Partierne kæmper om den bedste slagmark

ANALYSE: Pension, sundhed, klima og ulighed kæmper denne gang med udlændingepolitik om at blive det dominerende valgtema. Pensionsalder appellerer til langt flere end i 2011, mens det er uklart, om Brexit kan blive en joker.

For første gang i 20 år tegner folketingsvalget i foråret 2019 til at blive et valg, hvor en hel stribe politikområder kappes om vælgernes opmærksomhed. For de enkelte partier bliver det afgørende, hvilke temaer der dominerer selve valgkampen.

I 2001, 2005, 2007 og – til dels – i 2015 var udlændingepolitikken definerende for valgets udfald. Det var det emne, der kunne flytte stemmer mellem blokkene, og ved hvert eneste valg har det været et effektivt våben for blå blok. Krisevalget i 2011 var undtagelsen, hvor økonomien i stedet tog førstepladsen.

I 2019 skiller udlændingepolitikken ikke længere de to statsministerkandidater. Med den nye socialdemokratiske linje står næsten 80 procent af Folketingets mandater bag en strammerkurs, og det er i dag et åbent spørgsmål, om Socialdemokratiet eller Venstre er mest hardcore.

Login