S vil arbejde med DF efter "velfærdsvalg"

INTERVIEW: For Socialdemokraterne er kommunalvalget til november et ”velfærdsvalg”, og her kan Dansk Folkeparti være en fornuftig samarbejdspartner, siger partiets kommunalordfører, Simon Kollerup (S).
Simon Kollerup blev udnævnt til Socialdemokraternes kommunalordfører efter valget i 2011
Simon Kollerup blev udnævnt til Socialdemokraternes kommunalordfører efter valget i 2011
Michael Hjøllund
Skal der hyres eller fyres i kommunerne?

Det bliver et centralt spørgsmål, når danskerne 19. november 2013 skal til kommunalvalg, lyder det fra Socialdemokraternes kommunalordfører Simon Kollerup ved partiets kongres i Aalborg.

"I min optik er kommunalvalget i høj grad et velfærdsvalg. Spørgsmålet er, hvem der skal stå i spidsen for kommunen, som er en del af den offentlige sektor," siger han.

Netop når det kommer til spørgsmålet om velfærd og størrelsen på den offentlige sektor, peger Simon Kollerup på Dansk Folkeparti som en mulig kommunal samarbejdspartner.

"Hvis Dansk Folkeparti er klar til at forlade den borgerlige herreklub og i stedet vil være med til at udvikle den offentlige sektor og investere i den borgernære velfærd, så skal hånden også være strakt frem," siger han.

Fakta

Kommunalvalget i 2009 gav Socialdemokraterne følgende resultat 

  • 30,6 procent af stemmerne
  • 853.221 stemmer
  • 49 borgmesterposter

Kilde: Danmarks Statistik

Simon Kollerup peger på, at Dansk Folkeparti som det eneste af oppositionspartierne ikke kræver nulvækst eller minusvækst i det offentlige.

Mens regeringen ligger op til en beskeden vækst på 0,6 procent i det offentlige, ligger Dansk Folkeparti op på en vækst i de offentlige udgifter på 0,8 procent.

Mange vælgere forventer, at når man stemmer på Socialdemokraterne eller Radikale, så stemmer man på et samarbejde, der minder om det, vi har på Christiansborg. Det kan vise sig at være meget anderledes ude i kommunerne.

Simon Kollerup (S)
Kommunalordfører

Ingen målsætning
Mens flere af de andre partier til kommunalvalget har opstillet håndfaste målsætninger for antallet af borgmesterposter, der skal kapres på landsplan, er det ikke noget, Simon Kollerup ønsker at forholde sig til.

"Det er ikke det, valget handler om. Det handler om, at vi i den enkelte kommune kæmper for at få en socialdemokratisk borgmester, og det gør vi i alle kommuner," siger han.

I 2009 øgede Socialdemokraterne antallet af borgmestre på landsplan fra 45 til 49. Siden da er Socialdemokraterne blevet regeringsparti og meningsmålingerne er raslet ned.

Op til partikongressen har flere målinger ligefrem vist, at Dansk Folkeparti nu er større end Socialdemokraterne.

Er det realistisk at fastholde 49 borgmesterposter?

"Jeg vil ikke sætte et tal på, hvor mange borgmesterposter vi skal have. Som ny kommunalordfører mener jeg ikke, at det er en opgave for politikere på Christiansborg. Jeg håber, vi kommer til at lede så mange kommuner som muligt."

Men de dårlige meningsmålinger må vel forventes at have en effekt?

"Det tror jeg da også, det har, når det kommer til den generelle stemning omkring partiet. Men når man som vælger skal foretage et konkret valg til kommunalvalget, er det nogle andre ting, der spiller ind," siger Simon Kollerup, der dog anerkender, at de landsdækkende målinger "ved Gud ikke ligger, hvor de skal."

Som eksempler på områder, som er afkoblet de dårlige landsdækkende meningsmålinger, nævner Simon Kollerup børnepasning og ældrepleje.

Togfond og sociale klausuler
Et landspolitisk tema, som Socialdemokraterne dog vil forsøge at sætte på dagsordenen til kommunalvalget, er regeringens nyligt lancerede Togfond.

Med milliarder af kroner hentet fra øget oliebeskatning vil regeringen elektrificere tognettet og indføre timekørsel mellem landets fire største byer.

"Alle ved, hvor sejt og træls det er at bruge en stor del af sin vågne tid på at transportere sig. Derfor betyder det noget, når man fra Thisted til København kan reducere rejsetiden med en time og et kvarter," siger Simon Kollerup.

Et andet tema, han forventer vil gå igen, når lokale socialdemokrater skal kæmpe for stemmer til byrådene, er diskussionen om sociale klausuler. Her kan lokalpolitikerne stille krav om, at kommunale projekter skal udføres under ordnede arbejdsforhold.

Groteske Radikale
Tidligere på måneden holdt Socialdemokraternes regeringspartner Radikale landsmøde. Her sagde Anna Mee Allerslev, der er formand for partiets kommunalpolitiske netværk, at det i en krisetid er "ligger mere naturligt" at samarbejde med de borgerlige partier.

Det provokerer Simon Kollerup, der kalder det for en "grotesk" udmelding.

"Jeg tror, at mange vælgere forventer, at når man stemmer på Socialdemokraterne eller Radikale, så stemmer man på et samarbejde, der minder om det, vi har på Christiansborg, hvor vi står sammen som enhed og danner regering. Det kan vise sig at være meget anderledes ude i kommunerne," siger han.

Er Dansk Folkeparti i virkeligheden mere oplagt at samarbejde med kommunal end Radikale?

"Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror ikke, man kan rangordne, hvem der er mest oplagte at samarbejde med.

Danskerne skal stemme til kommunalvalget 19. november.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00