Mysteriet om de 440.000 tabte job

FINANSSKAT: Det er blevet hævdet, at EU-Kommissionens egne tal viser, at en Tobin-skat vil koste op mod en halv million job i EU. Tallet bruges internt i regeringen af økonomiministeren. Tallet stammer imidlertid ikke fra Kommissionen, men fra Dagbladet Børsen.
Det er blevet hævdet at indføres en finansskat i EU vil 440.000 europæere miste sit job. Men hvor stammer tallet fra?
Det er blevet hævdet at indføres en finansskat i EU vil 440.000 europæere miste sit job. Men hvor stammer tallet fra?Foto: Colourbox
Morten ØyenErik Holstein
Det vil koste rigtig mange arbejdspladser at indføre Tobin-skatten kun i EU. Det har især været De Radikales argument mod en finansskat i EU-regi.

"EU-Kommissionens egne beregninger viser nemlig, at Europa vil miste knap 500.000 arbejdspladser, hvis EU indfører en skat på finansielle transaktioner," skrev partiets skatteordfører Nadeem Farooq således i Politiken 16. januar.

I Information lød det på samme måde få dage forinden, hvor der også blev sat tal på, hvor mange danske job der er i farezonen:

"Europa risikerer at miste 440.000 arbejdspladser, hvis EU indfører en skat på finansielle transaktioner... Det bringer ikke ny vækst til Europa; alene i Danmark risikerer vi at miste 5.000 arbejdspladser på grund af lavere vækst," skrev skatteordføreren.

Regeringskilder bekræfter over for Altinget.dk, at økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) flittigt har brugt de 440.000 tabte arbejdspladser i sin argumentation mod finansskatten internt i regeringen. Derimod har Vestager tilsyneladende med en vis omhu undladt at bruge tallet i Folketinget og til direkte citat i medierne. 

Men hvor stammer dette helt centrale tal i debatten om finanskatten fra?

Ikke Kommissionens tal

EU-Kommissionen afviser pure at stå på mål for tallet, der ellers skulle komme herfra. Da debatten tog til i Danmark, udsendte Kommissionens repræsentation i Danmark en meddelelse 17. januar, hvor der blev lagt klar afstand til de høje tal og slået fast, at finansskatten kun vil have minimal effekt på beskæftigelsen.

Fakta
EU-Kommissionens skat på finansielle transaktioner er blevet særlig aktuel den seneste tid, hvor en række lande med Tyskland og Frankrig i spidsen kræver den indført i EU.
Det nye "forstærkede samarbejde", der blandt andet blev anvendt omkring finanspagten, åbner for, at skatten kan indføres uden enstemmighed mellem EU-landene. Med det nye samarbejde skal der nemlig bare være mindst ni EU-lande, der aftaler nye regler for deres indbyrdes samarbejde og lader døren stå åben for andre.
Den danske regering har hidtil afvist EU-Kommissionens forslag til en finansskat. Blandt andet med argumentet om, at det vil gå ud over vækst og beskæftigelse. 

En gennemgang af Kommissionens konsekvensanalyse af forslaget om finansskatten bekræfter, at de konkrete tal ikke stammer fra dem, da der kun arbejdes med tendenser snarere end præcise værdier for effekterne på beskæftigelse.

En gennemgang i medierne viser, at det er i Dagbladet Børsen 10. januar, det konkrete tal for tabte arbejdspladser første gang bliver nævnt. Her fremgår det, at en finansskat vil koste 0,2 procent på beskæftigelsen, hvilket ifølge Børsen svarer til 440.000 job på EU-plan, heraf 5.000 i Danmark. Det er netop den viderefortolkning, Kommisionen ikke vil tages til indtægt for. 

Europa risikerer at miste 440.000 arbejdspladser, hvis EU indfører en skat på finansielle transaktioner... Det bringer ikke ny vækst til Europa; alene i Danmark risikerer vi at miste 5.000 arbejdspladser på grund af lavere vækst.

Nadeem Farooq
Radikal skatteordfører

Regeringen har ingen analyse
I artiklen kommenterer Margrethe Vestager det høje tal, som om det er en ubestridt kendsgerning, der kommer fra Kommissionen. Hun bruger anledningen til at slå fast, at skatten går ud over vækst og arbejdspladser, som Europa ellers har hårdt brug for: 

"Derfor vil vi ikke være med til at trække den modsatte vej," sagde Vestager om sin afvisning af skatten, og hun blev bakket op af Konservatives Lene Espersen og Venstres Lykke Friis, der mente, at tallet viser, at en finansskat er en "blindgyde".

Siden har regeringen ikke ligefrem haft travlt med at undersøge, om tallet nu også stemmer. Regeringens embedsmænd har nemlig ikke forsynet ministeren med nogen analyser eller beregninger af tallet. Det fremgår i et skriftligt svar fra økonomi- og indenrigsministeren til Europaudvalgets formand Eva Kjer Hansen 27. januar.

Kommissionen regner igen
Men også andre steder i Europa er modstanden mod finansskatten hård, ikke mindst i England. Her har et udvalg i Parlamentet lavet et notat over effekterne af EU-Kommissionens forslag om en skat på finansielle transaktioner, og her er resultatet lidt højere: nemlig 478.000 tabte job i Europa.

Regnestykkerne er lavet ud fra den "rene" negative effekt, hvortil fortalerne af skatten ofte fremhæver, at det er nødvendigt at se på "netto-effekten" - skatten giver jo et provenu, og det kan bruges på flere måder til at skabe job.

Men hvad er så egentlig tallet for tabte job som følge af en skat på finansielle transaktioner i EU?

Det er angiveligt meget vanskeligt at give et præcist tal på. EU-Kommissionen arbejder i øjeblikket på mere detaljerede beregninger af forslaget, heriblandt effekterne på antallet af arbejdspladser i Europa. Beregningerne skulle have været færdige til offentliggørelse i fredags, men der var de endnu ikke klar. Ifølge Kommissionen kommer tallene "meget snart".

Allerede nu står det dog klart, at de nye beregninger fra Kommissionen kommer til at ligge langt fra påstanden om 440.000 tabte arbejdspladser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nadeem Farooq

Underdirektør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.polit. (Københavns Uni. 2009)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00