udskrive folketingsvalg, bare fordi SVM-regeringen har mistet sit indenrigspolitiske flertal. 

Det er meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S), der tirsdag eftermiddag besvarede spørgsmål fra pressen i kølvandet på, at folketingsmedlem Mads Fuglede tirsdag morgen meddelte, at han havde forladt Venstre og meldt sig ind i Danmarksdemokraterne. 

"Selvfølgelig skal Danmark ikke udskrive valg. Vi har en regering, der kører utroligt godt, og som så sent som i dag har landet en rigtig, rigtig god aftale om folkeskolen," lyder ordene fra Mette Frederiksen.

Læs også

Ændrer ikke noget

Mads Fugledes partihop betyder, at SVM-regeringen nu er nede på 86 mandater. Dermed kan regeringspartierne ikke længere samle et flertal uden de nordatlantiske mandater. 

Det har fået flere partier – blandt andet Enhedslistens politiske ordfører Pelle Dragsted og Konservatives Rasmus Jarlov – til at opfordre regeringen til at udskrive valg.

Men ifølge statsministeren har den nye parlamentariske situation ingen betydning for regeringens arbejde.

"I forhold til regeringens arbejde, mener jeg ikke, at det ændrer noget. Vi har arbejdet i snart halvandet år, og vi har ikke brugt vores eget flertal på noget tidspunkt. Mere end 90 procent af de aftaler, der er lavet, er lavet med partier både til højre og til venstre for regeringen," siger hun og fortsætter:

"Vi har hele tiden ønsket at samarbejde bredt, så jeg forventer sådan set ikke, at det ændrer noget i vores tilrettelæggelse af arbejdet."

Mig bekendt er der ikke en stemmeaftale med Fonseca. Jeg har ikke haft nogen dialog med Fonseca

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Flertal med Fonseca?

Mette Frederiksen blev også spurgt ind til, hvorvidt regeringen planlægger at indgå en stemmeaftale med løsgænger Mike Fonseca, ligesom regeringen har gjort med løsgænger Jon Stephensen.

"Mig bekendt er der ikke en stemmeaftale med Fonseca. Jeg har ikke haft nogen dialog med Fonseca. Jeg kan ikke sige noget om, hvad partier måtte have af drøftelser med Fonseca," svarede statsministeren og fortsatte:

"Jeg kan udtale mig på regeringens vegne, og regeringen har fra starten af den her valgperiode haft opbakning fra selvfølgelig de tre partier (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, red.), men også nogle andre mandater i Folketinget. Der lytter jeg til, hvad folk selv udtaler."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mads Fuglede

MF (DD)
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni.)

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024