Analyse af 
Erik Holstein

Partierne kæmper om den bedste slagmark

ANALYSE: Pension, sundhed, klima og ulighed kæmper denne gang med udlændingepolitik om at blive det dominerende valgtema. Pensionsalder appellerer til langt flere end i 2011, mens det er uklart, om Brexit kan blive en joker.

Dagsordenen om pensionsalder og nedslidning kom pludseligt ind fra sidelinjen, men har længe rumsteret under overfladen&nbsp;blandt store lønmodtagergrupper.&nbsp;<br>
Dagsordenen om pensionsalder og nedslidning kom pludseligt ind fra sidelinjen, men har længe rumsteret under overfladen blandt store lønmodtagergrupper. 
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Løkke kan satse på, at der vil brede sig en lettere panisk stemning efter Brexit, og at vælgerne vil belønne hans pludseligt genfundne EU-begejstring.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

For første gang i 20 år tegner folketingsvalget i foråret 2019 til at blive et valg, hvor en hel stribe politikområder kappes om vælgernes opmærksomhed. For de enkelte partier bliver det afgørende, hvilke temaer der dominerer selve valgkampen.

I 2001, 2005, 2007 og – til dels – i 2015 var udlændingepolitikken definerende for valgets udfald. Det var det emne, der kunne flytte stemmer mellem blokkene, og ved hvert eneste valg har det været et effektivt våben for blå blok. Krisevalget i 2011 var undtagelsen, hvor økonomien i stedet tog førstepladsen.

I 2019 skiller udlændingepolitikken ikke længere de to statsministerkandidater. Med den nye socialdemokratiske linje står næsten 80 procent af Folketingets mandater bag en strammerkurs, og det er i dag et åbent spørgsmål, om Socialdemokratiet eller Venstre er mest hardcore.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00