Radikale koryfæer uenige med Vestager

FINANSSKAT: Den tidligere radikale EU-ordfører Lone Dybkjær undsiger partiledelsens opfattelse af en central landsmødeudtalelse om Tobin-skatten. Det samme gør en af forslagsstillerne bag udtalelsen. De tidligere gruppeformænd Jørgen Estrup og Elisabeth Arnold melder sig nu også blandt kritikerne.
Den daværende radikale EU-ordfører Lone Dybkjær havde en radikal landsmødebeslutning fra 2010 som grundlag, da hun i Folketingets Europaudvalg støttede en finansskat i EU-regi.
Den daværende radikale EU-ordfører Lone Dybkjær havde en radikal landsmødebeslutning fra 2010 som grundlag, da hun i Folketingets Europaudvalg støttede en finansskat i EU-regi.Foto: ft.dk
Erik HolsteinMorten Øyen

Man kunne i stedet have sagt: "Vi er principielt tilhængere af en sådan skat, men vi vil sikre os, at modellen ikke har væsentlige skadevirkninger." Det er ikke lige det, man har gjort.

Jørgen Estrup, tidligere radikal gruppeformand
Om den radikale ledelses holdning til en finansskat i EU

"Efter min opfattelse havde Det Radikale Venstres landsmødeudtalelse fra 2010 til hensigt at få partiet til at fremme arbejdet med en Tobin-skat. Og den måde, vi normalt arbejder på, når det drejer sig om den type internationale forpligtelser, vil - i forlængelse af vores positive holdning til EU - være, at vi i første omgang arbejder for den slags forslag på EU-plan. Akkurat som vi gør, når det gælder miljøpolitik."

Det siger den radikale veteran Lone Dybkjær, der på den måde - stilfærdigt, men umisforståeligt - tager afstand fra partiledelsens tolkning af en vigtig radikal landsmødebeslutning fra efteråret 2010.

Af resolutionen fremgår det, at "Det Radikale Venstre vil arbejde for indførslen af en international skat på finansielle transaktioner". Striden står nu om, hvordan ordet "international" skal tolkes.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00