Offentligt ansatte svigtede røde partier

VÆLGERVANDRING: Andelen af røde offentligt ansatte vælgere faldt ved valget og banede vejen for blå valgsejr, viser ny Risbjerg-analyse. De offenligt ansatte straffede SF og Radikale og belønnede DF. Det overrasker ikke fagforbund.

SF blev fravalgt af de offentligt ansatte ved valget i juni, mens Alternativet blev større end de Radikale. Dansk Folkeparti er nu det næststørste parti blandt de offentligt ansatte, viser Risbjerg-analyse.
SF blev fravalgt af de offentligt ansatte ved valget i juni, mens Alternativet blev større end de Radikale. Dansk Folkeparti er nu det næststørste parti blandt de offentligt ansatte, viser Risbjerg-analyse.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Morten Øyen

Der er ingen tvivl om, at lærerne følte sig totalt svigtet af nogle partier, mange af dem havde stemt på tidligere.

Anders Bondo Christensen
Formand for Danmarks Lærerforening

De offentligt ansatte stemmer rødt, mens de privat ansatte stemmer blåt.

Fakta
Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Søren Risbjerg Thomsen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Analysen er baseret på Gallup-interviews fra folketingsvalget i 2011 og til efter valget i 2015. Cirka 12.000 Gallup-interviews per kvartal.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.
Analysens tabeller må kun gengives efter aftale med Altinget.

Sådan lyder myten, og sådan var det også i store stræk ved valget i juni. Men i forhold til 2011 foretrak mange flere af de godt 810.000 offenligt ansatte blå blok ved folketingsvalget i år. Imens forblev styrkeforholdene mellem blå og rød blok hos de privatansatte vælgere og dem uden for arbejdsmarkedet stort set uændret.

Det viser en ny vælgeranalyse, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen har foretaget for Altinget.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00