Regeringen undersøger sig selv

Kommende historisk udredning om Grønlands overgang fra koloni i 1953 skal laves hos institut under regeringen. Det kan være problematisk, understreger professor i historie Claus Bryld.
Mette Dyrskjøt
Fakta
Udredning om Grønland
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og landsstyreformand Hans Enoksen har besluttet at iværksætte en historisk udredning om omstændighederne ved Grønlands ændrede status fra koloni til ligebettiget del af riget ved grundlovsændringen i 1953.

Udredningen skal laves hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og forventes færdig i efteråret 2006.

DIIS blev oprettet af regeringen som en selvejende institution ved lov af 29. maj 2002. Instituttets aktiviteter startede 1. januar 2003. I 11 mand store bestyrelse sidder repræsentanter fra Stats-, Forsvars- og Udenrigsministerierne samt uafhængige danske forskere. DIIS er uafhængigt i alle faglige spørgsmål.


Kilde: Statsministeriet og DIIS.dk
Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) skal stå for undersøgelsen af Grønlands overgang fra koloni til del af riget. Det kan være et problematisk valg, mener professor i historie, Claus Bryld.

"DIIS sorterer under regeringen, og det er jo altid problematisk, når nogen skal redegøre for sig selv. Universiteterne er ganske vist også offentligt finansieret, men de er jo ikke styrede direkte af et ministerium, det er problemet med DIIS i det hele taget, at det er ikke er en strengt uafhængig forskningsinstitution," siger Claus Bryld til Altinget.

Professoren i historie understreger, at det er for tidligt at sige meget mere om udredningen, for de nærmere omstændigheder ved undersøgelsen er endnu ikke kendte. Spørsmålene, som udredningen skal afdække, det såkaldte kommissiorium ligger endnu ikke fast, og DIIS har heller ikke besluttet, hvilke forskere, der skal stå for udredningen.

"Det kommer meget an på, hvad der bliver spurgt om i Kommissoriet, om det er et forsøg på at rette op på fortidens fejl eller det bare skal være en saglig gennemgang," siger Claus Bryld.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00