Ny tænketank skal skærpe SF's profil

TÆNKETANK: Tænketanken FOPA er under opbygning af en gruppe SF'ere, primært med tilknytning til SFU-tendensen. Det har medført spekulationer om fraktionering, at flere centralt placerede partifæller ikke blev orienteret om initiativet. I FOPA's politiske grundlag indgår en klar kritik af den socialdemokratiske tredje vej.
Noget at gruble over: Tænketanken FOPA skal inspirere til nogle mere principielle diskussioner for  SF-miljøet, så alt ikke drukner i dag-til-dag politik.
Noget at gruble over: Tænketanken FOPA skal inspirere til nogle mere principielle diskussioner for SF-miljøet, så alt ikke drukner i dag-til-dag politik.
Erik Holstein
Foto: Politiken

Forum for Politisk Analyse.
Det er navnet på en ny tænketank, der skal være med til at genopfinde SF-projektet i en tid, hvor mange har haft mere end svært ved at se forskel på SF og Socialdemokraterne. Projektet startede i det små for et år siden, men har trods en hjemmeside været helt ukendt i offentligheden.

FOPA er i princippet uafhængig af SF. Det skal forstås sådan, at SF ikke bestemmer, hvad FOPA udsender eller arrangerer. Men FOPA definerer sig selv som et forum, der skal "udvikle og forfine centrum-venstres politiske platform med afsæt i Socialistisk Folkeparti."

Det politiske grundlag for FOPA er holdt i meget brede vendinger. Der er opstillet fire "sigtelinjer", lighed, fællesskab, bæredygtighed og fællesskab, noget der næppe er en eneste centrum-vælger, der er uenig i.

Dokumentation

Andre centrum-venstre tænketanke:

Cevea står for Centrum-Venstre-Akademiet og blev oprettet i 2008 som et modstykke til den borgelige tænketank CEPOS. Tænketanken modtager midler fra forskellige fonde og organisationer, blandt andet LO. Organisationen er socialdemokratisk orienteret og er opdelt i henholdsvis analyse, uddannelse og produktion af tidsskriftet VISION.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd blev stiftet i 1936 af LO og Det Kooperative Fællesforbund, blandt andet på foranledning af daværende statsminister Thorvald Stauning. I dag er båndene mellem Socialdemokraterne og AE løsere. Således blev strukturen for Rådet ændret i 2003, så det nu kun udgøres af LO og fagforbundene organiseret under LO. Målet for AE er at bidrage til samfundsudviklingen med økonomisk og politisk analyse.

Kraka kalder sig "Danmarks uafhængige tænketank" og blev stiftet i 2011 af blandt andre politisk kommentator Peter Mogensen, der er ansat som direktør i tænketanken. Herudover består Kraka også af et forskerpanel på seks økonomiprofessorer. Tænketanken kan politisk placeres mellem De Radikale og Socialdemokratiet og sponsoreres blandt andet af Landbrug & Fødevarer.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00