Minister vil overholde konventionerne

VK-regeringens nye opfindelse ministeren for flygtninge, indvandrere og integration kommer på en vanskelig opgave. Bertel Haarder er blevet sat på posten for at begrænse væksten i familiesammenføringer, men fastholder, at han vil respektere alle internationale konventioner på området.

(Se også videoklip via link nederst på siden)

Jon Adelsten
Bertel Haarder blev ønsket held og lykke af sin forgænger på posten Karen Jepsersen ved overdragelsesforretningen i Indenrigsministeriet tirsdag eftermiddag. Og det får han sandsynligvis brug for. I sin velkomsttale gjorde Bertel Haarder med knastør humor rede for sin stramme arbejdsopgave fra regeringsleder Anders Fogh Rasmussen.
- Mit liv det næste år er nu helt fastlagt. Inden sommer skal jeg have løst problemerne på udlændingeområdet, og i løbet af efteråret skal jeg sammen med Per Stig Møller løfte hele opgaven med det danske EU-formandsskab, sagde Bertel Haarder, mens han med sine dybt siddende øjne signalerede, at han ikke selv regnede det for en særlig let opgave.

Vil tage konventioner alvorligt
Regeringens bebudede stramninger i familiesammenførings-reglerne har allerede været kritiseret fra flere hold. Ophævelse af retskravet på familiesammenføring og udvisning af de såkaldte de-facto flygtninge er blevet kaldt umulige, hvis Danmark skal overholde de internationale konventioner, som vi har underskrevet. Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech har tidligere lagt kølig afstand til konventionernes betydning, men det vil den nye minister ikke være med til.
- Jeg kender godt vores internationale forpligtelser gennem mit arbejde i EU-parlamentet, og dem vil vi leve op til. Hvis nogen konventioner eller regler viser sig at være forældede, må vi drøfte det med de andre lande, siger Bertel Haarder og afviser dermed dansk enegang i lovgivningen.

S: Apartheid-ministerium
De sidste ugers valgkamp har kørt hårdt på flygtninge og indvandrere som problemgruppe. Nu får den befolkningsgruppe ovenikøbet sit eget ministerium, og det kalder den tidligere finansminister Pia Gjellerup (S) for en "Apartheid-agtigt" politik.
- Det er chockerende, at regeringen har valgt at flytte alle de boligsociale opgaver over i dette ministerium. Det er en måde at give almindelige samfundsmæssige opgaver en særlig farve. Nu skal disse opgaver flyttes ind i et ministerium, hvis opgave det er at sørge for, at vi får så få udlændinge som muligt, siger hun til CNN.dk.

Kan gøre mere end sin forgænger
Men Bertel Haarder tror selv, at han kan gøre mere for integrationen i et særligt udlændingeministerium.
- Ved at samle tingene her og med nye redskaber, tror jeg, at jeg kan gøre mere end min forgænger, siger Bertel Haarder.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00